Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

To... 2016 οι νέες αντικειμεν​ικές. Απάντηση Ρεν σε Σκυλακάκη

Από το 2012 στο 2016 πάει η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Δράσης και ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν δήλωσε ότι η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές, οι οποίες προβλεπόταν με βάση το μνημόνιο ότι θα γίνουν το 2012, αναβάλλεται για το 2016. Σε σχέση με την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος της Δράσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αναβολή της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής γίνεται καθαρά με εισπρακτικές επιδιώξεις και αποδεικνύει δυστυχώς ότι τόσο η ελληνική πλευρά, που προφανώς έχει συμφωνήσει με την απόφαση αυτή, όσο και η ευρωπαϊκή, αδιαφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές όταν θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα φόρους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την πιο ακραία, παράλογη και παράνομη φορολογία, όπως είναι η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας. Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι οι «αντικειμενικές» αξίες –επί των οποίων θα στηριχθεί ο νέος νόμος ακινήτων, αλλά και οι άλλοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Όταν η φορολογία εφαρμόζεται επί δήθεν «αντικειμενικών» αξιών που είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες από τις πραγματικές, τότε στην ουσία φορολογείται περιουσία που κατά το ήμισυ ή κατά τα δύο τρίτα δεν υπάρχει. Η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας απαγορεύεται από το σύνταγμα και καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Μόνη δυνατότητα αντίδρασης στην ακραία αυτή αδικία και παρανομία είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, στην οποία θα προχωρήσει η Δράση και η μαζική κινητοποίηση των πολιτών για να ανατραπεί αυτή η ακραία πολιτική. Η Δράση επανειλημμένως έχει επισημάνει την ανάγκη για λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος.»

Ακολουθούν η ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη και η απάντηση του Ο. Ρεν:

Ερώτηση Σκυλακάκη:
Στο Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής 2012, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αναφέρεται ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς(1)».
Κατόπιν τούτου, ερωτάται η Επιτροπή:
Πότε προβλέπεται να εκπληρωθεί ο όρος αυτός του Μνημονίου;
(1) Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012, Φορολογική Μεταρρύθμιση, παράγραφος 2.3, σελ. 5.
Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής (5.11.2013)
Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016 [1].