Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Βασίλης Νανόπουλος : Ο Δήμος Κορινθίων να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.

http://sfedona.gr/sites/default/files/field/slideshow/1233.png
Η "Συμμαχία Πολιτών" κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων της 22.4.2016 και προ ημερησίας διατάξεως, θέσαμε την παράλειψη και αδιαφορία από πλευράς Δήμου να ασχοληθεί με ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας για τους δημότες και σημαντικό για τον τουρισμό στο δήμο. Αν δεν γίνει άμεση ενέργεια θα υποφέρουν οι πολίτες του δήμου Κορινθίων στο επόμενο διάστημα από τα σμήνη των εντόμων και θα υποστούν τις συνέπειες της προαναφερόμενης αδιαφορίας .

Παρά τις γραπτές προσκλήσεις της Περιφέρειας από τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμος Κορινθίων αυτοεξαιρέθηκε και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό όπως γινόταν ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Δεν προώθησε κανένα άλλο πρόγραμμα μόνος του ο δήμος μέχρι σήμερα και ο χρόνος επείγει. Αν δεν γίνει άμεσα η καταπολέμηση των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης μετά από λίγες μέρες όταν αναπτυχθούν πλήρως τα έντομα θα είναι πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο ακριβή η καταπολέμησή τους . Η απάντηση της δημοτικής αρχής, ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, είναι λανθασμένη και παραπλανητική διότι η νομοθεσία  και η α εγκύκλιος 24708/31.3.16 - ΑΔΑ 6ΗΖΝ465ΦΥΟ-Ο2Γ καθορίζουν τη συνυπευθυνότητα του Δήμου και της Περιφέρειας (αντίστοιχη εγκύκλιος υπήρχε και για το 2015).

Αλλά και να μη ήταν αρμοδιότητα του Δήμου, δεν έπρεπε να αναλάβει το έργο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο Δήμος Κορινθίων ;


Συζητήθηκε επίσης ως θέμα ημερήσιας διάταξης με πρωτοβουλία της "Συμμαχίας Πολιτών" και υπογραφές όλης της αντιπολίτευσης η μη συμμόρφωση του Δήμου στη νομοθεσία για τις επιχορηγήσεις των τοπικών προέδρων με πάγιες προκαταβολές για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Συμφωνήθηκε τελικά η πρόταση της "Συμμαχίας Πολιτών" που είχε διατυπωθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή να παίρνουν  τις πάγιες προκαταβολές οι τοπικοί πρόεδροι ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία  τα έκτακτα τοπικά προβλήματα προσκομίζοντας τα νόμιμα παραστατικά για τις μικροδαπάνες αυτές.

Σε πολλές περιπτώσεις η Δημοτική Αρχή παρουσιάζεται δυσκίνητη, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω ακατάλληλης οργάνωσης, είτε λόγω απόστασης από τα χωριά  κλπ. Θεωρούμε απαράδεκτο και προσβολή στο θεσμό να αντιμετωπίζονται από το Δήμαρχο Κορινθίων οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, ως εκ προοιμίου κακοδιαχειριστές - αν μη τι άλλο- του δικαιώματος της πάγιας προκαταβολής.

Στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών που επίσης συζητήθηκε,  η θέση μας είναι να σχεδιαστεί άμεσα από το Δήμο ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης που να περιλαμβάνει τις αδειοδοτήσεις των ΧΥΤΥ οι οποίες όπως είπε ο κ Πνευματικός έχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, να περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση και από που θα βρεθεί αυτή, να περιλαμβάνει μέθοδο επεξεργασίας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κλπ. Αν δεν γίνει αυτό είναι μονόδρομος η λύση της Περιφέρειας  με το ΣΔΙΤ. Ψηφίσαμε θετικά στην προκήρυξη διαγωνισμού ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμό κλπ της διαχείρισης που προβλέπεται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης το οποίο έχουμε εγκρίνει ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι τμήμα μόνο του όποιου σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης εκπονηθεί.

Συμφωνήσαμε στα υπόλοιπα θέματα που ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα εκτός από την πληρωμή στον εργολάβο για έργα 10 χιλιάδων περίπου ευρώ για το γήπεδο Αγ. Γεωργίου που δεν έγινε με υπαιτιότητα του δήμου. Θεωρούμε ότι μπορούσε η δαπάνη να αποφευχθεί με έγκαιρη ενημέρωση του εργολάβου. Η Δημοτική Αρχή επιβαρύνει με δική της ευθύνη το ταμείο του δήμου με το ποσό των 10.000 ευρώ περίπου,  χρεώνοντας ουσιαστικά τους δημότες.


Περισσότερες πληροφορίες στα βίντεο :

https://youtu.be/mECojYxy4Y0

 
https://youtu.be/UPTHEqikImc

https://youtu.be/t04WVDiNu3o

https://youtu.be/0LN7wBgge0k

https://youtu.be/DXBbyrGZt2k

https://youtu.be/6lpv75Vz6_8 

SimmaxiaPoliton