Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Χορεύει με τον Εγκέλαδο η Πάτρα - 4 Ρίχτερ και πολλοί μετασεισμοί- Ανάστατοι οι κάτοικοι

Οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί λόγω του μικρού εστιακού τους βάθους


Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ισχύος 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:52 το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Ρίου. Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 4χλμ. δυτικά του Ρίου, ενώ το εστιακό του βάθος στα 10 χλμ.
Ο σεισμός ακολούθησε την δόνηση των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε στις 22.12 το βράδυ, την Πάτρα, η οποία τα τελευταία 24ωρα (σχεδόν επί μία εβδομάδα) δονείται από τις συνεχείς επισκέψεις του Εγκέλαδου, γεγονός που σπέρνει τον τρόμο στους κατοίκους της. Η δόνηση είχε επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο, 2 χλμ δυτικά του Ρίου στην Πάτρα, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου, την περιοχή του Ρίου, ενώ την ακολούθησε μετασεισμός που έγινε επίσης αισθητός.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ βόρεια της Πάτρας και 2 χλμ δυτικά του Ρίο, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.
Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση εντάσεως 2,9 Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 18:09 σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του μικρού της εστιακού βάθους, των δέκα χιλιομέτρων.
Το επίκεντρο του σεισμού του απογεύματος εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή Ρίου – Αντιρρίου και συγκεκριμένα 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας, ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του Ρίου και 10 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο.
Η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε και στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, στις 03:26:53 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 12 χλμ βορειοδυτικά της Πάτρας, 11 χλμ νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου και 5 χλμ βορειοδυτικά του Αντιρρίου.Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ.
Επίσης, στις 2.05 σημειώθηκε άλλη μια δόνηση, μεγέθους 2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.Το επίκεντρο ήταν 45 χλμ Νότια της Πάτρας, 46 χλμ Νότια του Αιγίου και 11 χλμ βορειοδυτικά της Δάφνης. Το εστιακό βάθος ήταν 5 χλμ.
Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται συγκρατημένα καθησυχαστικοί, λέγοντας πως παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου αυτά τα 24ωρα, πριν μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

thebest.gr