Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Στη Βουλή το ν/σ για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο – Στα 72 εκατ. το κόστος τους – Τι προβλέπουν οι υπόλοιπες διατάξεις (λίστα)

Κατατέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».
Με το νομοσχέδιο:

-Επανασυστήνονται υπηρεσίες και κλάδοι που είχαν καταργηθεί που αφορούν επαναπρόσληψη-αποκατάσταση περίπου 3.900 υπάλλληλων που είτε είχαν απολυθεί είτε είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ανάμεσα τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, τους καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων κ.ά. Όπως προβλέπεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το συνολικό κόστος των επαναπροσλήψεων θα ανέλθει σε περίπου 72 εκατ. ευρώ ετησίως.
-Προβλέπεται ότι θα προσληφθούν  οι περίπου  6.000 αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, αφού προηγουμένως υπάρξει μία διαδικασία κινητικότητας, ως κίνητρο για να ενισχυθούν υπηρεσίες με μεγάλες ελλείψεις.
-Μονμοποιούνται περίπου 40.000 υπαλλήλων Ιδωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που απασχολούνται στην κεντρική διοίκηση. Πιο αναλυτικά, με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου παύει να υφίσταται στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης ο δυισμός μεταξύ των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση αορίστου δικαίου αορίστου χρόνου που παραβίαζε συστηματικά τις σχετικές επιταγές του άρθρου 103 του Συντάγματος για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το μέτρο αυτό δεν έχει κανένα μισθολογικό κόστος, αντίθετα συντελεί, όπως αναφέρεται, στον εξορθολογισμό της διοίκησης, διευκολύνοντας τον θεσμό της κινητικότητας.
-Εισάγονται μέτρα εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού της διοίκησης και, ειδικότερα μέτρα που αφορούν στις σχέσεις κράτους και κοινωνίας, όπως η επαναρύθμιση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, του θεσμού της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να μην χρησιμοποιείται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.
-Επιδιώκεται ακόμη ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου ενώ καθιερώνονται ή επεκτείνονται δικαιώματα των πολιτών στις καθημερινές συναλλαγές τους με την διοίκηση και εισάγονται μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, ιδίως με θεσμούς και διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
-Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ιδίως επί θεμάτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και του Εθνικού Τυπογραφείου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή για επεξεργασία την Μ. Πέμπτη και στη συνέχεια θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου θα ψηφισθεί.
Το νομοσχεδιο
Η αιτιολογική έκθεση
H έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
 aftodioikisi.gr