Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Θανάσης Δαβάκης...σοβαρά προβλήματα από την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο χώρο του Πολιτισμού


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα κενά που έχουν προκληθεί στο χώρο του Πολιτισμού από την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας:

«Η χωρίς σχεδιασμό εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, ουσιαστικά δηλαδή η απομάκρυνση, εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και μάλιστα προσωπικού με εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία ετών, όπως οι αρχαιολόγοι κι εξειδικευμένοι μηχανικοί, έχει προκαλέσει  σοβαρά προβλήματα.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει τις δυσλειτουργίες, που θα προκληθούν από το  μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας στον χώρο του Πολιτισμού. Τέτοια  περίπτωση είναι και ο προσφάτως συνταξιοδοτηθείς αρχαιολόγος, ο οποίος είχε την ευθύνη αλλά και την αρμοδιότητα για την έρευνα, την προστασία αλλά και τη γενικότερη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.
Το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι δυσαναπλήρωτο και δύσκολα πλέον μπορεί  να βρεθεί επάξιος συνεχιστής και διάδοχος του αρχαιολόγου, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, στη διάσωση της αρχαιολογικής κληρονομιάς των Κυθήρων, ενός πανέμορφου, αλλά δυσπρόσιτου νησιού.
Προς την κατεύθυνση αυτή, οι μαθητές των σχολείων των Κυθήρων απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, στην οποία και περιγράφουν, με τον καλύτερο τρόπο, την προσφορά του αρχαιολόγου που μέχρι πρότινος υπηρετούσε στα Κύθηρα, καθώς και το δυσαναπλήρωτο κενό που έχει προκληθεί στο νησί, εξαιτίας της υπαγωγής στην εφεδρεία του μονίμου αρχαιολόγου που υπηρετούσε εκεί.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ πρέπει άμεσα να δώσει λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί.  
Για το λόγο αυτό, σε σχετική Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, καλούμε τον κ. Υπουργό να μας απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
 Α) Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αναπληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το κενό που έχει προκληθεί εξαιτίας της υπαγωγής στην εργασιακή εφεδρεία του αρχαιολόγου που επί σειρά ετών υπηρετούσε στα Κύθηρα;
Β) Ποια κενά έχουν προκληθεί από την εφαρμογή έως τώρα του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο χώρο του Πολιτισμού και πως σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να αναπληρώσει αυτά τα κενά;
Γ) Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ κατόπιν συνεννοήσεως με τα συναρμόδια Υπουργεία, να προχωρήσει σε αναθεώρηση της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, τουλάχιστον για το επιστημονικό προσωπικό που υπηρετεί στο ΥΠΠΟΤ;».