Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

"Σεισμός" από την εισήγηση του διοικητή του ΙΚΑ: Να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις

`Σεισμός` από την εισήγηση του διοικητή του ΙΚΑ: Να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις
 Εντύπωση έχει προκαλέσει η εισήγηση "βόμβα" του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις, μιλώντας, στο 3ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα, πρότεινε έναν Εθνικό φορέα ασφάλισης για όλους και ένα Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο, μέσω του οποίου θα στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ωστόσο, ο κ. Σπυρόπουλος δεν εξήγησε πώς θα γίνει η μετάβαση από τον έναν φορέα στον άλλον και κυρίως πώς θα καλύπτονται οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων από τα ταμεία που θα έχουν καταργηθεί ή ενσωματωθεί στον Εθνικό Φορέα.

Το σχέδιο Σπυρόπουλου προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου ταμείου μισθωτών υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ σταδιακά σε 4-5 χρόνια με τρεις κλάδους (αγρότες, μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυταπασχολούμενοι), για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και καλύτερη οργάνωση.
 Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας θα αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, που έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός.

Το πλαίσιο για τα επαγγελματικά ταμεία πρέπει να εκσυγχρονιστεί -όπως επiσήμανε- με τη θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων. Πρότεινε, μάλιστα, στο πλαίσιο της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εργοδότες και ΓΣΕΕ να συμπράξουν για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου που θα καλύπτει όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό .
 Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης ανέβασε στα 800 εκατ. ευρώ το ποσό που εξοικονομείται μέσω των δράσεων για το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, παρά το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση από 12,6 δισ. ευρώ δηλαδή το 55,9% της συνολικής χρηματοδότησης, που είναι φέτος, θα πέσει στα 10,5 δισ. ευρώ το 2014 (46,5%). Η μείωση θα συνεχιστεί ακάθεκτα, καθώς για το 2015 και 2016 αναμένεται χρηματοδότηση μόλις 9,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης, περιέγραψε ένα ασφαλιστικό σύστημα γεμάτο στρεβλώσεις και αδικίες και υποστήριξε ότι η επιτροπή που θα συσταθεί στο άμεσο μέλλον, θα βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση του ασφαλιστικού, από το ισχύον σύστημα στο νέο, βάσει του νόμου που ισχύει από το 2010 και θα εφαρμοστεί το 2015.


newsit.gr