Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ολλανδία – Αργεντινή… με φόντο τον τελικό

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 – Ημιτελικοί: Ολλανδία – Αργεντινή… με φόντο τον τελικό (photos+videos)
Μετά το… μπαμ της Γερμανίας, Ολλανδία και Αργεντινή συναντώνται στον δεύτερο Ημιτελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 (23:00,ΝΕΡΙΤ) και θέλουν την πρόκριση για να δώσουν το «παρών» στον τελικό.
 Μετά από αυτό που είδαμε στον πρώτο Ημιτελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, ότι και να δούμε στο Ολλανδία – Αργεντινή δεν θα κάνει… εντύπωση σε κανέναν.
«Οράνιε» και «Αλμπισελέστε» είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με τους Ευρωπαίους της… υπόθεσης να μην έχουν γευτεί ακόμα τη χαρά της κατάκτησης ενός Μουντιάλ, παρά το γεγονός ότι τρεις φορές έφτασαν στον τελικό – έχοντας κατά τεκμήριο ομάδες που έπαιζαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο – και τους Λατίνους να έχουν σηκώσει δυο φορές την κούπα, έχοντας χάσει και δυο τελικούς.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΙΒΥΚΟΥ

Εμφάνιση ΙΒΥΚΟΣ-ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 2014.JPG

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ



 Εμφάνιση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ.jpg
Ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας -  Αγίων Θεοδώρων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.), διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τους αγώνες στίβου, «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Παμπαίδων & Παγκορασίδων 2014 », το Σάββατο και την Κυριακή, 5 και 6  Ιουλίου 2014, στο Θώδειο Δημοτικό Στάδιο Λουτρακίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτός ο πανελλήνιας εμβέλειας αθλητικός θεσμός, φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στον Δήμο,  με χιλιάδες συμμετέχοντες, οι οποίοι σημείωσαν εντυπωσιακές επιδόσεις ενώ παράλληλα τόνωσαν την πόλη του Λουτρακίου με τη σημαντική επισκεψιμότητα των αγώνων.

Το επαχθές, επονείδιστο χρέος και το άθλιο παιχνίδι με την Ελλάδα


Γράφει ο  Γεώργιος Εμ.Δημητράκης

Εμφάνιση DSC00008.JPGΑπό την έναρξη της κρίσης χρέους το 2008/09, η οποία είναι μοναδική περίπτωση, διότι έχει κυρίως ενδογενή χαρακτηριστικά π.χ. διαφθορά, μια τελείως κατεστραμμένη Δημόσια Διοίκηση, φοροδιαφυγή κ.λπ., παρατηρείται μια έντονη και συστηματική παραπλανητική προπαγάνδα. Μία προπαγάνδα η οποία όχι μόνον αποκρύπτει και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, δηλαδή τα πραγματικά αίτια της κρίσης χρέους εις την Ελλάδα και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής της, αλλά ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση τρομοκρατεί τους Έλληνες για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν εάν δεν αποδεχθούν τις «λύσεις» που προτείνονται, δηλαδή την αποδοχή των υστερόβουλων σχεδίων που επιβάλλει με εκβιασμούς η ηγεσία του Βερολίνου εις τον Ελληνικό Λαό.

Πολύ υψηλός κίνδυνος Πυρκαγιών - Αυξημένη ετοιμότητα στη Π. Ε. Κορινθίας

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130806/low/newego_LARGE_t_1101_54232938.JPG


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώνεται ότι από την Τετάρτη 9/7/2014 και για όσο διαρκεί ο πολύ υψηλός κίνδυνος για την εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών, θα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και έχουν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να λάβουν  επιπρόσθετα μέτρα.

            Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως την στελέχωση όλων των διαθέσιμων Πυροσβεστικών Οχημάτων, την κυκλοφορία και εμπλοκή επιπλέον περιπόλων και περιπολικών ,την αύξηση του χρονικού διαστήματος της περιπολίας τους ,καθώς και την στελέχωση όλων των πυροφυλακίων του νομού.

            Περιλαμβάνουν επίσης σε σημεία επιλεγμένων Δασικών δρόμων και συμπλεγμάτων ,την δημιουργία Σταθμών Ελέγχου Καταγραφής των αριθμών κυκλοφορίας  όλων των οχημάτων , της ενημέρωσης των διερχομένων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτών σε σημεία που χαρακτηρίζονται κρίσιμα,
κατά την διάρκεια των επικίνδυνων ημερών και ωρών.

            Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι αγρότες παρακαλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια και οι οδηγοί οχημάτων σε περίπτωση που  ελεγχθούν από τα αρμόδια όργανα να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που θα τους δίδονται.

                                                        
`           `           Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ημερίδα για την προώθηση των εμβολιασμών στους επαγγελματίες Υγείας

http://www.hproimmune.eu/images/pic_intro.jpg 
Στην ενημερωτική ημερίδα για την προώθηση των εμβολιασμών στους επαγγελματίες Υγείας συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Παιδείας και Απασχόλησης κ. Θεοφάνη Στεφανόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος HprolmmunePromotion of Immunization for Health Professionals in Europe (www.hproimmune.eu) από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής στο ξενοδοχείο Royal Olympic την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014.  
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας» δήλωσε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η κατάρτιση σύγχρονων πολιτικών τεχνοκρατικά τεκμηριωμένων ώστε να έχουν την κατά το δυνατό καλύτερη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών».  
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τους αναγκαίους εμβολιασμούς για την προστασία τους και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πιο σημαντικά λοιμώδη νοσήματα, δεδομένου ότι αποτελούν σημαντικό επαγγελματικό κίνδυνο για τους ίδιους. Ταυτόχρονα, τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να απειλήσουν την υγεία των ασθενών και να αποτελέσουν σοβαρή πρόκληση για τη δημόσια υγεία.
Η έρευνα κατά τη διάρκεια του προγράμματος ανέδειξε τα 5 εμβόλια που συστήνονται για όλους τους επαγγελματίες υγείας, που αφορούν την Ηπατίτιδα Β, την εποχική γρίπη, την Ιλαρά – Ερυθρά και Παρωτίτιδα (MMR) – τον Τέτανο, τη Διφθερίτιδα και τον Κοκκύτη (Td/Tdap) και την Ανεμευλογιά. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε επίσης τους αποτρεπτικούς παράγοντες για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι εντοπίζονται στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο και τη μη διάθεση εμβολίων στο χώρο εργασίας.

Ο Χαρδούβελης έβαλε φρένο στις πρόωρες εκλογές

Antonis-Samaras-Gikas-Hardouvelis
Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έβαλε φρένο στην έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2014.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εστίασε τη ρητορική του στην αναγκαιότητα να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, και να δοθεί έμφαση σε σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, και να μην διακινείται περαιτέρω η… παραφιλολογία περί πρόωρων εκλογών.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να… λοξοδρομήσει από τη σημερινή διαδρομή.

Ο Βενιζέλος απάντησε στον Κουβέλη με... καρφιά

Evangelos-Venizelos-PASOK

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με τον… δικό του τρόπο στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος του είχε στείλει επιστολή για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Αναλυτικά, η απαντητική επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Φώτη Κουβέλη, έχει ως εξής:
“Ευχαριστώ για την επιστολή σας που έλαβα χθες. Χαίρομαι γιατί, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, συμφωνούμε στην ανάγκη ενός οργανωμένου θεσμικού διαλόγου όλων των δυνάμεων που τοποθετούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

«Εφυγε» ο Νικήτας Γαβαλάς

«Εφυγε» ο Νικήτας Γαβαλάς
Έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή ο Νικήτας Γαβαλάς. Ένας συνάδελφος σπουδαίος αθλητικός συντάκτης που λειτουργούσε ως φάρος ήθους και αξιοπρέπειας, έχασε τα ξημερώματα τη μάχη για τη ζωή και βύθισε σε θλίψη τον κόσμο της αθλητικής δημοσιογραφίας, αλλά και ολόκληρη τη δημοσιογραφική οικογένεια.






Σκληρή επίθεση Νικήτα κατά Βενιζέλου

Nikitas-Kaklamanis
Πέντε καίρια ερωτήματα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα άφησε ουσιαστικά αναπάντητο το μείζον ζήτημα της πρόκλησης από τη πλευρά της Τουρκίας, η οποία σε επίσημο έγγραφο της χαρακτήρισε ως «εκλιπούσα τη Κυπριακή Δημοκρατία», κατέθεσε σήμερα στην Βουλή, ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, τονίζει, ότι παρά την έντονη αντίδραση, που υπήρξε από την πλευρά της Κύπριας ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους, ο Ε. Βενιζέλος δεν απάντησε επί του συγκεκριμένου ζητήματος, γεγονός που αφήνει έκθετη την ελληνική πλευρά, σε ότι αφορά τη διπλωματική υποστήριξη προς την Κύπρο.

Χαρακτηριστικά, ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρει ότι: «Τα συνεχή ολισθήματα του ΥΠ.ΕΞ το τελευταίο διάστημα σε θέματα που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στην εθνική ασφάλεια της χώρας μας πολλαπλασιάζονται και γίνονται πλέον επικίνδυνα ακόμα και για την ενότητα του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Καταλήγει δε: «Το να φτάσουμε όμως στο σημείο ως υπουργείο Εξωτερικών της μητέρας-πατρίδας να «απαιτήσουμε» από την Λευκωσία να «συνετίσει» μία ευρωβουλευτή μέσω μίας ρηματικής διακοίνωσης, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε μία εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται».

Tο κείμενο της ερώτησης: ysterografa.gr

Λακόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ αυτοδιαλύθηκε

Giorgos-Lakopoulos
Την… αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει με άρθρο του στα “Νέα” ο Γιώργος Λακόπουλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος να δρομολογήσει Συνέδριο της “Δημοκρατικής Παράταξης”.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Λακόπουλο, η δυστοκία της ηγεσίας και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να κατανοήσουν τις ανάγκες της συγκυρίας, και να καταλήξουν σε στρατηγικές επιλογές που θα βοηθούσαν το Κίνημα να βγει από την κρίση, και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που έρχονται, οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στο… τέλος του.
“Η προχθεσινή απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν η (ανομολόγητη) ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΠΑΣΟΚ. Με το είδος Συνεδρίου που αναγγέλθηκε, το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται ένα διαφορετικό κόμμα. Γίνεται μη κόμμα – κάτι σαν σωματείο”, αναφέρει μεταξύ άλλων με το άρθρο του στα “Νέα” ο Γιώργος Λακόπουλος.

ysterografa.gr

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τη μείωση της γραφειοκρατίας – Τι αλλάζει (λίστα)

Στην ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των πρώτων συστάσεων της στρατηγικής συνεργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έχουν ως στόχο την οικονομική και διοικητική ελάφρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων και της διοίκησης σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, προχωράει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minreform/?p=1566) σχέδιο νόμου για τη «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, «πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια όχι μόνο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και να δρομολογήσουμε συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».
Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που επέρχονται είναι:

Αγωγή Μητσοτάκη στην ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση των υπαλλήλων

Αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ζητεί να χαρακτηριστεί ...

ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΨΥΧΕΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ “ΚΟΥΝΟΥΠΟΣΗΜΟ” - ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ - ΞΕΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑ!

kounoupi

Μία επικίνδυνη ζωονόσος , με μεγάλο αριθμό θνητότητας, με ξενιστή τα κουνούπια έχει μετατρέψει σε εφιάλτη την καθημερινότητα των κατοίκων κυρίως της Λακωνίας και της Αρκαδίας!
Η διευθύντρια της κτηνιατρικής υπηρεσίας κα Σταματοπούλου  ενημέρωσε συνολικά πως στην Πελοπόννησο έχουν προσβληθεί 88 στάνες, αριθμός που αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει ήδη διπλασιαστεί, μιας και μιλάμε για ραγδαία εξάπλωση του ιού! Ειδικότερα υπάρχουν 45 μολυσμένες στάνες στη Λακωνία, 30 στην Αρκαδία, 1 στην Αργολίδα, 1 Κορίνθια και 11 στη Μεσσηνία. Όλη η Πελοπόννησος είναι μολυσμένη!
Καταγγελίες κτηνοτρόφων από την Αρκαδία κάνουν λόγω για κουνούπι “δολοφόνο” που μεταδίδει τον επικίνδυνο ιό και αναφέρουν πως προέρχεται από τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί κυρίως στη νότια Λακωνία. Στη Σκάλα, το Έλος και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους λαθρομετανάστες- που προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν-με αποτέλεσμα να κάνουν…πάρτυ οι μολυσματικές ασθένειες!
Να τονίσουμε  στο σημείο αυτό-για αποφυγή παρεξηγήσεων- ότι δεν είμαστε γιατροί ούτε ειδικοί αλλά οι πολιτικοί κυρίως της Πελοποννήσου θα είναι όλοι υπόλογοι για την υγειονομική βόμβα που θα σκάσει…

makeleio.gr

O Π.Α.Σ. Ροδιά Ξυλοκάστρου στη Α΄φάση του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Άμμου (Βeach Soccer) Γυναικών

Π.Α.Σ. Ροδιά Ξυλοκάστρου
Το Σάββατο , τα κορίτσια της ομάδας μας, θα λάβουν μέρος στη Α΄φάση του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Άμμου (Βeach Soccer) Γυναικών, με πιλοτικό χαρακτήρα, υπό την επίβλεψη της ΕΠΟ.
Η Β΄φάση του Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στο Ξυλόκαστρο στις 3 Αυγούστου 2014.
Ο τελικός του κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Ξυλόκαστρο , μέσα στον Σεπτέμβρη.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένες, που στο Ξυλόκαστρο μας, διοργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις για τη νεολαία, για την διάδοση του γυναικείου ποδοσφαίρου καθώς και για την προβολή, του πανέμορφου μέρους ,που έχει ως έδρα η ομάδα μας!!!!

Ευρωπαϊκό Μητρώο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης & Διαγωνισμός ελληνόφωνων μεταφραστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

πληροφορίες
 1) για το νέο Ευρωπαϊκό Μητρώο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ETER θα παρέχει μια υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης για λεπτομερή και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με 2 250 ιδρύματα όπου φοιτούν περισσότερα από 16 εκατομμύρια σπουδαστές. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν το μέγεθος των πανεπιστημίων, τον αριθμό των φοιτητών και του προσωπικού, τα θεματικά αντικείμενα και το επίπεδο των τίτλων που παρέχονται, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την έρευνα και τις διεθνείς δραστηριότητες. Το ETER ιδρύθηκε με χρηματοδότηση της ΕΕ που ανέρχεται στα 500 000 ευρώ και προέρχεται από το πρώην πρόγραμμα διά βίου μάθησης (Erasmus +). Το νέο Ευρωπαϊκό Μητρώο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (European Tertiary Education  REGISTER – ETER) δημοσιεύει σήμερα τα πρώτα του αποτελέσματα, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με πανεπιστήμια σε 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα http://ec.europa.eu/greece/news/2014/20140702_europaiko_mhtroo_tritovathmias_ekpaideyshs_el.htm 



2) για το διαγωνισμό ελληνόφωνων μεταφραστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

 Είσαι μεταφραστής με όνειρα και όρεξη για δουλειά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα; Ά
νοιξε ο διαγωνισμός ελληνόφωνων μεταφραστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Δήλωσε συμμετοχή μέχρι τις 5 Αυγούστου 2014! Περισσότερες πληροφορίες στο http://bit.ly/1iXWvzG 

Με εκτίμηση
Ανδρονίκη Τζομάκα
Συντονίστρια δράσεων Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
 EUROPE DIRECT Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ναύπλιο

Μεταρρύθμιση στην Αστυνομία... Αλήθειες, ζητούμενα και υπερβολές!

Γράφει η
Αντωνία Μπούζα
 
Αναλύσεις που περιγράφουν λανθασμένα την προσπάθεια αναδιάταξης, ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ με εμφανή την άγνοια των υπαρχουσών αναγκών και απαιτήσεων, έχουν δημιουργήσει κλίμα αμφιβολίας στους πολίτες περί των προθέσεων και αποτελεσμάτων των επιχειρούμενων από το αρμόδιο Υπουργείο και Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλαγών  των Αστυνομικών Υπηρεσιών.
Με την πάροδο του χρόνου, έγινε πλέον εμφανής η αναγκαιότητα ανανέωσης και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών ασφαλείας του πολίτη, μέσα σ’ ένα περιβάλλον όπου κοινωνικοί παράγοντες, οικονομικές δυσκολίες, κινητικότητα και μετακινήσεις πληθυσμών σε συνδυασμό με εκσυγχρονισμό του εγκλήματος, το διαφοροποιεί από το γνώριμο και λιγότερο απαιτητικό χθες.

Να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Γράφει ο
Προκόπης Παυλόπουλος

I. Με την απόφαση ΣτΕ (Ολ.) 2307/2014, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 24.6.2014,  το Ανώτατο Διοικητικό Ακυρωτικό φαίνεται να κάνει –όπως ήταν αναμενόμενο, αφού είχε ήδη προειδοποιήσει με προγενέστερη νομολογία του- ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αποφάσεις του 668/2012 («Μνημόνια»), 1972/2012 («ΕΕΤΗΔΕ») και 1116, 1117/2014 («PSI»).   Υπό την έννοια ότι στη συγκεκριμένη απόφαση δεν χρησιμοποιεί πλέον το «δημοσιονομικό δημόσιο συμφέρον», ήτοι το δημόσιο συμφέρον επίτευξης δημοσιονομικών στόχων αναφορικά με το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, με την ίδια «ακαμψία», όταν πρόκειται για την μέσω διατάξεων κανονιστικού –πρωτίστως δε νομοθετικού- περιεχομένου προσβολή συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

II. Ειδικότερα, και κρίνοντας την συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του ν. 4046/2012 («Μνημόνιο ΙΙ»), το Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει μεν στην έννοια του «υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» -η διαφοροποίηση όμως από το «απόλυτο» «δημοσιονομικό δημόσιο συμφέρον» είναι εμφανής- ως μέσου συνταγματικής στάθμισης της διακριτικής ευχέρειας παρέμβασης του νομοθέτη και της κανονιστικώς δρώσας διοίκησης στο πεδίο των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.  Τούτο όμως γίνεται υπό τους εξής όρους:

Α. Η επίκληση του «υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» επιτρέπει στο Συμβούλιο της Επικρατείας να δεχθεί ότι είναι συνταγματικώς ανεκτή –ως μη θίγουσα τον πυρήνα των αντίστοιχων εργασιακών, και όχι μόνο, δικαιωμάτων- η δια του νόμου 4046/2012:

1. Μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

2. Κατάργηση του επιδόματος γάμου.

3. Κατάργηση της υπογραφής εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές), μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζόμενων.

4. Κατάργηση της «μετενέργειας», κυρίως ως προς την παράταση των συμβάσεων που έχουν ήδη συναφθεί.

5. Κατάργηση της «ρήτρας μονιμότητας» εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά προερχόμενων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ύστερα από έξοδο του οικείου νομικού προσώπου και δραστηριοποίησή του στον ιδιωτικό, πλέον, τομέα.

Β. Αντιθέτως, θεωρήθηκε ότι, έστω και ύστερα από επίκληση του «υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος», θίγονται οι διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 2 του Συντάγματος περί συλλογικών διαπραγματεύσεων από τις ρυθμίσεις εκείνες των ν. 3899/2010 και 4046/2012 –όπως εξειδικεύθηκαν, αμέσως ή εμμέσως, με τις ρυθμίσεις του άρθρου 3 της ΠΥΣ 6/2012- με τις οποίες καταργείται, ουσιαστικώς, η δια του ν. 1876/1990 αναγνωρισμένη δυνατότητα και των σωματείων να προσφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας.  Ας σημειωθεί ότι αυτή η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία αφορά όχι μόνο μισθολογικά θέματα αλλά όλες τις εργασιακές σχέσεις (π.χ. μισθοί, επιδόματα, άδειες κλπ).  Άρα, εφεξής και όπως ίσχυε προηγουμένως, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 22 παρ. 2 του Συντάγματος  και της σχετικής εκτελεστικής τους νομοθεσίας, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων –για όλα τα προαναφερόμενα θέματα, οικονομικά και θεσμικά- δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οιοδήποτε μέρος έχει την δυνατότητα μονομερούς ενεργοποίησης της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς.

III. Συμπερασματικώς, και όπως ήδη εκτέθηκε, η απόφαση ΣτΕ (Ολ.) 2307/2014 πρέπει μάλλον να θεωρηθεί ως μερική υπαναχώρηση από την αρχική νομολογιακή «κυριαρχία» του «δημοσιονομικού δημόσιου συμφέροντος».  Και, συνακόλουθα, ως μερική στροφή του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχικές του θέσεις ως προς την κατά το Σύνταγμα προστασία των εργασιακών έννομων σχέσεων και συναφών δικαιωμάτων.  Το μήνυμα, λοιπόν, είναι διπλό:  Το μεν Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται διατεθειμένο να υπερασπισθεί τον ρόλο του ως εγγυητή των θεσμών και, κυρίως, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Η δε Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει το δικαστικό μήνυμα.  Και αφενός να εφαρμόσει, στο ακέραιο, το εξ αυτού δεδικασμένο.  Αφετέρου δε ν’ απόσχει στο μέλλον από ενέργειες, οι οποίες θίγουν τον πυρήνα των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, ατομικών, κοινωνικών και μικτών.

(Από τη Real news)

Βοήθεια στον ΣΥΡΙΖΑ με ένα πέρασμα από τη Χ.Α.

Και μόνο η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Χρυσή Αυγή σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στο (ανύπαρκτο) θέμα της (δήθεν) συγκέντρωσης 120 υπογραφών βουλευτών για πρόταση σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητήσει τα περί δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, θα ήταν αρκετή για να κάνουν πίσω όσα κόμματα δεν επιθυμούν σύμπλευση με το μόρφωμα.
Τι είπε χθες η Χρυσή Αυγή;
Τα ακόλουθα:
«Η Χρυσή Αυγή απαιτεί την άμεση σύγκλιση (sic, με γιώτα) της Ολομέλειας της Βουλής, όπως ορίζει το Σύνταγμα, για να αποφασιστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για το μείζον εθνικό ζήτημα της ΔΕΗ και της ελληνικής ενέργειας. Οι παράνομες μεθοδεύσεις Σαμαρά-Βενιζέλου δεν θα περάσουν.
Η πρόταση της Χρυσής Αυγής για δημοψήφισμα σε συνδυασμό με τις προτάσεις των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης οδηγεί αδιαμφισβήτητα στην συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού των 120 βουλευτών. Να μην τολμήσουν οι υπάλληλοι των τοκογλύφων να καταλύσουν για μία ακόμη φορά το Σύνταγμα των Ελλήνων».
Λένε δηλαδή ότι οι ψήφοι τους πρέπει να μπουν στον γενικό λογαριασμό.
Αυτό σημαίνει πως η συζήτηση έπρεπε να είχε ήδη σταματήσει.
Πολύ περισσότερο που για να διενεργηθεί δημοψήφισμα, απαιτούνται 180 ψήφοι και δεν αρκούν οι αρχικές 120, που απαιτούνται απλώς για να γίνει η συζήτηση.
Αυτό ήταν γνωστό από την αρχή.
Και είναι να απορεί κανείς γιατί ένα κόμμα του συνταγματικού τόξου θα δεχόταν να μπει στον ίδιο πλαίσιο με τη Χρυσή Αυγή – για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο για άχρηστο λόγο.
Θα ήταν ένα πολύ περίεργο σύμπλεγμα πολιτικής σύμπλευσης και διπλή απώλεια:
Και θα εξυπηρετούνταν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ (άρα θα εξουδετερώνονταν όλοι οι υπόλοιποι και θα έμεναν να παρακολουθούν τους πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα) και θα συναριθμούνταν με τη Χρυσή Αυγή.
Κοντά στο νου κι’ η γνώση…

elzoni.gr

Ερώτηση του Κώστα Κόλλια για τη διατήρηση της πληροφορικής ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος



Στο θέμα της διατήρησης του μαθήματος της πληροφορικής ως εξεταζόμενου στις πανελλήνιες εξετάσεις επανήλθε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον νέο Υπουργό Παιδείας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Με αφορμή την αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, και εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θεώρησα σημαντικό να καταθέσω νέα ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση του μαθήματος της πληροφορικής ως πανελλαδικά εξεταζόμενου για την εισαγωγή σε σχολές συναφούς αντικειμένου.
Σήμερα, οι μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξετάζονται σε μαθήματα προσανατολισμού σχετικά με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει. Από το νέο σχολικό έτος, αυτό δεν θα ισχύει για τους μαθητές που επιλέγουν την τεχνολογική κατεύθυνση. Διότι η πληροφορική θα απουσιάζει από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, όχι μόνο από το σύνολο της τεχνολογικής κατεύθυνσης, αλλά ακόμα και από τον ομώνυμο κύκλο «πληροφορικής-υπηρεσιών». Δηλαδή, οι μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν σε σχολές πληροφορικής και συναφών αντικειμένων, δεν θα εξετάζονται στο βασικό μάθημα της σχολής που επιθυμούν.
Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές τονίζουν ότι με αυτό το καθεστώς, οι σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα υποδέχονται μαθητές απροετοίμαστους, με αποτέλεσμα και οι νέοι φοιτητές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και η ποιότητα των μαθημάτων να υποβαθμίζεται. Χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, είτε οι φοιτητές θα πρέπει να καταφύγουν σε φροντιστήρια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των πανεπιστημιακών μαθημάτων – επιβαρύνοντας με ένα ακόμα έξοδο το οικογενειακό εισόδημα - είτε οι σχολές θα υποχρεωθούν να υποβαθμίσουν το πρόγραμμα σπουδών για να καλύψουν γνωστικές ανάγκες, τις οποίες υποτίθεται θα έπρεπε να καλύπτει η μέση εκπαίδευση.
          Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό το θέμα, διότι έχω διαπιστώσει από τις εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων από όλα τα γνωστικά αντικείμενα, ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν μπορεί να προοδεύσει χωρίς την πληροφορική. Σε μία στιγμή που οι πλέον νευραλγικοί αναπτυξιακοί τομείς ζητούν ολοένα και περισσότερο τη συμβολή της πληροφορικής και που το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας προσανατολίζεται στην ανάπτυξη καινοτομίας και νέας τεχνολογίας, η χώρα μας και το μελλοντικό επιστημονικό της δυναμικό δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω.
          Η πληροφορική εξετάζεται πανελλαδικά στη χώρα μας εδώ και 15 χρόνια. Θεωρώ ότι η αλλαγή αυτού του καθεστώτος συνιστά αδικαιολόγητη οπισθοδρόμηση. Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένας εξορθολογισμός, ώστε και οι μαθητές να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά και να αποδοθεί σε κάθε μάθημα η βαρύτητα και η σημασία που του αναλογεί, σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολών στις οποίες οδηγεί κάθε μια από τις κατευθύνσεις.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιστήμη της πληροφορικής είναι ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας. Μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να προσδώσει ανταγωνιστικότητα και συγκριτικά πλεονεκτήματα στην εθνική οικονομία και να παράξει εξαγώγιμα προϊόντα καινοτομίας και τεχνολογίας. Για τους λόγους αυτούς ζητώ από τον νέο Υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει την απόφαση για κατάργηση του μαθήματος της πληροφορικής ως πανελλαδικά εξεταζόμενου αντικειμένου στην Τρίτη τάξη του Γενικού Λυκείου, ειδικά για την εισαγωγή σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συναφούς αντικειμένου, και ελπίζω σε θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο.»