Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – Όλες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους

Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – Όλες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους

- Το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014
- Δικαιούχοι του επιδόματος όσοι είναι από 20 έως 66 ετών
- Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης στο πρόγραμμα "Κοινωφελούς Εργασίας" του ΟΑΕΔ για 5μηνη απασχόληση


Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, και στην επισήμανσή του ότι τα κριτήρια που ισχύουν μέχρι σήμερα είναι απαγορευτικά για εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, για να μπορέσουν να εισπράξουν έστω και αυτά τα ελάχιστα χρήματα, ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι ακριβώς για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα το υπουργείο αποφάσισε την διεύρυνση των κριτηρίων.
Ο υφυπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι από 1η Ιανουαρίου του 2014 θα αρχίσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων, βάσει του οποίου όσοι είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες και έχουν εξαντλήσει τη δικαιούμενη τακτική επιδότηση, θα παίρνουν επίδομα μακροχρόνια ανέργου ύψους 200 ευρώ το μήνα για 12 μήνες, όταν το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση ζευγαριού, το εισοδηματικό πλαφόν είναι 12.000 ευρώ και προσαυξάνεται με 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι διευρύνθηκαν τα ηλικιακά κριτήρια, καθώς οι δικαιούχοι θα είναι από 20 έως 66 ετών, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα περιοριζόταν στην ηλικιακή ομάδα 45-65 ετών και είχε πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια 3.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ αντίστοιχα.
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, το νέο πρόγραμμα ήταν ο λόγος που ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 35 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα "εγγυήσεων για τη νεολαία", σύμφωνα με το οποίο όλοι οι νέοι έως 25 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν προσφορά απασχόλησης καλής ποιότητας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση.
 
 Το πρόγραμμα "Κοινωφελούς Εργασίας" 
Στο μεταξύ, αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης στο πρόγραμμα "Κοινωφελούς Εργασίας", που αφορά στους ωφελούμενους ανέργους, οι οποίοι θα εργαστούν με πλήρη απασχόληση για 5 μήνες σε δημόσιους φορείς (Δημόσια Πρόσκληση 5/2013 του Διοικητή του ΟΑΕΔ), καθώς και ο πίνακας αποκλειόμενων για το ίδιο πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
Ειδικότερα, οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) στην ενότητα e-υπηρεσίες/ πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ο οριστικός πίνακας κατάταξης ωφελουμένων, όπως και ο πίνακας αποκλειομένων, θα καταρτιστούν ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ άμεσα, μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων.
Η κατάρτιση των πινάκων έγινε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του ΟΠΣ του ΟΑΕΔ με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης η οποία είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ καταρτίζει την επόμενη δημόσια πρόσκληση ανέργων για 7.400 θέσεις σε επιβλέποντες φορείς του Δημοσίου. Η δημόσια πρόσκληση, αφού εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, θα δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

newsit.gr