Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: Η τροπολογία στο νόμο για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων είναι ευθέως αντισυνταγματική

  Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων κομμάτων.Η Ντόρα Μπακογιάννη μεταξύ άλλων τόνισε:  «Η τροπολογία στο νόμο για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων είναι ευθέως αντισυνταγματική. Είναι αντισυνταγματική, γιατί με αυτήν καταργούνται υφιστάμενα αστικά δικαιώματα, που εν προκειμένω είναι τα δικαιώματα των Τραπεζών, στις οποίες έχει εκχωρηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, τρίτο τρίμηνο του 2011 και πρώτο τρίμηνο του 2012, ως εγγύηση της δανειοδότησης των κομμάτων.         
Η αντισυνταγματικότητα αυτή στηρίζεται στο άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει την αξία και κατ’ επέκταση την προσωπικότητα του ανθρώπου, από το άρθρο 1 του πρόσφατου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται ειδικά η περιουσία, της οποίας επιτρέπεται η στέρηση μόνο για δημόσια ωφέλεια και με καταβολή αποζημιώσεως.         
Έτσι εκτός από το δικαίωμα όποιου έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει την Υπουργική Απόφαση που θα χορηγήσει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση απευθείας στα κόμματα, αγνοώντας την εκχώρηση της στις Τράπεζες που είναι οι δικαιούχοι, υφίσταται ευθεία υποχρέωση των διοικούντων τις Τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα δάνεια να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής που φαλκιδεύει τα δικαιώματα τους και με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να απαγορεύσει άμεσα την εκταμίευση της επιχορήγησης.         
Διαφορετικά, οι διοικούντες τις Τράπεζες αυτές, διαπράττουν απιστία σε βάρος της Τράπεζας που διοικούν, η οποία λόγω ποσού είναι σε βαθμό κακουργήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα. Η τροπολογία που κάνει νομότυπη τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί παραβιάζει κατά τρόπο κατάφωρο τις αρχές της δημοκρατικής ισονομίας και ισότητας».