Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Αξιος πρωταθλητής!

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
Το ντέρμπι της ντροπής (ένα ακόμη) βρήκε τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος!
Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σαφώς καλύτεροι, είχαν τον απόλυτο έλεγχο και απλά δεν μπόρεσαν να το πιστοποιήσουν μέχρι το 90'+, αλλά μέχρι το 83' όταν σημειώθηκε και η οριστική διακοπή από τον Κάκο!
Οι Πειραιώτες με το γκολ του Αμπντούν στο 51' νίκησαν με 1-0 τον Παναθηναϊκό στην κόλαση του ΟΑΚΑ, πήγαν στο +7 κι χρύσωσαν το χάπι για την ήττα από τη Μέταλιστ, πετυχαίνοντας ουσιαστικά τον πρώτο και μεγάλο του στόχο.
Το ντέρμπι δυστυχώς δεν παίχτηκε ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αλλά ανάμεσα στους οπαδούς των «πράσινων» και τα ΜΑΤ. Η ένταση ξεκίνησε δυο ώρες πριν τον αγώνα και συνεχίστηκε στο ημίχρονο, όπου έγινε το… έλα να δεις.
Όλα ξεκίνησαν από την φυσούνα, εκεί που είχαν πάει περίπου 50 οπαδοί και πετούσαν κροτίδες και φωτοβολίδες στους παίκτες του Ολυμπιακού κατά την αποχώρησή τους για τα αποδυτήρια. Μια φωτοβολίδα μάλιστα πέρασε ξυστά από τον Μαρκάνο.
Οι οπαδοί στη συνέχεια επιδόθηκαν σε μάχες σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ. Οι 50 της φυσούνας ενώθηκαν με τους υπόλοιπους που ήρθαν από το πέταλο κι ακολούθησε πολεμικό κλίμα με φωτοβολίδες εξ επαφής, δακρυγόνα πολλούς τραυματίες από πλευράς αστυνομικών και οπαδών κι αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και τα χημικά.
Φωτιές, χημικά, δακρυγόνα, πυροσβεστήρες κάγκελα, σίδερα, πέτρες, καθίσματα κι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο συνέθεταν το σκηνικό για πολύ ώρα…
Για περισσότερο από 45 λεπτά οπαδοί και ΜΑΤ έπαιζαν κλεφτοπόλεμο με τους κρότους να ακούγονται ολοένα και πιο συχνά. Οι εκκλήσεις από τα μεγάφωνα μάταια γίνονταν για να αποτρέψουν τους οπαδούς από το να βάλουν «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ, καθώς ο κίνδυνος της τιμωρίας είναι κάτι παραπάνω από ορατός και το ξύλο έπεφτε… βροχή. Η κατάσταση παρέμενε τεταμένη ακόμα και μια ώρα μετά από το ημίχρονο, το οποίο έπρεπε να ξεκινήσει στις 20:15…
Το παιχνίδι δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών και των δυνατοτήτων των δυο ομάδων. Οι δυο «αιώνιοι» δεν προσέφεραν καθόλου θέαμα και στο πρώτο μέρος είδαμε μόνο μια ευκαιρία, αυτή του Μακούν μόλις στο 2'…
Το υπόλοιπο του πρώτου μέρους αναλώθηκε σε παιχνίδι κέντρου χωρίς φάσεις με τους μέσους των δυο ομάδων να κάνουν καλή δουλειά ανασταλτικά, αλλά όχι και δημιουργικά.
Χωρίς εκπλήξεις ο Φερέιρα, με αμυντικούς προσανατολισμούς ο Βαλβέρδε
Ο Φερέιρα κατέβασε τον Παναθηναϊκό με επιθετική τριπλέτα τους Κουίνσι, Ζέκα, Λάζαρο κι ενισχυμένο κέντρο με τους Βιτόλο, Κατσουράνη, Σιμάο και προσπάθησε να πιέσει ψηλά τον Ολυμπιακό, όμως οι «ερυθρόλευκοι» δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα στην αναχαίτιση των αντιπάλων τους.
Ο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με ξεκάθαρο στόχο να μην κινδυνέψει κι αν του έβγαινε τίποτα καλό μπροστά με την τριπλέτα Καζίμ, Μιραλάς, Αμπντούν να «κλέψει» το ματς. Στο κέντρο έπαιξαν οι Μανιάτης, Μακούν, Ορμπάιθ.
Το ματς ξεκίνησε με μια πολύ καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Μιραλάς να μπαίνει από δεξιά στο 2' και να γυρίζει στον Μακούν ο οποίος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα άουτ από κοντινή απόσταση.
Ο Παναθηναϊκός από την άλλη δεν είχε καθαρή ευκαιρία στο α' μέρος και προσπαθούσε να παίξει κυρίως με τον Λάζαρο που έπαιζε από αριστερά, ενώ άλλαζε θέση και με τον Κουίνσι στον άξονα.
Το ματς ήταν κάτω του μετρίου και το πρώτο 45λεπτο βγήκε χωρίς άλλη φάση μπροστά από τις δυο εστίες με τον Ολυμπιακό να έχει σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς και να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα γρήγορα άκρα του.
Γκολ από τα αποδυτήρια
Επειτα από το πολεμικό σκηνικό, ξεκίνησε με 45' λεπτά καθυστέρηση το β' μέρος… Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στο πρώτο πεντάλεπτο για να πιέσει, με τον Φερέιρα να αντικαθιστά τον Μαρίνο με τον Βύντρα. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός πάγωσε το ΟΑΚΑ στο 51'.
Ο Αμπντούν έκλεψε τη μπάλα στο κέντρο, συνεργάστηκε με τον Χολέμπας, μπήκε από αριστερά στην περιοχή και με συρτό πλασέ έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Καρνέζη για να κάνει το 0-1.
Ο Αλγερινός ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού στην επανάληψη διαδεχόμενος τον Μιραλάς που ήταν ο καλύτερος του γηπέδου στο α' μέρος, ενώ από την άλλη ο Φερέιρα που είχε ρίξει και τον Κάρα στον αγώνα για να βρει την ηρεμία και την κάθετη στο κέντρο, όμως ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους και προσπαθούσε να επιτεθεί από τα άκρα.
Ο Ολυμπιακός κρατούσε χωρίς δυσκολία το προβάδισμα που είχε αποκτήσει νωρίτερα κι έψαχνε την κατάλληλη ευκαιρία για να κάνει μια καλή κόντρα. Ο Βαλβέρδε έβαλε τον Τζιμπούρ στη θέση του Καζίμ για να δώσει ανάσες στην γραμμή κρούσης κι έφερε τον Γαλλοαλγερινό στην κορυφή, τραβώντας δεξιά τον Μιραλάς.
Ο Φερέιρα έπαιξε το τελευταίο του χαρτί ρίχνοντας στο ματς τον Τοτσέ κι ο Βαλβέρδε απάντησε με τον Μαρκάνο να μπαίνει αντί του Μοντέστο που είχε κάρτα και τον Αβραάμ να πηγαίνει δεξί μπακ στο τελευταίο τέταρτο.
Οσο περνούσε η ώρα η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του Ολυμπιακού με τον τίτλο να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο λιμάνι, καθώς το +7 δίνει σαφές προβάδισμα στους Πειραιώτες που μόνο με αυτοκτονία πλέον θα χάσουν το πρωτάθλημα.
Στο 82' είχαμε νέα διακοπή με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ρίχνουν φωτοβολίδες και μολότοφ στα ΜΑΤ και τον Κάκο να διακόπτει το ματς…
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καρνέζης, Σαριέγκι, Καντέ, Βιτόλο (57' Καραγκούνης), Χριστοδουλόπουλος, Κουίνσι, Ζέκα (75' Τοτσέ), Μαρίνος (46' Βύντρα), Σιμάο, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μέγερι, Μανιάτης, Μοντέστο (75' Μαρκάνο), Μέλμπεργκ, Καζίμ (63' Τζιμπούρ), Μιραλάς (82' Φουστέρ), Χολέμπας, Παπαδόπουλος, Ορμπάιθ, Μακούν, Αμπντούν.
sentragoal.gr