Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Κώστας Καραγκούνης: Η «βοήθεια Χρέους» είναι κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη από το Νοέμβριο 2012!



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η «βοήθεια Χρέους» είναι κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη από το Νοέμβριο 2012!
Στη συμφωνία που έγινε τότε ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές, προβλεπόταν προοπτική νέας αναδιάρθρωσης χρέους, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με περαιτέρω μείωση επιτοκίων, με περαιτέρω αναβολή πληρωμής τόκων και με επιμήκυνση αποπληρωμής.
Το μόνο που χρειαζόταν στο μεταξύ ήταν να βγει η Ελλάδα στα πρωτογενή πλεονάσματα και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε την Ελλάδα στα πλεονάσματα για δύο συνεχείς χρονιές (2013-2014). Και εφάρμοσε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Τώρα η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να … ξανα-διαπραγματευθεί με τους δανειστές, την ίδια συμφωνία που είχε γίνει τότε! Ενώ ήδη μας πήγε πίσω και πάλι σε ελλείμματα!
Τέλος, η νέα κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την πρόταση που είχε ήδη προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την αγορά, δηλαδή, των ομολόγων που διακρατεί το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMPs και ANFAs), από το χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ευρώπης, τον ESM.
Αυτό μπορεί να γίνει, το δρομολόγησε ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση και μπορεί να δώσει μια πολύτιμη ανάσα στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ήδη από τον επόμενο μήνα. Αλλά χρειάζεται συνολική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όχι κλίμα σύγκρουσης και ρήξης μαζί τους.