Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Σε απεμπλοκή των μεγάλων έργων προχωρά η κυβέρνηση

Aθήνα
Την απεμπλοκή των μεγάλων έργων, έτσι ώστε να δοθεί μια πρώτη ώθηση στην ανάπτυξη, έθεσε μεταξύ των προτεραιοτήτων του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αναθέτοντας στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να συντονίσει για τον σκοπό αυτό τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα» και μάλιστα το έχει περιλάβει στους στόχους του και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ειδικά για τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες, πουπροωθούνται με αυτοχρηματοδότηση, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ως εγγυήσεις, ώστε να δανειοδοτηθούν οι κατασκευαστές με 6 δισ. ευρώ.

Στο χρηματοδοτικό σχήμα θα μεσολαβήσειη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσπευση απαλλοτριώσεων


Παράλληλα, ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης, ώστε να επιταχυνθούν οι κατασκευές των μεγάλων έργων, προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου και θα αφορά στην άρση των εμποδίων για τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Στις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων στις
περιπτώσεις κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων που εντάσσονται στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο ή συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και όχι με απόφαση του ΥπουργικούΣυμβουλίου, όπως γίνεται σήμε-α, ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος κατά 2-4 μήνες.

Επιπλέον, μέσω αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου θα μπορεί να δίνεται άδεια για την πραγματοποίηση εργασιών προτού προσδιοριστούν οι αποζημιώσεις για μια απαλλοτρίωση, ενώ με την ίδια απόφαση του Εφετείου θα μπορεί να διατάσσεται ταυτόχρονα και η αποβολή του κατόχου από το ακίνητο που απαλλοτριώνεται, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

Αλλαγές στις αποζημιώσεις

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του κόστους των αποζημιώσεων.

Τέλος, περιλαμβάνονται διατάξεις που μειώνουν τον χρόνο παραγραφής αξιώσεων για αποζημιώσεις σε 8 χρόνια από 10 που είναι σήμερα.

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε επίσης ο κ. Βενιζέλος να χειριστεί το θέμα μιας συμφωνίας με τη Siemens, προκειμένου να επέλθει συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς με το
Δημόσιο, ώστε να τερματιστεί η εμπλοκή σε διάφορα έργα, όπως του Μετρό.
Newsroom ΔΟΛ