Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΠΕ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ» ΟΙ ΔΗΜΟΙ



Τους τρόπους με τους οποίους οι δήμοι θα δημιουργήσουν «πράσινες γειτονιές» θα αναπτύξουν μεταξύ άλλων τα στελέχη του ΚΑΠΕ κατά τη διάρκεια της ημερίδας* που διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας στις 2 Μαρτίου 2012, στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» στην «Τεχνόπολι», στο Γκάζι, με θέμα «Καινοτόμες Τεχνολογίες για τα Κτήρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων». (Για το πρόγραμμα της ημερίδας κάντε κλικ εδώ).
Πρότυπο το έργο «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», συνολικού προϋπολογισμού 7.154.194 ευρώ, που υλοποιεί το ΚΑΠΕ και ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και τη χορηγία βιομηχανιών και συνδέσμων.
Η «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά, το οποίο κατοικείται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος.
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα συγκρότημα τεσσάρων πολυκατοικιών, τετραώροφων (ισόγειο και τρεις υπέργειοι όροφοι), που περικλείουν περιβάλλοντα χώρο. Πρόκειται για τις λεγόμενες «πολυκατοικίες Πρόνοιας», που είχε παραχωρήσει το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το 1965 σε Έλληνες πρόσφυγες. Κάθε μία από τις τέσσερις πολυκατοικίες διαθέτει δεκαέξι όμοια διαμερίσματα.
Ενίσχυση χαμηλών εισοδημάτων-τόνωση τοπικής οικονομίας
Το εν λόγω τυπικό αστικό κύτταρο πρόκειται να μεταλλαχθεί σε μια γειτονιά «μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης». Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο σε επίπεδο γειτονιάς, σε μεσογειακή χώρα, γεγονός που αναδεικνύει την «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» σε έργο καινοτόμο, πρωτοποριακό και κατά συνέπεια την καθιστά πλοηγό για περαιτέρω δράσεις παρόμοιου χαρακτήρα.
Την ίδια στιγμή, το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερα κοινωνικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι συντελείται μια μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης και ενημέρωσης πολιτών χαμηλών εισοδήματος που ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχιας. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας θα εμπλέξει στην κατασκευή του έργου το εργατικό δυναμικό της περιοχής, τονώνοντας την τοπική κοινωνία.
Ειδικότερα, εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθούν από το Δήμο Αγίας Βαρβάρας το σύνολο των μελετών (αρχιτεκτονικών, μηχανολογικών, στατικών, λοιπών μελετών) που θα αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των πολυκατοικιών. Ήδη, ο δήμος σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ έχει προδιαγράψει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα εγκατασταθούν, βάσει των μελετών που θα προκύψουν, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος για σχεδόν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο της «Πράσινης Γειτονιάς».
Οι εν λόγω προδιαγραφές προέκυψαν έπειτα από ακριβή προσδιορισμό της υφιστάμενης ενεργειακής κατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος, καθώς και αξιολόγηση, έλεγχο και δυνατότητα εφαρμογής/ εγκατάστασης των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτήρια της συγκεκριμένης γειτονιάς.
Οι βασικές παρεμβάσεις στα κτήρια
Οι κυριότερες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι οι εξής:
  • Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στους τοίχους των κτηρίων, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας.
  • Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα των κτηρίων.
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα, θερμοδιακοπτόμενα και αντικατάσταση των υαλοστασίων με ενεργειακά διπλά υαλοστάσια.
  • Τοποθέτηση ψυχρών επιχρισμάτων σε δώμα και κατακόρυφα δομικά στοιχεία.
  • Αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού με σύστημα κλιματισμού Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας.
  • Έξυπνα δίκτυα στα κτήρια που θα δίνουν τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε κάτοικο να ενημερώνεται για το ενεργειακό κόστος του νοικοκυριού του.
  • Τοποθέτηση πράσινων οροφών
  • Επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, που θα βασίζονται στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας υλικών και στην αύξηση του πρασίνου ώστε να βελτιωθεί το θερμικό ισοζύγιο της περιοχής.
Χορηγίες από βιομηχανίες και συνδέσμους
Στην παρούσα φάση, πολλές εταιρίες και σύνδεσμοι όπως οι Fibran, Jubiland, ThermicaPlus, Βλάχος Μονωτική, ETEM, GreenWindows, Knauff, FibrexHellas, Ριζάκος ABETE, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το έργο και έχουν συνάψει συμφωνητικά χορηγίας με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, διαθέτοντας δωρεάν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους στην πρώτη «μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου» γειτονιά της Μεσογείου.

Ένα από τα τέσσερα κτήρια της γειτονιάς, το κτήριο επί της οδού Σίφνου, έχει ξεκινήσει ήδη να ανακαινίζεται (φωτογραφία). Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος για την στατική επάρκεια του κτηρίου.  Στο κτήριο έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης.  Επίσης έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αντικατάστασης των ήδη υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα υψηλών προδιαγραφών με ενεργειακά υαλοστάσια.

Για προηγούμενο -σχετικό με τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας από τους δήμους-  ρεπορτάζ, κάντε κλικ εδώ
* ΕΔΩ
Σημείωση: Στην κεντρική φωτογραφία, όψη της πολυκατοικίας από το αίθριο (πλατεία) μετά την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης και την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα υψηλών προδιαγραφών

aftodioikisi.gr