Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ζητούν την βοήθεια των πολιτών για την βόμβα στο Μετρό

Το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες του Μετρό εξετάζει τις τελευταίες ώρες η ΕΛΑΣ προκειμένου να εντοπίσει τον μεταφορέα της εμπρηστικής βόμβας που βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο σταθμό του μετρό του Αιγάλεω.

Ο εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε από τον μηχανοδηγό στο τελευταίο βαγόνι του συρμού που μόλις είχε πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Εθνική Άμυνα - Αιγάλεω κι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο  "Ελευθέριος Βενιζέλος" .  Ο συρμός είχε φτάσει στον σταθμό Αιγάλεω στις 17:18.

Η βόμβα ήταν φτιαγμένη από ένα μπιτόνι βενζίνης μισογεμάτο, συνδεδεμένη με ένα επιτραπέζιο ρολόι, οκτώ μπαταρίες και ένα διακόπτη. Όλα αυτά ήταν μέσα σε ένα...τάπερ και μέσα σε μία πράσινη χάρτινη τσάντα όπως είπε σήμερα το απόγευμα η αστυνομία και όχι μέσα σε μία νάιλον σακούλα.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας περιμένουν το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ώρα είχε προγραμματισθεί η πυροδότηση του και γιατί, ευτυχώς, δεν είχε σκάσει η βόμβα.

Πάντως η συνδεσμολογία θυμίζει πολύ τον τρόπο με τον οποίο δρουσε η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" αφού με τον ίδιο τρόπο είχαν χτύπησει την Μεγάλη Εβδομάδα του 2009 στις Μητροπόλεις σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη μόνο που αντί να καταλήγει σε μπιτόνι βενζίνης κατέληγε σε γκαζάκια εκτός από την Θεσσαλονίκη που υπήρχε και μπιτόνι βενζίνης. Όμως εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα για την αστυνομία αφού τα μέλη της οργάνωσης αυτής έχουν συλληφθεί.

Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι αν υπάρχουν ασύλληπτα μέλη ή αν πρόκειται για μια νέα οργάνωση που αντιγράφει του "Πυρήνες" και γι αυτό η βόμβα δεν έσκασε αφού ίσως δεν γνώριζαν καλά την συνδεσμολογία. 

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ  καταλήγουν μέχρι στιγμής στο συμπέρασμα ότι η βόμβα μεταφέρθηκε από τον άγνωστο ή τους αγνώστους που κατέβηκαν στον σταθμό του Αιγάλεω ή σε έναν – δύο σταθμούς νωρίτερα. Πάντως το γεγονός  ότι την βόμβα την ανακάλυψε οι εργοδηγός και όχι κάποιος από τους επιβάτες θεωρούν πιθανότερο ότι ο μεταφορέας της αποβιβάσθηκε στο Αιγάλεω.

Είναι προφανές εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες ότι η βόμβα προοριζόταν για το μετρό και αυτό όπως λένε φαίνεται από την συσκευασία της βόμβας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υπενθύμιζαν ότι σε μια περίπτωση , εκείνη της βομβιστικής επίθεσης της οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" -τον Σεπτέμβριο του 2009- στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίο του Άρεως είχε διαπιστωθεί ότι οι δράστες την είχαν μεταφέρει με συρμό του ηλεκτρικού κι είχαν αποβιβασθεί στον σταθμό της πλατείας Βικτωρίας. Τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν σε μια αθλητική πράσινη τσάντα όπως τελικά αποδείχθηκε βρισκόταν και η βόμβα στο Αιγάλεω μόνο που ήταν χάρτινη.

Στην ΕΛΑΣ επικρατεί μεγάλη ανησυχία γιατί είναι η πρώτη φορά που επιδιώκεται βομβιστική επίθεση σε συρμό του Μετρό! Σημειώνεται ότι προ τετραετίας είχαν υπάρξει εμπρηστική επίθεση σε ακινητοποιημένους συρμούς σε σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά.
Σχετικά με τον εμπρηστικό μηχανισμό, που βρέθηκε χθες στο σταθμό μετρό του Αιγάλεω, παρακαλείται όποιος από τους επιβάτες του μετρό αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το θέμα αυτό, να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
 
Στα ίδια τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

newsit.gr