Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Πέθανε ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιώργος Αναστασόπουλος


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Γιώργου Αναστασόπουλου. Ως δημοσιογράφος υπηρέτησε το λειτούργημα της ενημέρωσης με σπάνιο επαγγελματισμό και ήθος, ως διευθυντής Μέσων Ενημέρωσης υπήρξε πραγματικός δάσκαλος, ενώ υπήρξε και υποδειγματικός Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στις κορυφαίες θέσεις του ευρωκοινοβουλίου, ενώ και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσέφερε πολλά στην Παράταξη και την Πατρίδα μας.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Πέθανε, σε ηλικία 84 ετών, ο Γιώργος Αναστασόπουλος. Δημοσιογράφος και πολιτικός, την περίοδο 1974 έως το 1981 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και από τον Οκτώβριο του 2007 και για δύο έτη πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.

Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτικό Δίκαιο στο King΄s College στο Λονδίνο.

Εργάσθηκε επί 30 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στην τηλεόραση. Στις εφημερίδες εργάσθηκε μεταξύ άλλων στη «Μεσημβρινή», όπου ήταν διευθυντής, στη «Καθημερινή» και στη «Βραδυνή». Διετέλεσε, επίσης πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ από το 1976 έως το 1984.

Επίσης, χρημάτισε υπηρεσιακός υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη, ενώ διετέλεσε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1984-1999 και εξελέγη τέσσερις φορές (1989-1999) μεταξύ των πρώτων αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2002, εξελέγη αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2003 πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμορφωτικού Ιδρύματος που διοικεί τα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού.

Η κηδεία του Γεώργιου Αναστασόπουλου θα γίνει την Τρίτη 16 Ιουλίου, στο νεκροταφείο της Κηφισιάς.

Μητσοτάκης: Τίμησε τη Νέα Δημοκρατία με τη σεμνότητα και το ήθος του 

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Γιώργου Αναστασόπουλου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Αναστασόπουλου. Υπήρξε σπουδαία η προσφορά του, τόσο στη δημοσιογραφία, όσο και στην πολιτική, και τίμησε τη Νέα Δημοκρατία με τη σεμνότητα και το ήθος του», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Αναστασόπουλου. Υπήρξε σπουδαία η προσφορά του, τόσο στη δημοσιογραφία, όσο και στην πολιτική, και τίμησε τη Νέα Δημοκρατία με τη σεμνότητα και το ήθος του.

27 people are talking about this

ΕΣΗΕΑ: «Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος κόσμησε με το κύρος, το ήθος και την αξία του τη δημοσιογραφική οικογένεια» 

Το μακροβιότερο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ (1976-1984), Γεώργιο Αναστασόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 84 ετών, αποχαιρετά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του. Εξάλλου, ως ένδειξη πένθους και για να τιμήσει τη μνήμη του πρώην προέδρου της, η ΕΣΗΕΑ από σήμερα έως την Τρίτη, 16/7/19, έχει μεσίστια αναρτημένες τις σημαίες της, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, επί της οδού Ακαδημίας

«Η εκλογή του (Γιώργου Αναστασόπουλου) ως μέλους, το 1974, και στη συνέχεια ως αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1975, συνέπεσε με τις μεγάλες απεργίες των δημοσιογράφων τη δεκαετία του 1970, στις οποίες πρωτοστάτησε μαζί με τον αείμνηστο τότε πρόεδρο Σπύρο Γιαννάτο», τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η οποία στη συνέχεια αναφέρεται στην πορεία του ως πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών -θέση στην οποία εξελέγη το 1976 και κατείχε έως το 1984- σημειώνοντας χαρακτηριστικά «σημείωσε μία πετυχημένη και ευδόκιμη πορεία υπέρ των συμφερόντων του δημοσιογραφικού κλάδου».
Ακόμη, η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται στην πορεία του Γ. Αναστασόπουλου ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και μόνιμου εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ στις διεθνείς δημοσιογραφικές συναντήσεις, τονίζοντας πως «καλλιέργησε και στήριξε τη συνεργασία με τις ισχυρές δημοσιογραφικές Ενώσεις του Νότου, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία καθώς και με τις αγγλοσαξονικές Ενώσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των ΗΠΑ».

«Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε στις επάλξεις και στήριζε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών σε κάθε δίκαιο αίτημά της», προσθέτει η ΕΣΗΕΑ, ενώ η ανακοίνωση αναφέρεται και στο συγγραφικό του έργο («Η πρόκληση του 1992», «Οριζόντια παραγωγή» 1994, «Τάσεις εν όψει της διακυβερνητικής διασκέψεως» 1995), αλλά και στις τιμητικές διακρίσεις που είχε λάβει, αυτές του Ταξιάρχη Τάγματος Αξίας Ιταλικής Δημοκρατίας, ανώτατου Ταξιάρχη Αιγύπτου, Πορτογαλίας, Γερμανίας, Αργεντινής και άλλες.


«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγο, τα αγαπημένα του παιδιά και τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, που κόσμησε με το κύρος, το ήθος και την αξία του την δημοσιογραφική οικογένεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κηδεία του Γεωργίου Αναστασόπουλου θα γίνει την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, στις 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος στο Κοιμητήριο Κηφισιάς.

Παράκληση της οικογενείας αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Αρωγής Σύλλογο Γονέων Αυτιστικών Ατόμων η «ΑΧΤΙΔΑ» (Αρ. Λογ/μού ALPHA BANK GR5601407070707002786010640).