Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μιχάλης Μπεκίρης: "Αδράνεια στην αποκατάσταση των κατολισθήσεων του Πλατάνου"

Η  Εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας στον οδικό άξονα Πατρών - Κορίνθου συμπληρώθηκε με την απαράδεκτη  εικόνα του Εθνικού οδικού άξονα από τις κατολισθήσεις που έχουν προκύψει , μια εικόνα η οποία υποκρύπτει την διάλυση και την  αποσύνθεση που επικρατεί στο έργο και στα συνοδά της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών Κορίνθου  .Tην  κατάσταση αυτή την έχει προκαλέσει  η ανάλγητη πολιτική διάλυσης και απαξίωσης των δημοσίων έργων   από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η απουσία πολιτικών της κυβέρνησης καθήλωσε και τον τομέα των έργων  με ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη των τοπικών παραγόντων οι οποίοι παρακολουθούν ως απλοί θεατές τις εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα, τα οποία  κινούνται μόνο λόγω της αδρανείας.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση παρατηρείτε ακόμη και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με καταστροφές περιουσιών πολιτών όπως οι καθιζήσεις στον Πλάτανο της  Αιγιαλείας όπου τα πράγματα βαίνουν συνεχώς προς το χειρότερο.
Στα πλαίσια της κατάστασης αυτής, ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης  Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα «Κατoλισθήσεις στην Νέα  Εθνική Οδό Πατρών Πύργου στο ύψος του Πλατάνου Δήμου Αιγιαλείας.»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται το εθνικό οδικό δικτύου  του Ν. Αχαΐας .Ο τοπικός τύπος  απασχολείτε συχνά με το ζήτημα αυτό και ιδιαίτερα με την νέα εθνική Πατρών – Κορίνθου. Δυστυχώς όμως για τους Αχαιούς η αποτίμηση των θυμάτων της ασφάλτου στον  δρόμο αυτό επιβεβαιώνει με τον τραγικότερο τρόπο την κατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου.
Ένα ιδιαίτερο  φαινόμενο που παρατηρείτε και  επιδεινώνει ακόμη περισσότερο  την κατάσταση είναι αυτό των καθιζήσεων στο ύψος  του οικισμού Πλατάνου όπου η κατάσταση είναι πολύ άσχημη επιβαρυνόμενη και από την τάση της  περιοχής για καθιζήσεις και  κατολισθήσεις ενώ  φαίνεται να μην συγκινείτε κάνεις αρμόδιος για την θεραπεία του φαινομένου και την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκύψει. Τα προβλήματα  αυτά δυνητικά μπορούν να επεκταθούν και στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού με οδυνηρά  αποτελέσματα για την κατάσταση του οδοστρώματος .Οι κάτοικοι με συνεχή διαβήματα μέσω της τοπικής τους κοινότητας επισημαίνουν τα προβλήματα και αναμένουν λύσεις για την επίλυση τους. Από τις επισημάνσεις αυτές διαπιστώνεται ακόμη πως κάθε άλλο παρά ομαλά εξελίσσονται τα έργα συντήρησης του εθνικού οδικού δικτυού και ιδιαίτερα της νέας εθνικής οδού  Πατρών  –Κορίνθου, με ολέθρια αποτελέσματα για την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας των οδηγών .
Επισημαίνεται πως το Υπουργείο Υποδομών μεταφορών και δικτύων σε απάντηση που έδωσε στο αίτημα των κατοίκων παραδέχτηκε την γεωλογική αστάθεια της περιοχής αλλά αποσύνδεσε τα εκτελούμενα έργα για τη Νέα Εθνική Πατρών Κορίνθου με το φαινόμενο αυτό .
Κατόπιν τούτου και με δεδομένη την προτεραιότητα που θα πρέπει να έχει, η πρόληψη για τέτοιου είδους  φαινόμενα , ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1)Ποια έργα παρακολούθησης του φαινομένου υλοποιούνται;
2) Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Υπουργείου  για υλοποίηση επικουρικών έργων στην συγκεκριμένη θέση;
3) Ποιες κατασταλτικές ενέργειες έχετε έτοιμες προς υλοποίηση για την αντιμετώπιση  του φαινόμενου των κατολισθήσεων;
4) Από ποιο χρηματοδοτικό μέσο θα εκταμιευθούν τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο των δημοσίων κτηρίων όσο και των ιδιωτικών;
5)Έχετε ελέγξει την συσχέτιση των εκτελούμενων έργων στην Νέα Εθνική Οδό με το φαινόμενο και ποια συμβατική εμπλοκή έχει η ανάδοχος κοινοπραξία στην αποκατάσταση  τέτοιων ζημίες όταν λαμβάνουν χώρα; Τέλος έχετε προβλέψει τεχνική, νομική και οικονομική ενίσχυση των πολιτών που πλήττονται;