Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το PSI αναβάλλεται για του… Αγίου Βαλεντίνου

Tου Μάνου Οικονομίδη

Μπορεί να είναι μια ήπειρος σε βαθιά, πολυεπίπεδη και σύνθετη κρίση, η Ευρώπη ωστόσο παραμένει βαθιά ερωτική. Όπως το φως που εκπέμπει το Παρίσι, ο ιστορικός μυστικισμός της Ρώμης, η μουντή αισιοδοξία του Λονδίνου, η μελαγχολία μιας Αθήνας που μοιάζει να έχει ξεμείνει στο ένδοξο… προχθές.
Προς επίρρωση των παραπάνω, το αποψινό Eurogroup δεν κατέληξε σε ουσιαστική εξέλιξη για το PSI. Η συζήτηση, μας λένε ότι, ήταν εποικοδομητική. Περισσότερα μαθαίνουμε από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και από διαρροές των εμπλεκόμενων μερών, πλην… της Ελλάδας.
Το βέβαιο είναι ότι μας προέκυψε ημερομηνία. Περίπου δεσμευτική, με μορφή τελεσιγράφου: Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχει κατατεθεί η οριστική και ολοκληρωμένη πρόταση για το περιεχόμενο και τους επιμέρους όρους της συμφωνίας για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες πιστωτές.
Θα έχει μεσολαβήσει φυσικά η Σύνοδος Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου, εκεί όπου θα πρέπει μετά βεβαιότητας να αναμένουμε νέα εκβιαστικά διλήμματα προς τον ιδιωτικό τομέα, από την πλευρά της Γερμανίας. Αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, και το Βερολίνο συνεχίζει να ξορκίζει ως απευκταία εξέλιξη τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ισχύσει η καταληκτική ημερομηνία της 13ης Φεβρουαρίου, η επομένη, δηλαδή η 14η Φεβρουαρίου, θα είναι μια καινούρια μέρα για την Ελλάδα. Μια «κουρεμένη» χώρα, θα γιορτάζει την ημέρα των ερωτευμένων, την καθολικής προέλευσης γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Ερωτευμένοι… Εμείς και οι πιστωτές μας.

statesmen.gr