Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Συνεντευξη του Πάνου Μπεγλίτη εφ όλης της ύλης στον 9,84:

Συνέντευξη στό δημοτικό ραδιοσταθμό "Αθήνα 98,4" και στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη παρεχώρησε ο τ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Κορινθίας κ. Πάνος Μπεγλίτης  :
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα και καλή εβδομάδα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Φαντάζομαι είδατε αυτή την ανακοίνωση του Κόμματός σας, εκταμίευση της 6ης δόσης και υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, οι προτεραιότητες του Προέδρου του Κόμματος.
Από εκεί και πέρα όταν αυτά γίνουν πραγματικότητα να διαβάσουμε όλοι πίσω από τις γραμμές, ότι ανοίγει ένα παράθυρο για να ανοίξει μία συζήτηση επόμενης μέρας στο Κόμμα σας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν θέλω να σας πω, ότι θεωρώ αγχωτική και εσπευσμένη αυτή την κινητικότητα που επιδεικνύεται τις τελευταίες τρεις μέρες των συναντήσεων του Γιώργου Παπανδρέου με τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λεγόμενα και αγχωτική;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και εσπευσμένη και άκαιρη και αγχωτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μου θυμίζει παλιές ιστορικές συναντήσεις καπεταναίων και οπλαρχηγών. Μου θυμίζει, έτσι για να το πω με κινηματογραφικούς όρους, μια θαυμάσια παλιά ταινία του Αϊνστάιν «Τον Ιβάν τον Τρομερό», όπου οι Βογιάροι μαζεύονται με έναν βυζαντινό τρόπο και με βυζαντινές πρακτικές για να εκλέξουν το νέο Τσάρο.
 Αυτό δεν είναι στις δημοκρατικές μας παραδόσεις. Θεωρώ λανθασμένη, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, αυτές τις συναντήσεις παρ’ όλο που έχω κληθεί, και σήμερα θα συναντήσω το μεσημέρι τον Γιώργο Παπανδρέου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν αυτοπροσδιορίζομαι, ούτε αυτοαναγνωρίζομαι, ούτε στους πρωτοκλασάτους, ούτε στους κορυφαίους. Είμαι ένας απλός Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έχω φωνή, έχω άποψη και αυτή την διεκδικώ και την υπερασπίζομαι σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
                        Βασικά πιστεύω ότι η συγκυρία ήταν άκαιρη. Πιστεύω ότι έπρεπε ο Γιώργος Παπανδρέου να αποκρούσει όλη αυτή την κινητικότητα και την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε στη συγκυρία των προγραμματικών δηλώσεων της Νέας Κυβέρνησης Παπαδήμου.
                        Δυστυχώς, ορισμένα από τα στελέχη μας, μαθημένα σε μια πρακτική μηχανισμών του παρελθόντος, θεωρούσαν ότι σ’ αυτή τη συγκυρία που η χώρα και η Κυβέρνηση Παπαδήμου δίνουν μια μεγάλη μάχη για τη διασφάλιση της 6ης δόσης να αρχίσουμε την ομφαλοσκόπηση, την εσωστρέφεια και τους βυζαντινισμούς.
                        Το θεωρώ άκαιρο, για να μην πω απαράδεκτο, ως δημοκρατική πρακτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά κ. Μπεγλίτη ο χρόνος εκ των πραγμάτων πιέζει με βάση ένα ερώτημα που νομίζω, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθεί και μάλιστα άμεσα από το κόμμα σας. Επειδή απ’ ότι φαίνεται υπάρχει η δέσμευση των τριών πολιτικών αρχηγών οι εκλογές να γίνουν εκεί προς το τέλος Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει ένα ερώτημα για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές;
Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ Ολα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να τεθούν και  μπορούν κυρίως να συζητηθούν, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν, δεν συζητήσαμε και δεν συζητήσαμε με όρους στρατηγικής, με όρους πολιτικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας του Κόμματος.
                        Όταν έρθει η ώρα, και αφού εξασφαλίσουμε την 6η δόση, αφού ξεπεράσει αυτό τον κάβο των δυσκολιών, όσο μπορεί να τις ξεπεράσει η χώρα σε μια εξαιρετικά ρευστή περίοδο την οποία βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα οι χώρες της Ευρωζώνης ,θα έχουμε το χρόνο, με συντεταγμένο τρόπο, στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων, και αυτό επισημαίνω και υπογραμμίζω, ότι οι συνομιλίες, οι διαδικασίες, ο διάλογος, η αντιπαράθεση μόνο μέσα στα θεσμοθετημένα δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αυτό μπορεί να γίνει κ.  Μπεγλίτη με προκήρυξη ενός συνεδρίου μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο, μετά από αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου εκτιμάτε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά τα ζητήματα μπορούμε να τα συζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερη καταστατική λύση, προσεγγίζοντας με αίσθημα ευθύνης όλα αυτά τα θέματα σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της παράταξής μας.
                        Δεν θα μπω σ’ αυτά τα ζητήματα γιατί θα μ’ ενδιέφερε σήμερα το κόμμα μας να ξεκινήσει διαφορετικά αυτή τη συζήτηση. Βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα ως συνήθως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «Διαφορετικά» μου εξηγείτε κ. Μπεγλίτη; Πέρα από το θεσμοθετημένα όργανα, δηλαδή πώς θα έπρεπε να το ξεκινήσει; Δεν υπάρχει ένα επί της ουσίας ερώτημα για την ελληνική κοινωνία;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα περίμενα στις προγραμματικές δηλώσεις, τους συναδέλφους μου, που έσπευσαν να ζητήσουν από τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει πρωτοβουλίες, να θέσουμε το ζήτημα της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, της στρατηγικής του ενόψει των επόμενων εκλογών, με τι πολιτικό λόγο, με τι πολιτικό πρόγραμμα πηγαίνουμε, να κάνουμε τον δικό τους απολογισμό της τελευταίας διετίας, των δικών τους επιλογών και απόψεων που υποστήριξαν, ως –αν θέλετε- μια καθαρτήρια κατ’ αρχήν διαδικασία, ως μια διαδικασία, θα έλεγα, δημοκρατικής ειλικρίνειας απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες και μετά να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που συνδέονται με ενδεχόμενη αλλαγή στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
                        Άρα, λοιπόν, ορισμένοι μαθημένοι σε μηχανισμούς βάζουν μπροστά το κάρο από τα άλογα. Εγώ διαφωνώ μ’ αυτή τη διαδικασία. Αυτά θα υπερασπιστώ και αυτά θα υποστηρίξω, γιατί αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα της παράταξής μας, είναι ο ρόλος της στο νέο πολιτικό σύστημα που διαμορφώνεται εξελικτικά ο πολιτικός μας λόγος, οι προτάσεις μας, η σύνδεσή μας με την πραγματικότητα. Και όχι οι εσωκομματικές καντρίλιες  και όχι τα παίγνια, γνωστά σε ορισμένους, από το παρελθόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, επειδή γνωρίζουμε λίγο – πολύ νομίζω το γνωρίζουν και οι ακροατές μας και οι αναγνώστες, το γνωρίζει η κοινή γνώμη, ότι υπάρχει ένα κλίμα στο εσωτερικό του κόμματός σας που κάθε άλλο παρά είναι καλό.
                        Έχετε δίκιο όταν λέτε τραβάει ο ένας το κάρο από εδώ και ο άλλος από εκεί. φοβάστε μήπως έχουμε το επόμενο διάστημα και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο αναβίωση του κλίματος του 2007 ή μπορεί να οδηγήσει υπό τα νέα δεδομένα ακόμα και σε διάσπαση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν πιστεύω, ότι πρέπει αυτό να γίνει με  κάθε κόστος. Στο όνομα του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλά χρόνια, κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής κρύφτηκαν ουσιαστικά κάτω από το χαλί στο όνομα μιας επίπλαστης ενότητες.
                        Αυτή η επίπλαστη ενότητα δεν μ’ ενδιαφέρει, είναι ψευδεπίγραφη, είναι υποκριτική και καλύτερα να πάμε ο καθένας με την αλήθεια του, με τη διαδρομή του, με την εντιμότητά του και την πολιτική του ηθική ακόμα και σε σύγκρουση, παρά να πηγαίνουμε σε επίπλαστη ενότητα. Γιατί είναι γνωστό ότι όλοι δεν λέμε τα ίδια πράγματα και όλοι δεν υπερασπιζόμαστε τα ίδια πράγματα.
                        Ασφαλώς με ενδιαφέρει να πάμε συντεταγμένα για την ενότητα της παράταξης, αλλά σας λέω ότι σε πολλούς μάλλον ηχεί υποκριτικά αυτή η επίκληση της ενότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, εκτιμάτε ότι με τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι διαδικασίες άργησε η απόφαση για τη συγκρότηση Κυβέρνησης Παπαδήμου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι. Πιστεύω, και θα ήθελα  με την ευκαιρία της συνέντευξης να πω ένα μήνυμα προς ορισμένους συναδέλφους μου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι «δεν είναι σοφό να αυτοκτονείς επειδή φοβάσαι το θάνατο».
                        Υπήρξαν συμπεριφορές δημοκρατικής εκτροπής που κινήθηκαν πέραν των ορίων της δημοκρατικής νομιμότητας μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Δηλαδή κ. Μπεγλίτη είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι γνωστά. Γνωρίζουμε ποιες ήταν οι συμπεριφορές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ποιοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί ο εκλεγμένος δημοκρατικά Πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό είναι πρωτόγνωρο στη δημοκρατική ζωή του τόπου και στο πολιτικό μας σύστημα.
Πιστεύω στην ευρύτερη συνεργασία. Πιστεύω στην ευρύτερη συνεννόηση που μπορεί να αποτυπωθεί και σε  κυβερνήσεις συνεργασίας, στη βάση όμως προγραμματικών συγκλίσεων, στη βάση της ειλικρίνειας των στόχων για κάθε πολιτικό κόμμα που συμμετέχει σ’ αυτή την ευρύτερη συνεργασία. Όχι όμως μ’ αυτό τον άτακτο, ασύντακτο, σκόπιμο τρόπο που γίνανε πολλά τον τελευταίο μήνα και στο ΠΑΣΟΚ και στο πολιτικό μας σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Να δανειστώ μια φράση σας. Πιστεύετε ότι αυτοκτόνησε ο κ. Παπανδρέου, δεν έπρεπε να παραιτηθεί; Αυτοκτόνησε πολιτικά;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι ήταν μια γενναία πολιτικά πράξη του κ. Παπανδρέου. Ηταν μια πράξη ευθύνης που δεν την έχουμε δει τουλάχιστον στην νεότερη πολιτική μας ιστορία, μια ανάλογη στάση πολιτικού ηγέτη που ήταν δημοκρατικά –το τονίζω αυτό – εκλεγμένος με διαφορά 11% τον Οκτώβριο του 2009.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ναι, αλλά κ. Μπεγλίτη αν  μου επιτρέπετε, αυτή θηριώδης όντως διαφορά πως εξανεμίστηκε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα; Δηλαδή υπάρχει και η άποψη που λέει, ότι ενδεχομένως άργησε ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που έπρεπε να το συζητήσουμε. Ένα θέμα που ο καθένας έπρεπε να έρθει με την αυτοκριτική του, με την ειλικρίνειά του και όχι με λόγο υποκρισίας και όχι μ’ αυτή την πολιτική ανηθικότητα που ζήσαμε ως Κυβέρνηση, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως Κόμμα την τελευταία περίοδο.
                        Τα πράγματα  θα ειπωθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  Η πολιτική ανηθικότητα υπήρξε από το εσωτερικό σας εννοείτε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς υπήρξε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΓΟΣ: Από ποιους; Με ποιο τρόπο εκδηλώθηκε αυτή η πολιτική ανηθικότητα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά ευτυχώς θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, παρά τις παρεκβάσεις ορισμένες φορές που έχουν γίνει. Θα μιλήσουμε όλοι, γιατί όλοι έχουμε λόγο, όλοι έχουμε την ίδια θέση μέσα στο κόμμα.
                        Εγώ δεν αναγνωρίζω πρωτοκλασάτους και οπλαρχηγούς στο ΠΑΣΟΚ. Θα μιλήσουμε όλοι και θα μιλήσουμε με την καρδιά μας και με το μυαλό μας στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί έχουμε ευθύνη όσοι είμαστε εκλεγμένοι από την κοινωνία και από τους πολίτες να τοποθετηθούμε για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης.
                        Και επειδή και η χώρα πρέπει να έχει μέλλον και η δημοκρατική παράταξη για πολλούς λόγους πρέπει να έχει μέλλον, όλοι θα μιλήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη θέλω να σας πω, να πω και στους ακροατές μας, ότι επειδή συμβαίνει να σας γνωρίζω μια 20ετία και ξέρω και τον τρόπο …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Χαίρομαι ιδιαίτερα και με τιμάει αυτή η γνωριμία πραγματικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή ξέρω και τον τρόπο που αντιδράτε και την εμπειρία σας μου δίνετε την αίσθηση -και επιτρέψτε μου να το πω δημόσια- μου δίνετε την εντύπωση το τελευταίο διάστημα ότι είστε πάρα πολύ νευριασμένος και ο τόνος με τον οποίον  μιλάτε και ο τρόπος με τον οποίον το προηγούμενο διάστημα και αμέσως μετά την έξοδό σας από το κυβερνητικό σχήμα, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο τρόπος δηλαδή που επιτεθήκατε σε τμήματα της στρατιωτικής ηγεσίας μου προκάλεσε πρέπει να σας πω πολύ μεγάλη εντύπωση.
                        Και αναρωτιέμαι ποια είναι αυτή η ρίζα που δημιουργεί αυτού του είδους τα συναισθήματα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προτιμώ, γιατί αυτό υπερασπίζομαι στη ζωή μου και όσα χρόνια είμαι στην πολιτική, να είμαι ειλικρινής και νευριασμένος, να είμαι ο εαυτός μου, παρά να είμαι υποκριτής με στρογγυλεμένο λόγο, με καιροσκοπικό και οπορτουνιστικό πολιτικό λόγο.
                        Θέλω, με την δημοσιογραφική ευκαιρία που μου δώσατε και επειδή σας γνωρίζω και χρόνια ,να αναφερθώ σε τελευταία δημοσιεύματα, σε ένα περιοδικό στο οποίο εργάζεστε, στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και βεβαίως σε όλον αυτό τον βομβαρδισμό, τον λυσσαλέο βομβαρδισμό ορισμένων τηλεοπτικών εκπομπών και καναλιών .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ποιων δηλαδή; Αναφερθήκατε στο περιοδικό, ποιων καναλιών;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξέρετε, οι πολίτες ακούνε, βλέπουν ειδήσεις κανάλια και γνωρίζουν τη λυσσαλέα επίθεση, δύο μήνες τώρα, κατά των πολιτικών αποφάσεων που πήρα ως Υπουργός Εθνική Άμυνας στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της πρακτικής, της μείωσης της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης.
                        Και θέλω να πω, επειδή έχω  μια ιστορία και όλοι γνωριζόμαστε ευτυχώς σ’ αυτό τον τόπο, ότι πρόκειται για «γκεμπελικού» χαρακτήρα δημοσιεύματα στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» ότι εγώ έδωσα τάχα εντολή για να φτιαχτεί στρατιωτικό τμήμα καταστολής των πολιτών, ότι εγώ διέλυσα με τον Παπανδρέου τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
                        Πρόκειται για μια παραπληροφόρηση  «γκεμπελικού» χαρακτήρα, τα λένε άνθρωποι που προφανώς δουλεύουν σε άλλα «σκοτεινά γραφεία», πρόκειται για  «σκοτεινές»  και «γκρίζες» κατασκευές.
                        Και λυπάμαι πραγματικά. Είναι λυπηρό , γιατί είναι ένα περιοδικό που εργάζονται αξιοπρεπείς και αξιόλογοι δημοσιογράφοι και κυρίως είναι λυπηρό για μένα ότι αυτό το περιοδικό ανήκει στον πάντα σεβάσμιο μου, αγαπητό μου, Αντώνη Λιβάνη.
                        Αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις σήμερα στο πολιτικό σύστημα, δυνάμεις του ανορθολογισμού, του εθνικισμού και του ψευτοπατριωτισμού που κάνανε περιουσίες και πιστεύουν ότι μπορούν μέσα απ’ αυτό το «γκεμπελισμό» στην πολιτική ζωή να δηλητηριάσουν το πολιτικό μας σύστημα, τους δημοκρατικούς θεσμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνανε περιουσίες με τα αμυντικά συστήματα και τις προμήθειες;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επειδή όπως είπα, όλοι γνωριζόμαστε, απέναντι σ’ αυτό το μέτωπο της αθλιότητας, του εθνικισμού φανερού και λανθάνοντος, του «ψευτοπατριωτισμού» που διαχέεται σε όλο δυστυχώς το πολιτικό σύστημα από τμήματα της Νέας Δημοκρατίας και την ακροδεξιά μέχρι τμήματα της παραδοσιακής Αριστεράς του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σ’ αυτούς, πρέπει να προτάξουμε ένα μέτωπο ευθύνης, ένα δημοκρατικό  μέτωπο λογικής και υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών.
                        Γιατί είναι μια πρακτική, όπως σας είπα, « γκεμπελικού» χαρακτήρα που διαβρώνει και δηλητηριάζει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και όποιος πολίτης και όποιος πολιτικός έχει δημοκρατική συνείδηση πρέπει να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αρχές και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
                        Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που έκανα.
Αισθάνομαι υπερήφανος για τη δουλειά που έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύο χρόνια και ως Αναπληρωτής Υπουργός με τον κ. Βενιζέλο στο παρελθόν και μετέπειτα ως Υπουργός.
                        Ένας χώρος που ήταν δυστυχώς ταμπού για το πολιτικό μας σύστημα για 30 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ταμπού σε ποια βάση; Εκτιμάτε ότι υπάρχει ρήγμα γιατί εδώ το πράγμα ξέρετε είναι πάρα πολύ σοβαρό, υπάρχει σοβαρό ρήγμα και άλλου είδους πολιτική την οποία πρεσβεύει η στρατιωτική ηγεσία από την πολιτική ηγεσία; Υπάρχουν πράγματα στα οποία …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία οφείλει να υπακούει στην πολιτική ηγεσία. Αυτό λέει το Σύνταγμα, αυτό λένε οι δημοκρατικοί κανόνες και η δημοκρατική νομιμότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάκουε κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια, αλλά σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στις χώρες της Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας αλλαγών, εκσυγχρονισμού, ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να είναι και επιχειρησιακά αποτελεσματικές, αλλά και να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν και στην Ελλάδα.
                        Δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι ριζωμένες στη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιλαμβάνομαι με τον τρόπο με τον οποίον τα λέτε και αναλύετε τις απόψεις σας, ότι βρεθήκατε αντιμέτωπος με συμφέροντα κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σας λέω ότι έχω την υπομονή, αλλά έχω και την αποφασιστικότητα και τη δύναμη, όλα αυτά θα ξετυλιχθούν την επόμενη περίοδο. Αυτή ήταν η στρατηγική μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να ανασυγκροτήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να μειώσουμε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την εθνική άμυνα της χώρας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Πιστεύετε ότι το κλίμα το οποίο αντιμετωπίσατε, με το οποίο βρεθήκατε αντιμέτωπος, γιατί ήσασταν περίπου δύο χρόνια στο Πεντάγωνο, όπως είπατε και εσείς, στην αρχή ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και αργότερα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
                        Γι’ αυτό, λοιπόν, το κλίμα το οποίο βρήκατε, τα συμφέροντα ενδεχομένως, τα πρόσωπα τα οποία προσπαθούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην πολιτική ηγεσία, μήπως θα έπρεπε να μιλήσετε εκείνη την περίοδο της θητείας σας, την περίοδο που ήσασταν Υπουργός;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η προσπάθειά μας και η προσπάθεια μου στο χώρο της Εθνικής Άμυνας ήταν να δείξουμε και να αναδείξουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι κάτι ξεχωριστό, δεν είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο μπορεί να διατηρεί προνόμια, ευνοιοκρατική πολιτική αντιμετώπιση.
                        Σε μια περίοδο που κόβονται οι συντάξεις και οι μισθοί, δεν μπορεί να μην περιορίζονται οι μισθοί και οι συντάξεις και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν μόνο ένα σύστημα ευνοιοκρατίας κ.  Μπεγλίτη, θα επιμείνω ή μήπως υπήρξαν και άλλα ζητήματα, όπως συμφέροντα; Γιατί υπάρχει ο πολύ ευαίσθητος χώρος των αμυντικών δαπανών.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σαφώς υπάρχει. Βεβαίως υπάρχει μια αχλή στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, περισσότερη, μεγαλύτερη από άλλους χώρους παρ’ όλο ότι τα ποσά και διακυβεύματα δεν είναι μεγαλύτερα από άλλους χώρους π.χ. από το χώρο της υγείας, το χώρο της εκπαίδευσης. Ακριβώς για το λόγο επειδή ήταν ένα γκέτο οι Ένοπλες Δυνάμεις για 30-40 χρόνια στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, γι’ αυτό υπήρχε όλη αυτή η αντίληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου λέτε δηλαδή ότι η πολιτική ηγεσία το προηγούμενο διάστημα είναι μέρος του προβλήματος.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς είναι μέρος του προβλήματος, τώρα το γνωρίζουμε; Για 15 χρόνια ήταν μέρος του προβλήματος, μην μας ξαφνιάζει, γιατί σήμερα υπάρχουν ακόμα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί και τη ρίζα τους την έχουν στα τελευταία 15 χρόνια μέχρι τον Οκτώβριο του 2009.
                        Αυτά πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Γιατί ο ελληνικός λαός δίνει από το υστέρημά του για τις Ένοπλες Δυνάμεις για να νιώθει ασφαλής, για να έχει ισχυρή εθνική άμυνα σε μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη και εξαιρετικά επικίνδυνη.
                        Αυτά θα τα πούμε, θα τα αναδείξουμε στην πολιτική μας ζωή; Ακριβώς αυτά είναι. Οι ευθύνες όμως έχουν και ονοματεπώνυμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς αυτό ήμουνα έτοιμη να πω, ότι έχουν και ονοματεπώνυμο και τα συμφέροντα έχουν ονοματεπώνυμο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όλα αυτά πρέπει να τεθούν συντεταγμένα μέσα στο Κοινοβούλιο, μέσα στις θεσμικές διαδικασίες του Κοινοβουλίου, μέσα στη συζήτηση στο κόμμα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριοι Μπεγλίτη, οι συνάδελφοί μου οι οποίοι καλύπτουν το στρατιωτικό ρεπορτάζ πληροφορούμαι ότι αισθάνονται ότι έχουν συκοφαντηθεί από κάποιες δηλώσεις σας. Μήπως θέλετε να πείτε συγκεκριμένα πράγματα ή να ανασκευάσετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ δεν έθιξα κανέναν. Αν κανείς έχει «τη μύγα και μυγιάζεται» μπορεί να προχωρήσει και να αναλάβει τις δικές του πρωτοβουλίες.
                        Λοιπόν, από εκεί και πέρα όλοι γνωριζόμαστε, όπως είπα σ’ αυτό τον τόπο. Το να δείχνουμε μια υπερευαισθησία με υποκριτικό τρόπο απέναντι σε ζητήματα που συζητιούνται και τα διαχειριζόμαστε καθημερινά, νομίζω είναι τουλάχιστον όπως σας είπα υποκριτικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ζητήματα υπερευαισθησίας κ. Μπεγλίτη κάποιοι συνάδελφοί μου να αισθάνονται ότι είναι θιγμένοι από καταγγελίες σας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όποιος αισθάνεται ότι είναι θιγμένος μπορεί να κινηθεί .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είπατε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όποιος αισθάνεται ότι είναι θιγμένος μπορεί με ονοματεπώνυμο να αναλάβει τις πρωτοβουλίες του. Είμαστε μια συντεταγμένη πολιτεία με δημοκρατικές διαδικασίες, υπάρχουν θεσμοί. Ας αναλάβει ο καθένας την πρωτοβουλία του.
                        Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα μικρό  κομμάτι μόνο μιας επίθεσης πραγματικά, και το τονίζω αυτό, λυσσαλέας από ορισμένους κύκλους όλη την τελευταία περίοδο σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και στάθηκα όρθιος. Δεν με φοβίζουν ούτε τα δημοσιεύματα των περιοδικών, ούτε οι εκπομπές στην τηλεόραση. Έχω αρχές στη ζωή μου κι αυτές θα παλέψω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη πιστεύετε, ότι όλο αυτό το κλίμα με το οποίο βρεθήκατε αντιμέτωπος και η αντίδραση που εκδηλώθηκε μετά, ήταν η αφορμή για να φύγετε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι η σύνθεση της Κυβέρνησης και οι διαπραγματεύσεις πριν να καταλήξει η σύνθεση της Κυβέρνησης άρχισαν με το Υπουργείο Άμυνας προτού καν βρεθεί ο Πρωθυπουργός και κατέληξαν στο Υπουργείο Άμυνας.  Αυτό τα λέει όλα. Ήταν γνωστό ακόμα και πριν εκείνη την Τετάρτη που συζητιόντουσαν ακόμα τα ονόματα των Πρωθυπουργών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε όμως, συμμέτοχος αυτής της Κυβέρνησης ήταν και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Άρα θεωρείτε ότι έχει ευθύνες και εκείνος για το γεγονός ότι αποδέχτηκε να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά θα τα πω στον ίδιο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και εγώ.
Α, είστε μεταξύ των στελεχών.