Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Επίθεση του Κώστα Κόλλια στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής

Ομιλία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ένατη φορά επιχειρεί να νομοθετήσει για τη φορολογία. Οι προηγούμενες οκτώ προσπάθειες ...δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα ανελέητο σφυροκόπημα σε βάρος των μικρομεσαίων εισοδημάτων Οι μικροί επαγγελματίες, οι αγρότες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά στο φάσμα φτώχειας, ανέχειας, μπροστά στην απελπισία και την απόγνωση. Το δυσάρεστο είναι ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο. Κανένα θετικό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία. Αντίθετα, όλα χειροτερεύουν.
Η ανεργία στο τέλος του 2011 θα προσεγγίσει το 30%. Η εθνική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, των χρεών, της ύφεσης και του πληθωρισμού.
Με αυτό το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα η Κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Πως όμως θα χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή, όταν επί ενάμισι χρόνο αυξάνετε τα κίνητρα για τη φοροδιαφυγή, όταν έχετε πάει το ΦΠΑ στο 23%, και επιπλέον διευρύνετε το πεδίο εφαρμογής του; Δεν εξωθείτε με αυτόν τον τρόπο το νομοταγή πολίτη να προτιμήσει μια αδιαφανή συναλλαγή, αντί να πληρώσει 23% επί του τιμολογίου για την παροχή υπηρεσιών; Πως θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, όταν προβλέπετε σαράντα Υπουργικές Αποφάσεις και ακόμα δεν έχετε εκδώσει τις Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται στα προηγούμενα νομοσχέδια; Πως θα χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή, όταν το κράτος είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης των φορολογουμένων, οφείλοντας σε ιδιώτες 12 δισεκατομμύρια.
Ποιος θα επενδύσει μια χώρα υπερφορολόγησης, όταν οι συντελεστές για τις επιχειρήσεις υπερβαίνουν το 50%; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι επιχειρήσεις μας μαζικά μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Πηγαίνουν στην Κύπρο, που οι συντελεστές κυμαίνονται στο 10%.  Πηγαίνουν στη Τουρκία, που για τα πρώτα πέντε χρόνια η φορολογία είναι μηδέν. Διακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο σε ένα χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα.
Πως θα χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή, όταν βάζετε στο ίδιο τσουβάλι εκείνον που αδυνατεί να πληρώσει με τον κατά συρροή φοροφυγά, όταν εξοντώνετε με την ίδια αυστηρότητα αυτόν που συνειδητά κλέβει το δημόσιο και εκείνον που στέρεψε από ρευστό εξαιτίας των δικών σας επιλογών; Πως ο νέος επιχειρηματίας, αγρότης θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις, όταν εντελώς αυθαίρετα του κόβετε το 50% του πριμ της πρώτης εγκατάστασης, όταν δεν προχωράτε τα σχέδια βελτίωσης, όταν ο ΕΛΓΑ δεν έρχεται με το νόμο που ψηφίσατε να στηρίξει το εισόδημα του και να καλύψει τις απώλειές του;
Σε αυτό το νομοσχέδιο όσα θετικά βρίσκουμε στη μια διάταξη, ακυρώνονται στην επόμενη. Οι νέοι θεσμοί που ιδρύονται ανοίγουν νέα μέτωπα γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας. Δεν κάνουν τίποτα για να εντοπίσουν τα δισεκατομμύρια των μαύρων καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού, ούτε για τα κέρδη των υπεράκτιων εταιρειών. Το πρόβλημα στην είσπραξη των φόρων δεν οφείλεται στην έλλειψη νόμων, αλλά στο ότι υπάρχουν πολλοί νόμοι. Δεν οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά στο ότι δεν λειτουργούν. Η κακή πολιτική δεν διορθώνεται με πολυσέλιδα φορολογικά νομοσχέδια. Διορθώνεται με μια άλλη πολιτική, με μια πολιτική που θα κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μια πολιτική που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη, που θα επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα, την κερδοφορία και δεν θα την τιμωρεί.»