Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ του ΥΠΕΣΔΑ για τις επαναπροσλήψεις – Ποιες αλλαγές θα έχει

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Kεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», ενώ, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, η κατάθεσή του στη Βουλή επισπεύδεται και αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΣΔΑ στην aftodioikisi.gr «στόχος είναι την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο να συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικές οι οποίες θα αποφασισθούν κατά την αυριανή συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ανάμεσα σε αυτές θα είναι η κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας με την εξής προσθήκη στο άρθρο 20 παρ.3: «Καταργούνται το άρθρο 90 Ν.4172/2013 και η υποπαράγραφος Ζ2 του Ν.4093/2012» και πιθανόν (σ.σ. στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο κ. Κατρούγκαλος το άφησε ανοιχτό) και η δυνατότητα η διαδικασία μετατροπής των ΙΔΑΧ σε αορίστου χρόνου να είναι προαιρετική, καθώς, όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, υπάρχουν ΙΔΑΧ που θα υποστούν βλαπτική μεταβολή (θα χάσουν βαρέα ή ακόμη και την προβλεπόμενη αποζημίωση εάν αλλάξουν καθεστώς).
Ωστόσο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός στην ΑΔΕΔΥ δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε θέματα που έχουν δημοσιονομικό κόστος όπως η αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων και βαθμών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την πραγματική προϋπηρεσία, η αλλαγή του καθεστώτος εργασίας ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων όπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών από τετράωρη σε αορίστου χρόνου αλλά και η δυνατότητα μετακίνησης των διαθέσιμων που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά θέλουν να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις, η οποία, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης (μεγάλης) κινητικότητας.