Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την τύχη του Βαρουφάκη – Στη Βουλή στέλνει ο Άρειος Πάγος τις μηνύσεις – ΕΔΕ για τις ευθύνες υπαλλήλων του υπουργείου

Βαρουφάκης: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την τύχη του – Στη Βουλή στέλνει ο Άρειος Πάγος τις μηνύσεις – ΕΔΕ για τις ευθύνες υπαλλήλων του υπουργείου 
 Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να βρεθεί κατηγορούμενος για το διαβόητο plan b με τις υποκλοπές των ΑΦΜ και το παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην αίθουσα κάποιου ειδικού δικαστηρίου;
Η δικαιοσύνη με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ουσιαστικά έχει δεμένα τα χέρια απέναντι στις όποιες ευθύνες μπορεί να έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ωστόσο όλα είναι ανοιχτά.
Από τον Άρειο Πάγο εξετάστηκαν ήδη σε χθεσινή σύσκεψη όλα τα ενδεχόμενα. Ένα από αυτά λέει ότι σήμερα μπορεί να ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Το δεύτερο σενάριο το οποίο μπορεί να φέρει τον πρώην Τσάρο της Οικονομίας ενώπιον της δικαιοσύνης λέει ότι ομάδα δικηγόρων θα θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά συνεργατών του πρώην υπουργού.
Δεν θα ζητά την ποινική δίωξη του ίδιου, ώστε να υποχρεώνει τη Δικαιοσύνη να στείλει τον φάκελο στη Βουλή, αλλά συνεργατών του και έτσι θα λύνει τα χέρια της εισαγγελίας.
Οι μηνυτήριες αναφορές κατά του υπουργού που έχουν ήδη κατατεθεί βάσει του νόμου θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή, η οποία πάντως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει δική της έρευνα με βάση τις καταγγελίες και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει αναφορά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέει ότι ήταν δικιά του η εντολή για τη δημιουργία της ομάδας που επεξεργάστηκε το διαβόητο πλάνο. Ωστόσο το Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα κρατάει σαφείς αποστάσεις. Ο πρώην Τσάρος “έχει κουράσει” όπως λέει παράγοντας της κυβέρνησης με τη στάση του και έτσι όλα δείχνουν “άδειασμα” του πρώην υπουργού.  

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά διέταξε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
 
Το σχέδιο με την “υποκλοπή” ΑΦΜ

Περιγράφοντας τι σχεδιάζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.
Δημιουργώντας “αναπληρωματικούς” λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.
Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να “αναπνεύσει”, κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αφηγείται στους συνομιλητές του “μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός”.
“Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες· είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;””.
Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: “Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας...”.

Πώς θα γινόταν το "χακάρισμα" των ΑΦΜ

Δτο σημείο αυτό που αναφέρεται στην ανάγκη το εν λόγω σχέδιο να μείνει μυστικό, ο κ. Βαρουφάκης λέει στους συνομιλητές του ότι, ακόμα και αν εκείνοι αποκαλύψουν όσα τους έλεγε εκείνη την ώρα, ο ίδιος επρόκειτο να τα αρνηθεί και να διαψεύσει ότι αυτή η στιχομυθία υπήρξε ποτέ.
Και συνεχίζει: "Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό του ίδιου μου του υπουργείου και να αντιγράψουμε τους κωδικούς του συστήματος, προκειμένου να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών".
Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, λέει ο κ. Βαρουφάκης, ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό, να πάμε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το παράλληλο σύστημα.
Όπως εξηγεί εκ νέου ο κ. Βαρουφάκης, το σχέδιο αυτό θα εφαρμοζόταν ως απάντηση στο κλείσιμο των τραπεζών, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος."Είναι πραγματικό τρομακτικό, σοκαριστικό" ακούγεται να του απαντά ένας εκ των συνομιλητών του, όταν ο τέως υπουργός Οικονομικών ολοκληρώνει την περιγραφή του εναλλακτικού του σχεδίου.