Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ένα ...ημίχρονο και χωρίς μηχανοκίνητα η παρέλαση στο Σύνταγμα και μέσα σε πρωτοφανή μέτρα η τελετή

Λιγότερο από 40 λεπτά διήρκησε η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
Στην παρέλαση έλαβαν μέρος μόνο πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η οικονομική κρίση καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την μετακίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων. Έτσι η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές.
Από το πρωί το Κέντρο της Αθήνας θύμιζε κάστρο σε πολιορκούμενη πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά δόθηκαν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις στους δημοσιογράφους προκειμένου να πλησιάσουν στο σημείο, καθώς για όλους τους υπόλοιπους πολίτες η στρατιωτική παρέλαση ήταν απαγορευμένος χώρος. Κατά μήκος της παρέλασης αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις. εόχντας στη διάθεσή τους όλα τα μέσα, δηλαδή δακρυγόνα, κλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Οι δρόμοι προς την Πλατεία ήταν κλειστοί με κάγκελα και κλούβες των ΜΑΤ, ενώ συνολικά στην Αττική συμμετέχουν στις επιχειρήσεις 7.000 αστυνομικοί και τα τμήματα έχουν αδειάσει. Σε πλήρη ανάπτυξη και οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ. 
Τα δρακόντια μέτρα δεν απέτρεψαν τις εντάσεις - ευτυχώς όχι μεγάλης έκτασης - και στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, με την έναρξη της παρέλασης, πολίτες αποδοκίμασαν έντονα με συνθήματα τον πολιτικό κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροσυμπλοκές με τις αστυνομικε΄ς δυνάμεις και να απωθηθούν προς; την Οδό Σταδίου.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα προσαγωγές.
Από το πρωί τέθηκαν σε ισχύ ειιδκές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαβάστε εδω σχετικά), οι οποίες αίρονται σταδιακά στη διάρκεια της ημέρες, ενώ έκλεισαν και οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, στον Ευαγγελισμό και στην Ακρόπολη. 
Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ επεισόδια και προσαγωγές χαρακτηρίζουν τις εκδηλώσεις σε πόλεις της χώρας,

protothema.gr