Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η οργή των Ισπανών ψήφισε Ραχόι

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, με ηγέτη τον 56χρονο Μαριάνο Ραχόι, θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, λόγω της οργής των πολιτών για την ανεργία στη χώρα και την πολιτική λιτότητας της προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ισπανικής κρατικής τηλεόρασης, το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, καταλαμβάνοντας 181 έως 185 έδρες στην ισπανική Κάτω Βουλή, έναντι 115 έως 119 εδρών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Περίπου 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για την ανάδειξη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Η οικονομία ήταν το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε την προεκλογική εκστρατεία καθώς η ανεργία και οι πιέσεις των αγορών εντείνουν την αγωνία για το μέλλον και της ισπανικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της νέας κυβέρνησης για το 2012, πέρα από το να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στις αγορές για την εξασφάλιση του δανεισμού του, είναι να περιορίσει το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ψηφίσει και την συνταγματική κατοχύρωση του λεγόμενου «πλαφόν» στο έλλειμμα. Κρίσιμης σημασίας είναι ακόμη και ο περιορισμός των επιπτώσεων της ανεργίας. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, τα περιθώρια ελιγμών που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να είναι πολύ μικρά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενέτειναν εκ νέου τις τελευταίες ημέρες τις πιέσεις τους στην Ισπανία. Ο Ραχόι έχει ήδη δεσμευτεί για επιπλέον μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της Ισπανίας, η οποία πλήττεται από ένα ποσοστό ρεκόρ ανεργίας (21,52%) μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και απειλείται με νέα ύφεση.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Κάτω βουλή, Μαριάνο Ραχόι, τόνισε στην πρώτη δήλωσή του, μετά την επίσημη ανακοίνωση σημαντικών εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι: "η Ισπανία δεν είναι τώρα σε θέση να παράξει θαύματα, ώστε να ξεγλιστρήσει απο την οικονομική κρίση, πρέπει όμως να κερδίσει, ξανά, τον σεβασμό της ΕΕ".
Επίσης ο κ. Ραχόι τόνισε ότι "σκοπεύει αμέσως να συνεννοηθεί με τις τοπικές κυβερνήσεις (στις αυτόνομες περιοχές), με ποιόν ακριβώς τρόπο η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί".

Τι γράφει ο Ισπανικός Τύπος

"Ιστορικός θρίαμβος", "απόλυτη δεξιά", είναι ορισμένοι από τους τίτλους των σημερινών ισπανικών εφημερίδων για την απόλυτη πλειοψηφία που εξασφάλισε το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα πρέπει ν΄αντιμετωπίσει την κρίση και την πίεση των αγορών. "Η κρίση έδωσε όλη την εξουσία στον Ραχόι", είναι ο τίτλος της (κεντροαριστερής) Εl Pais, η οποία δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα όπως και οι άλλες εφημερίδες, τη φωτογραφία του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος να δίνει ένα φιλί στη γυναίκα του μπροστά σε ένα πλήθος οπαδών του. "Ο ιστορικός θρίαμβος", γράφει η εφημερίδα της δεξιάς ABC, ενώ η (κεντροδεξιά) Εl Mundo υπογραμμίζει την "εντολή της αλλαγής" που έδωσαν οι ψηφοφόροι. Αυτό σημαίνει μια "τεράστια ευθύνη για το Λαϊκό Κόμμα, τον Μαριάνο Ραχόι και την ομάδα του, που κληρονομούν μια χώρα με πέντε εκατομμύρια ανέργους και με δημοσιονομικά σε κατάρρευση", προσθέτει η εφημερίδα. Ωστόσο, η πρόκληση για τον Ραχόι "είναι η έξοδος της Ισπανίας από την κρίση, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και η δημιουργία θέσεων εργασίας", επισημαίνει η συντηρητική καταλανική εφημερίδα La Vanguardia. Ο Μαριάνο Ραχόι διαθέτει "όλη την εξουσία", υπογραμμίζει επίσης η οικονομική εφημερίδα Cinco Dias, επισημαίνοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα "θα ελέγχει το 74,5% του κεντρικού προϋπολογισμού, των αυτόνομων περιοχών και των δήμων". "Τού ανατέθηκε η έξοδος της Ισπανίας από την πιο σοβαρή κρίση που έχουν γνωρίσει οι πολίτες της και μια από τις βαθύτερες της ιστορίας, που πλήττει την Ευρώπη", εκτιμά η εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει ότι "το έργο αυτό δε θα είναι εύκολο".

Το προφίλ του Μ. Ραχόι
O 56χρονος συντηρητικός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι θεωρείτο ο αιώνιος ηττημένος. Αλλά έχοντας χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις από τον σοσιαλιστή απερχόμενο πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ο χαμηλών τόνων πολιτικός πρόκειται επιτέλους να αναλάβει την εξουσία στην Ισπανία μετά τη μεγαλειώδη νίκη κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ο πολιτικός με τα γκρίζα γένια -από τότε που ένα σοβαρό τροχαίο του άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο πρόσωπο -δεν είναι κάποιος χαρισματικός ηγέτης που μπορεί να συσπειρώνει τα πλήθη, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διαθέτει όμως εμπειρία, έχει πυγμή και διαπραγματευτικές ικανότητες τις οποίες θα χρειαστεί στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα.
Γιός ενός δικαστή από την βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, ο Ραχόι σπούδασε Νομικά. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στη Γαλικία, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και εισήλθε στην κυβέρνηση μετά την εκλογική νίκη το 1996 του συντηρητικού Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο Ραχόι κατείχε διάφορα αξιώματα στις δύο συναπτές κυβερνήσεις Αθνάρ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας και Εσωτερικών. Ανάμεσα στις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ως κυβερνητικός αξιωματούχος ήταν και η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το δεξαμενόπλοιο Prestige κοντά στις ακτές της Γαλικίας το 2002.
Ο Αθνάρ επέλεξε τον Ραχόι ως διάδοχό του αφού αποφάσισε να μην διεκδικήσει τρίτη θητεία. Αλλά με αφορμή τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 200 ανθρώπους, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, ο Ραχόι έχασε μία σχεδόν βέβαιη νίκη και στην εξουσία ανήλθε ο Θαπατέρο.
Ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Ραχόι έγινε γνωστός για την τακτική του της αντιπαράθεσης. Ακόμη και κατά την προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην κριτική εις βάρος της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση αποκαλύπτοντας ελάχιστες πληροφορίες για το δικό του πρόγραμμα, ώστε να μην τρομοκρατήσει πιθανούς ψηφοφόρους. Λίγο πριν από τις εκλογές ο Ραχόι ανακοίνωσε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας σε όλους τους τομείς πλην των συντάξεων.
Στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος ωστόσο, ο Ραχόι είναι γνωστός ως ένας μετριοπαθής ηγέτης που αναζητεί συμβιβασμούς ανάμεσα σε "γεράκια" και "περιστέρια". Δεν έχει διασαφηνίσει σε ποιό σημείο προτίθεται να φτάσει ώστε να ακυρώσει ορισμένες από τις φιλελεύθερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Θαπατέρο -όπως οι γάμοι των ομοφυλόφιλων και η ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση. Όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, ο Ραχόι πολύ δύσκολα θα γινόταν επιτυχημένος διαχειριστής κρίσεων σε μία χώρα που πλήττεται από την κρίση στην ευρωζώνη.
Ο "άχρωμος" -όπως τον χαρακτηρίζει το Ρόιτερς- πολιτικός δυσκολεύεται να χαμογελάσει και ο εκλογικός του θρίαμβος οφείλεται περισσότερο στα λάθη των Σοσιαλιστών που κυβέρνησαν επτά χρόνια παρά στο προσωπικό του όραμα ή έμπνευση. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε την μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει ποτέ εξασφαλίσει κόμμα εδώ και τρεις δεκαετίες καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τους Σοσιαλιστές για την κατάσταση της οικονομίας η οποία οδήγησε την ανεργία στο 22%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Δεν αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.
Οι αγορές αναμένουν από τον Ραχόι άμεση δράση για να εμποδίσει την Ισπανία να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη. "Θα πάρει τις σωστές αποφάσεις, αλλά όπως ισχύει αυτή τη στιγμή και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, το ερώτημα είναι αν αυτές οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν εγκαίρως," σχολίασε ο Χοσέ Μαρία Αρεϊλζα, πρύτανης στη Νομική Σχολή IE της Μαδρίτης. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Ραχόι έχει μικρή διεθνή εμπειρία, ενώ δεν είναι καλός χρήστης της αγγλικής γλώσσας.
Αναμένεται να διορίσει ένα μεγάλο όνομα στο υπουργείο Οικονομικών που θα κληθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας και θα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να πείσει τους επενδυτές ότι η Ισπανία είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις της.
"Είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων, όχι σπρίντερ, και η οικονομική κρίση χρειάζεται δρομείς μεγάλων αποστάσεων," δήλωσε ο βουλευτής Χοσέ Μαρία Λασάλ, μετριοπαθές μέλος του Λαϊκού Κόμματος, συγκρίνοντας τον Ραχόι με τον σοσιαλιστή αντίπαλό του για την πρωθυπουργία, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ως νέος ήταν σπρίντερ.
"Αντιπροσωπεύει έναν τύπο ήπιας εξουσίας, με μικρή τάση να επιβάλει πράγματα, περισσότερο να πείθει και αυτό είναι που αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο η Ισπανία," σχολίασε ο Λασάλ που γνωρίζει τον Ραχόι εδώ και οκτώ χρόνια. Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, ο Ραχόι δεν συμφωνεί με τους "Indignados" (Αγανακτισμένους), το κίνημα διαμαρτυρίας και καταλήψεων των πλατειών της Μαδρίτης που ξεκίνησε τον Μάιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το πολιτικό κατεστημένο και στη συνέχεια ενέπνευσε το κίνημα Occupy Wall Street παγκοσμίως. Καπνίζει που και που πούρο, πηγαίνει για περπάτημα, όπως λέει ο ίδιος "το λιγότερο 31 μέρες τον μήνα".
Υπήρξε ποδηλάτης και εκτός από την ποδηλασία αγαπάει το ποδόσφαιρο κι είναι οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ραχόι είναι παντρεμένος κι έχει δύο γιούς.

ΑΠΕ