Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Η Κορακοφωλιά έμεινε ορφανή -Έφυγε από την ζωή ο Δάσκαλος και ποιητής Τάκης Μιχόπουλος


Μια μεγάλη μορφή των κορινθιακών γραμμάτων και της κορινθιακής εκπαίδευσης, ο δάσκαλος και ποιητής Τάκης Μιχόπουλος έφυγε χτες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
Ο Τάκης Μιχόπουλος σπούδασε μερικά χρόνια Φυσική, αλλά τελικά πήρε πτυχίο Μαθηματικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγητής σε φροντιστήρια της Αθήνας, στο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου και στη συνέχεια ίδρυσε φροντιστήριο στο Ξυλόκαστρο, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τις εισαγωγικές εξετάσεις.
Ως φροντιστής δίδαξε κυρίως τα χόμπι του, τη φυσική και την έκθεση και

μετέτρεψε το Ξυλόκαστρο σε μικρό Πανεπιστήμιο. Άρχισε να γράφει ποίηση σε ηλικία 40 ετών περίπου. Είναι ο δημιουργός των μεγάλων ποιητικών βραδιών της Κορακοφωληάς, όπου χιλιάδες άνθρωποι, μέσα σε θεϊκή φύση, κάτω από το φεγγάρι έζησαν ώρες αξέχαστες, καταχειροκροτώντας τον άξιο ποιητικό λόγο.
Παντρεμένος με τη Γιάννα Σταθακοπούλου, απέκτησαν δύο παιδιά και έχουν δύο εγγόνια. Η σύζυγός του τού έχει συμπαρασταθεί ουσιαστικά τόσο στην ποιητική του δημιουργία, όσο και στην οργάνωση των βραδιών της Κορακοφωληάς.


Η Κορακοφωληά κράτησε 25 ολόκληρα χρόνια και τελείωσε χωρίς να φθίνει, πάντα σε έξαρση. Ο Τάκης Μιχόπουλος έκανε και άλλες ιστορικές ποιητικές εμφανίσεις στο Ξυλόκαστρο και πέρα από αυτό.

 Γιά την απώλεια του Τάκη Μιχόπουλου ο Βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός αναφέρει τα εξής: "Έφυγε ένας άνθρωπος που σημάδεψε και θα σημαδεύει για πάντα τα κορινθιακά γράμματα και ιδιαίτερα την περιοχή του Ξυλοκάστρου.
Εμπνευσμένος και ανατρεπτικός δάσκαλος και σπουδαίος ποιητής, ο Τάκης Μιχόπουλος, ήταν ο δημιουργός των μεγάλων ποιητικών βραδιών της Κορακοφωληάς, όπου χιλιάδες άνθρωποι έγιναν μέρος μιας πραγματικής "μέθεξης", απολαμβάνοντας τον ποιητικό λόγο.
Ο Θανάσης Πάνου στο βιβλίο του, "Ο χορός των ποιητών", αφιερωμένο στον Μιχόπουλο γράφει:
"Ο Δάσκαλος αναστάτωσε την εφηβεία μας, παραβίασε τους στατικούς νόμους της εκπαίδευσης, κατήργησε το συντηρητικό πρότυπο για τον καθηγητή και αυτά, μόνο και μόνο, για να αφουγκραστούμε, να αισθανθούμε, να οξύνουμε τις διανοητικές ικανότητες μας, αλλά και να εμπιστευτούμε δημιουργικά την διαίσθησή μας. Αν και μαθηματικός, μέσα από το μάθημα της έκθεσης, συνέδεσε την ποίηση με τον σφυγμό της ίδιας μας της ύπαρξης. Μας έδωσε ένα κλειδί παραπάνω για να ανοίξουμε και «άλλη πόρτα», άλλο πέρασμα, προς την ουσία της υπάρχουσας γνώσης, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμά της, το άγνωστο…”.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, αλλά και στην πληθώρα των φίλων και θαυμαστών του όλα αυτά τα χρόνια."
Ο δημοτικός Συμβουλος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Σπυρος Καραβάς σε δήλωση  αναφέρει τα εξής:
"Κάθε τόπος μεγαλώνει από τους ανθρώπους του. Το Ξυλόκαστρο “ψήλωσε” από συμπολίτες μας όπως ο Τάκης ο Μιχόπουλος... Εμείς οι νεώτεροι,που δεν τον ζήσαμε ως διδάσκαλο,αλλά που μεγαλώσαμε μέσα από τη δικιά του αύρα,οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη του και να βαδίσουμε στα χνάρια του. Στον φίλο μου Σωτήρη και στους οικείους του τα συλλυπητήρια όλων των Ξυλοκαστρινών... Αιωνία του η μνήμη"

H δημοσιογράφος Μαίρη Νικολοπούλου σε σημείωμά της αναφέρει:
"Ενας ακόμα άνθρωπος των γραμμάτων , ποιητής και φιλόσοφος τολμώ να πω, έφυγε απο τη ζωη. Ο άνθρωπος της "Κορακοφωλιας", ο δάσκαλος, οπως τον αποκαλουσαν ολοι, ο Τακης Μιχοπουλος. Μετα απο πολλά προβλήματα με την υγεία του το τελευταίο καιρό, έχασε τη μάχη με τη ζωή..
Αιωνία του η μνήμη..
Ολοι θα τον θυμόμαστε!!!"