Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Αυστηρή προειδοποίηση Σαμαρά στον Τσίπρα: Εάν χρεοκοπήσει η χώρα θα υπάρξει Ανακριτική

Με ανακριτική επιτροπή, αν η χώρα χρεοκοπήσει, προειδοποίησε ο Σαμαράς

Τη θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας απόψε στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των Περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε, επίσης, ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει όχι με εξεταστική αλλά με Ανακριτική, αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστική λογική επειδή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. «Δεν μας κάλεσε σήμερα η κυβέρνηση να συζητήσουμε για την εξεταστική επιτροπή, όπως και πριν από μια εβδομάδα, δεν μας κάλεσε για να μας ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για την οποία άλλωστε δεν μας είπε και τίποτα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση. Λυπάμαι, αλλά δεν ήρθε εδώ για να αναζητήσει την αλήθεια. Εχθρούς πάλι κατασκευάζει. Προσπαθεί να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών που είχε ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι «η πρόταση εξεταστικής γίνεται την ώρα που η οικονομία έχει στεγνώσει από ρευστότητα, την ώρα που το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, την ώρα που οι κρίσιμες ημερομηνίες περνάνε η μία μετά την άλλη, χωρίς εκταμίευση, και έχουμε όλοι μπει σε ένα εβδομαδιαίο άγχος, την ώρα που οι προμηθευτές του Δημοσίου δεν πληρώνονται, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των Περιφερειών και ενώ κάθε μέρα έχουμε καταλήψεις παντού, από κουκουλοφόρους-μέχρι και εδώ στη Βουλή έφτασαν οι αναρχικοί και η μεν κυβέρνηση τους αποδοκίμαζε, ενώ η πρόεδρος της Βουλής τους δικαιολογούσε- την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποιεί για την αριστερά του τίποτα, ενώ άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατακεραυνώνουν και άλλοι σιωπηλά τον στηρίζουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει τη σύγκρουση και αναρωτήθηκε γιατί αυτό γίνεται ενώ ο κ. Βαρουφάκης πηγαίνει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον, «για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις. Και ότι θα εξακολουθήσουν οι συνεννοήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας που τα είχε διώξει η κυβέρνηση τόσες φορές που έχει χάσει τον έλεγχο».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι ο λαός σας ψήφισε για να μείνετε στο ευρώ, αν μπορείτε με καλύτερους όρους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «όχι για συγκρουστείτε με τους εταίρους ή για να προκαλέσετε ατύχημα στον τόπο».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη σύγκρουση, αναφέρθηκε στη θέση που εξέφρασε δημόσια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κατήγγειλε ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήγε να προσφέρει συμπαράσταση στον δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη.

«Κάνετε υποτίθεται περήφανη διαπραγμάτευση. Τόσο υπερήφανη που τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν την έχετε φέρει ακόμη για ψήφιση στη Βουλή. Και πώς να μην φοβάστε την κοινοβουλευτική σας ομάδα αφού επεκτείνατε τη δανειακή σύμβαση που ρητά παραπέμπει στο Μνημόνιο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν θα ψηφίσουμε αυτή την πρόταση για εξεταστική επιτροπή» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι δεν το επιτρέπει η εισηγητική έκθεση, στήνει απλά ένα κατηγορητήριο κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε εφιαλτικά αδιέξοδα. Είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν την ψηφίζει επειδή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ και επειδή διάλεξε η κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. «Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει, κύριε πρωθυπουργέ, αύριο στη χώρα. Εσείς στείλατε επιστολή και περιγράφετε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος και την ίδια αυτή στιγμή, κύριε Τσίπρα, βρήκατε να φτιάξετε εξεταστικές επιτροπές. Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να μείνει ενωμένη, εσείς να λειτουργείτε διαχαστικά. Εξεταστική, λοιπόν, έστω ναι, αλλά μετά τη νέα συμφωνία. Γιατί αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία και η χώρα βρεθεί σε χρεοκοπία, να το ξέρετε, άλλη επιτροπή, ανακριτική επιτροπή αυτή τη φορά θα κάνουμε, κύριε Τσίπρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε αξιοσημείωτη προσαρμογή σύμφωνα με το κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Η κυβέρνηση μας είχε κάνει έργο, η Ελλάδα πέτυχε και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάκαμψη, υπογράμμισε επικαλούμενος «όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης». Σημείωσε ακόμη ότι η έρευνα θα πρέπει να αφορά και την παρούσα διακυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε τη χώρα σε εκλογές, ανέκοψε την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο και σήμερα η Ελλάδα απειλείται είτε από μοιραίο ατύχημα, είτε από νέο Μνημόνιο, είτε και από τα δύο.