Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Σίγησαν τα μεσαία της ΕΡΑ Τρίπολης!

Μια  ιστορία 50 και πλέον χρόνων στα ερτζιανά της Πελοποννήσου πήρε τέλος.
Το μεσημέρι της Πέμπτης  23 Φεβρουαρίου, όπως γράφει το ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ  ,΄΄σίγησε΄΄ ο πομπός  μεσαίων  κυμάτων της ΕΡΑ Τρίπολης ( 1314  χιλιόκυκλοι) ο οποίος για πέντε δεκαετίες κράταγε συντροφιά τους ακροατές του σταθμού, μέρα και νύχτα.
Η διακοπή λειτουργίας του πομπού  ΑΜ της Τρίπολης (όπως και άλλων σταθμών ) έγινε από την διοίκηση της ΕΡΤ  στα  πλαίσια  γενικότερου ( μνημονιακού…) σχεδιασμού για περιορισμό ( ?) των δαπανών και αφού πλέον οι σταθμοί εκπέμπουν στα FM.
Ιδιαίτερα  για την Τρίπολη – και όλη την Πελοπόννησο- το κλείσιμο του πομπού των μεσαίων δημιουργεί έντονο πρόβλημα καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές (  κυρίως ορεινές) που δεν μπορούν να ΄΄πιάσουν΄΄ το σήμα των FM. Και βέβαια είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι  διαμαρτυρίες πολλών ακροατών του σταθμού  που ούτε  FM  ακούνε στην περιοχή τους ,, ούτε κάνουν χρήση H/Y για τη διαδικτυακή λήψη του σταθμού ,  όταν αυτός εκπέμψει  και εκεί.
Σύντομο ιστορικό...
Ένα παιδί 18 ετών, ο Φάνης Ανδριώτης από τη Σπάρτη, ήταν ο εμπνευστής και ο κατασκευαστής του Ραδιοπομπού Νότιας Ελλάδας.
Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1949, από τη συχνότητα των 8150KHz των Bραχέων Kυμάτων.
Στα τέλη του 1968 τοποθετείται πομπός μεσαίων κυμάτων ισχύος 10KWatt σε περιοχή της κοινότητας Θάνα (Άγιος Χαράλαμπος ) και έκτοτε ο σταθμός λειτουργεί ως περιφερειακός σταθμός της Υπηρεσίας Ενημερώσεων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ). Μέχρι σήμερα λειτουργούσε στους 1314 KHz και ακουγόταν σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο , και αμυδρά στην Αθήνα.
Το 1982 υπάγεται στην ΕΡΤ2.
Το 1991 τοποθετείται πομπός FM στη θέση Δολιανά ισχύος 10kw. Εκπέμπει στους 95.2 MHz και στους 101.5 MHz.
Το Τοπικό πρόγραμμα του Σταθμού καλύπτει καθημερινά 7 ώρες ζωντανής μετάδοσης και αποτελείται από Ενημερωτικό -Ψυχαγωγικό και Εκπομπές ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ τις άλλες ώρες συνδέεται με τα κεντρικά προγράμματα της ΕΡΑ.
Ήδη οι διακόπτες  του ιστορικού πομπού   των ΑΜ είναι πλέον στο ..OFF, αλλά  πιστεύουμε    ότι η διοίκηση της ΕΡΤ μπορεί να επανεξετάσει το θέμα.  Προφανώς αλλού γίνονται οι ..σπατάλες και όχι  στα πάγια έξοδα ενός πομπού ( γραμμή  ΟΤΕ, ρεύμα) που εδώ και χρόνια λειτουργούσε αυτόματα, χωρίς δηλ. προσωπικό.
Το δημόσιο ραδιόφωνο πρέπει να φτάνει παντού. Είναι δικαίωμα  των ακροατών να ακούνε το σταθμό της περιφερείας τους, ακόμη και στον πιο μικρό οικισμό, στην κορυφή  του βουνού.
Ας  το αντιληφθούν οι αρμόδιοι  και ας πράξουν αναλόγως.