Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος


Γράφει ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ*

Μετά και την εμπειρία του τελικού σταδίου της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, για την οριστικοποίηση των μέτρων του Μνημονίου ΙΙ, και κυρίως την προσπάθεια άμβλυνσης των διαβρωτικών συνεπειών τους για την ελληνική κοινωνία, στη Νέα Δημοκρατία συνειδητοποίησαν ότι η επίτευξη αυτοδυναμίας στις κάλπες των επερχόμενων εκλογών, αποτελεί μονόδρομο. Για το παρόν και κυρίως το μέλλον του τόπου.
Η αδυναμία της σημερινής διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας να κερδίσει κάτι παραπάνω, ακριβώς επειδή… έχει παρελθόν, και διότι δεν έχει πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την αξιοπιστία αλλά και για τις αντικειμενικές δυνατότητές της, υπήρξε το σημαντικότερο αγκάθι. Που αφήνει… σημάδια και στο μέλλον, καθώς η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, θα έχει το πρόσθετο βάρος να διορθώσει τα λάθη, τις παραλείψεις, τις υστερήσεις και τις ανεπάρκειες εκείνων που προηγήθηκαν, από τις εκλογές του 2009 μέχρι και σήμερα.
Το σύνθημα των «καθαρών λύσεων» που είχε εισάγει στην πολιτική ορολογία της χώρας ο… Θόδωρος Τσουκάτος το 1996, δια στόματος Κώστα Σημίτη, καθίσταται και πάλι εξαιρετικά επίκαιρο. Στις κάλπες των εκλογών που έρχονται, η επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά προβάλει ως μονόδρομος.
Προκειμένου να έχει λυμένα χέρια, ώστε να υλοποιήσει τις πολιτικές της. Να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και εκπέμποντας καθαρά μηνύματα αποφασιστικότητας. Χωρίς να χρειάζεται να συμβιβάζεται ή να αναζητεί «μέσους δρόμους» με έναν άλλο κυβερνητικό εταίρο.
Που στην περίπτωση μιας συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν ο κατεξοχήν υπεύθυνος για το σημερινό τραγικό αδιέξοδο της χώρας. Και εναντίον του οποίου, θα κινηθούν μετεκλογικά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την αναζήτηση των πολιτικών τουλάχιστον ευθυνών του.
Η κάθαρση, είναι η δεύτερη αξιολογική αξίωση της κοινωνίας, μετά την απαίτηση να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση για την όποια αλλαγή στους επαχθείς όρους του Μνημονίου μπορεί να υπάρξει. Και για τα δυο, μονάχα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, μπορεί να αποτελέσει τη λύση.

statesmen.gr

*Ο Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής