Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Επεισόδια, ξύλο και δακρυγόνα στην επαρχία

Μπορεί στην Αθήνα να μην είχαμε επεισόδια, αφού η πόλη ήταν φρούριο με αστυνομικούς, το ίδιο όμως δεν έγινε στην επαρχία. Παρά τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν αρκετοί πολίτες θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που υπάρχει στην χώρα.

Στην Πάτρα η παρέλαση έγινε με καθυστέρηση αφού έγιναν επεισόδια με πολίτες και φοιτητές που προσπάθησαν να φτάσουν στην εξέδρα για να δουν την παρέλαση.  Διμοιρίες των ΜΑΤ τους απώθησαν κάνοντας μάλιστα χρήση δακρυγόνων ακόμη και μέσα σε καφετέριες που κάθονταν γονείς με τα παιδιά τους.
Απίστευτες σκηνές στο κέντρο της Πάτρας. Περίπου 2.000 πολίτες από 2 σημεία στο ύψος της οδού Αγ.Ανδρέου αμέσως μόλις τελείωσε η παρέλαση άρχισαν να κυνηγούν αστυνομικούς.

Στην πλατεία Τριών Συμμάχων σημειώθηκαν νέα απεισόδια με την αστυνομία να "μπλοκάρει" τους "Αγανακτισμένους" που θέλησαν να διαδηλώσουν μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης. Ο κόσμος εξαγριωμένος πέταξε στους αστυνομικούς μπουκάλια, νεράτζια, τασάκια ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα δημιουργώντας μια αφόρητη ατμοσφαιρα. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πέντε άτομα.
Πεδίο μάχης έγινε νωρίτερα και η Αγίου Νικολάου, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά κατά των μελών των λαϊκών συνελεύσεων της Πάτρας που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων. Η αστυνομία έχει στήσει κάγκελα στο ύψος του Ιντεάλ για να αποτρέψει την προσέγγιση και στο σημείο διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα.

Η ρίψη των χημικών έγινε ενώ όλες οι καφετέριες ήταν γεμάτες από κόσμο, ο οποίος έφυγε για να γλιτώσει. Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 150 μέλη λαϊκών επιτροπών κινήθηκε προς την εξέδρα των επισήμων. Η αστυνομία τους μπλόκαρε και ξεκίνησαν τα επεισόδια.
Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.30, όπου η μπάντα του Δήμου Πατρέων εμφανίστηκε με μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα με μισή ώρα καθυστέρηση και με τις κερκίδες των επισήμων κατά τα 2/3 άδειες υπό των φόβο των επεισοδίων και χωρίς κυβερνητικό εκπρόσωπο.
 Νωρίτερα, είχαμε μεγάλη ένταση κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για την 25η Μαρτίου. Όπως καταγγέλλουν πολίτες, οι αστυνομικοί δεν τους άφηναν να πάνε στην εκκλησία, με σκοπό να προστατεύσουν τους πολιτικούς. Σύμφωνα με το dete.gr, δεν επέτρεπαν ούτε σε ηλικιωμένα ζευγάρια, να πλησιάσουν στην εκκλησία,
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της Πρωινής Γνώμης, Μαρία Ορφανου, για το NewsIt, οι αστυνομικοί έκαναν 30 προσαγωγές ατόμων που κουβαλούσαν σάκους ή είχαν αλογοουρά! Τα μέτρα ασφαλείας χαρακτηρίζονται πρωτοφανή  για την πόλη!
Οι πιστοί διαμαρτύρονταν λέγοντας πως "ένα κεράκι θέλουν να ανάψουν" αλλά οι αστυνομικοί τους επεσήμαναν πως... έχουν αυτές τις εντολές. Στην πλατεία Όλγας έγιναν και προσαγωγές ατόμων, σε απόσταση 200 μέτρων από την μητρόπολη.
ΝΑΥΠΛΙΟ
Δεν σταμάτησαν λεπτό οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαρίσματα των συγκεντρωμένων πολιτών στο Ναύπλιο.  Ο υφυπουργός ενέργειας και κλιματικής αλλαγής  Γ.Μανιάτης που πήγε στην παρέλαση δεν έκρυβε την δυσαρέσκειά του από τις αποδοκιμασίες και φυγαδεύτηκε για να γλιτώσει τα χειρότερα. Οι φωνές και οι αποδοκιμασίες ξεκίνησαν από την κατάθεση στεφάνων και συνεχίστηκαν έπειτα κατά την παρέλαση των μαθητικών τμημάτων. Οι περισσότεροι μαθητές (δεν έκλειναν την κεφαλή δεξιά) ενώ πολλοί από αυτούς γύρισαν το κεφάλι τους αριστερά, δείχνοντας την αποστροφή τους στην κυβερνητική πολιτική. Μετά την παρέλαση οι αστυνομική δύναμη, που ήταν εντυπωσιακά μεγάλη και για πρώτη φορά σε παρέλαση, φυγάδευσε το υφυπουργό, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες εισέβαλαν στον χώρο της παρέλασης φωνάζοντας συνθήματα.
Η παρέλαση έγινε χωρίς την φιλαρμονική Ναυπλίου αλλά με την χρήση cd από ηχογράφηση του 1997 επί Μαέστρου Β. Χαραμή, ενώ πολλά μέλη της φιλαρμονικής είχαν έρθει στον χώρο ντυμένοι με μαύρα ρούχα.
 
ΤΡΙΠΟΛΗ
Σε κλίμα εκτεταμένης αστυνομοκρατίας πραγματοποιήθηκε η παρέλαση και στην Τρίπολη.
Οι μαθητές στην πλειοψηφία τους αγνόησαν φανερά τους επισήμους και αρκετοί από αυτούς έστρεψαν επιδεικτικά το κεφάλι τους στην αντίθετη κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει το arcadiavoice.gr αγανακτισμένοι πολίτες θέλησαν να παρελάσουν και αυτοί και να πλησιάσουν τη εξέδρα των επισήμων, εμποδίστηκαν όμως από τους αστυνομικούς.
Μαθητές Λυκείου στο Αγρίνιο έκλεψαν την παράσταση με το τύμπανο που απευθυνόταν στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πλήθος κόσμου φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των μνημονίων. Οι πολίτες άρχισαν να φωνάζουν ''μπράβο'' και να χειροκροτούν τους μαθητές που περνούσαν από μπροστά τους
Στη Λαμία λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης, τη στιγμή που ο Μητροπολίτης περνούσε μπροστά από τους συγκεντρωμένους της δημοτικής κίνησης "Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία" για να πάρει τη θέση του στην εξέδρα, κάποιοι φώναξαν "Έξω ο Χομεϊνί.. Λεφτά υπάρχουν για τα ταμεία, ελάτε να τα πάρετε από την εκκλησία..."
Στην Χαλκίδα είχαμε μια πρωτότυπη παρέλαση αφού οι μαθητές αποφάσισαν να βάλουν τσιρώτα στο στόμα τους!
Παρελάσεις κεκλεισμένων των θυρών έγιναν και στα νησιά του Ιονίου ενώ είχαμε ένταση στην Ζάκυνθο με μέλη της Χρυσής Αυγής.
Ένταση και επεισόδια όμως είχαμε και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κόσμος εισέβαλε στο χώρο της παρέλασης. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών. Κανένας βουλευτής στη δοξολογία στον Ι.Μ. Ναό του Αγ.Μηνά και στην κατάθεση στεφάνων.
Χρήση χημικών όμως είχαμε και στα Χανία. Μια γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων ενώ άλλη μια γυναίκα λιποθύμησε.
Οι αντιδράσεις όμως συνεχίστηκαν και στην πόλη της Λάρισας. Η παρέλαση έγινε με μούντζες αλλά και άγριο ξύλο.
Στόχος ιδιαίτερα έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρέλασης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στην Κοζάνη.
Ο κ. Κουκουλόπουλος αν και αρχικά φάνηκε να αντιδρά ψύχραιμα μοιράζοντας αμήχανα χαμόγελα σε εκείνους που τον υποδέχτηκαν με άγριες αποδοκιμασίες στη συνέχεια και όταν κάποιος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του, γύρισε προς το μέρος του λέγοντάς "εμείς θα τα πούμε", ενώ στη συνέχεια τον αποκάλεσε "μ…α".
Καφέδες και νερά πέταξαν διαδηλωτές στην Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές μάλιστα φώναζαν συνθήματα κατά των λιγοστών πολιτικών που πήγαν στην παρέλαση ενώ είχαμε και προσαγωγές.
Προσαγωγές είχαμε και στις Σέρρες ενώ στην παρέλαση πήγε μόνο ένας από τους επτά βουλευτές του νομού.
Σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και μονάδες των ΜΑΤ σημειώθηκαν το πρωί  και στην Ξάνθη λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης για το εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Μεγάλη ένταση όμως και στο νησί της Χίου. Διαδηλωτές δεν έπετρεψαν να γίνει η παρέλαση.
Έντονες αποδοκιμασίες είχαμε και στην Ρόδο κατά την διάρκεια κατάθεσης στεφάνων ενώ οι διοργανωτές έκλεισαν τα μικρόφωνα για να μην ακούγονται οι βρισιές.
Στον Πειραιά οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στους επισήμους. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, απέναντι από την εξέδρα και πίσω  από τα κάγκελα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καθηγητές είχαν αναρτήσει πανό και φωνάζουν υβριστικά συνθήματα όπως προδότες προς τους επισήμους.
Στη Νέα Σμύρνη πολίτες σήκωσαν πανό για διαμαρτυρία ενώ στην Καλλιθέα χθες ο δήμος αποφάσισε να μην γίνει η παρέλαση. Έτσι οι μαθητές παρέλασαν..μόνοι τους.