Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Ψηφίζεται σήμερα η διάταξη-λύση για τους Αιρετούς συνταξιούχους του τ.ΤΑΔΚΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, ως άρθρο 10 στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας “Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις” ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη η ρύθμιση που επιλύει το αδιέξοδο όπου είχαν εγκλωβιστεί,εδώ και δύο περίπου χρόνια,συνταξιούχοι Αιρετοί εξαιτίας αιφνιδιαστικής απαίτησης να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ που νομίμως είχαν λάβει.

Πρώτος ο AIRETOS σας είχε ενημερώσει για τη συγκεκριμένη νομοθετική
παρέμβαση ήδη την επομένη της κατάθεσής της, την 13η Νοεμβρίου.
Με αναλυτική παράθεση του ιστορικού του προβλήματος, του περιεχόμενο της διάταξης και της τεκμηρίωσης της Αιτιολογικής Έκθεσης.  Επιπλέον, με επισήμανση ότι η λύση κατετέθη κατόπιν μακράς καθυστέρησης του Υπουργείου και σε συνέχεια επίμονων προσπαθειών της ΚΕΔΕ, επί παραδείγματι της Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” που υπενθύμιζε το μείζον πρόβλημα σε πλήθος συνεδριάσεων συνδυαστικά με δυσμενείς ρυθμίσεις του “νόμου Κατρούγκαλου”.

Η αντίδραση της ΚΕΔΕ στην κατάθεση του άρθρου ήρθε με καθυστέρηση μεν, χθες 21 Νοεμβρίου, είναι πάντως, όπως αναμενόταν, θετική. 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρός της, Γ.Πατούλης, δήλωσε: «Με τη ρύθμιση του αρμόδιου Υπουργείου τακτοποιείται το δίκαιο αίτημα των αιρετών. Επρόκειτο για μια κατάφορη αδικία και μια απαράδεκτη απόφαση, μνημείο παραλογισμού. Πρώην αιρετοί συνάδελφοί μας κινδύνευαν μέχρι και να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς τους ζητούσαν να επιστρέψουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ που νομίμως τους καταβάλλονταν από το 2004 μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του AIRETOS, το άρθρο πέρασε αμετάβλητο από όλες τις Συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (που πραγματοποιήθηκαν στις 15, 19 και 20 Νοεμβρίου) και έχει φθάσει στη σημερινή Ολομέλεια με το περιεχόμενο με το οποίο σας είχαμε παρουσιάσει ότι κατετέθη, ήτοι ορίζοντας τα κάτωθι :
« Αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές από το τ.ΤΑΔΚΥ και το τ.ΤΠΔΚΥ
Αχρεωστήτως καταβληθείσες επικουρικές συντάξεις από το τ.ΤΑΔΚΥ, ήδη ΕΤΕΑΕΠ, και εφάπαξ παροχές από το τ.ΤΠΔΚΥ, ήδη ΕΤΕΑΕΠ, που προέκυψαν από ανάκληση των σχετικών πράξεων απονομής για λόγους που δεν ανάγονται σε υπαιτιότητα των ασφαλισμένων δεν αναζητούνται από το ΕΤΕΑΕΠ. Τυχόν καταβληθέντα από τους ασφαλισμένους του τ.ΤΑΔΚΥ και τ.ΤΠΔΚΥ ποσά λόγω ανάκλησης των σχετικών πράξεων απονομής επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής επιστρέφονται άτοκα, ενώ τυχόν καταβληθείσες από τους ασφαλισμένους εισφορές εξαγοράς χρόνου ασφάλισης δεν επιστρέφονται. ».

Υπογραμμίζεται ότι η επίλυση του συγκεκριμένου αδιεξόδου, δεν συνοδεύεται από άρση της σειράς αυτοδιοικητικών προβλημάτων που, όπως επισημαίνουν Αιρετοί, έχει προκαλέσει ο “νόμος Κατρούγκαλου” και συναφείς διατάξεις που ακολούθησαν. 
Ενδεικτικώς, υπενθυμίζεται το αρ.20 του ν.4387/2016, περί πλήρους (100%) περικοπής της σύνταξης όσων αποκτούν δραστηριότητα στους ΟΤΑ, των Αιρετών συμπεριλαμβανομένων.
Ή το αρ.22 του ν.4488/2017 ιδίως ως προς τις περιπτώσεις άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, εξαιτίας του οποίου Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, εν γένει αιρετά όργανα των ΟΤΑ καλούνται αίφνης να καταβάλλουν πολλές χιλιάδες ευρώ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα.