Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Βενιζέλος: Είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση

Evangelos-Venizelos
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των επαγγελματιών, της αγοράς και των ιδιοκτητών, για το ακανθώδες θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, και απαντώντας σχετικά σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε τα εξής:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων διακρίνεται διάσταση απόψεων σε πολλά επίπεδα. Η τρόικα επιμένει για απελευθέρωση υφιστάμενων και νέων (μισθώσεων), οι παράγοντες της αγοράς θέλουν την προστασία, ενώ εσείς δεν τα βρίσκεται ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Ακούγεται δε, ότι υπάρχουν δύο σκέψεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ…
Ευ. Βενιζέλος: Κάναμε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς. Πήρα την πρωτοβουλία να τους καλέσω εδώ και να τους ακούσω ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης γιατί ήθελα να έχω μια άμεση αίσθηση του τι λένε οι ίδιοι. Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας σε μια λύση κοινά αποδεκτή, δίκαιη, ισορροπημένη, αναπτυξιακή, που θα βοηθήσει την αγορά, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Αυτά, ως προς τις επαγγελματικές μισθώσεις. Αλλά η παρουσία των παραγωγικών φορέων εδώ ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουμε και για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Οι παραγωγικοί φορείς αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει χάρη και στις παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βελτιωθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Θα ληφθούν υπόψη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι παρατηρήσεις της κοινωνίας και της αγοράς.
Χαίρομαι γιατί τώρα, μετά από τρία χρόνια, έχει γίνει αντιληπτό από τους παραγωγικούς φορείς ποιο ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του Ειδικού Τέλους Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ γιατί πρέπει φυσικά να πάμε σε κάτι που είναι καλύτερο από αυτό που υπάρχει.
Αλλά βεβαίως πρέπει να δούμε όλο το ζήτημα του φόρου των ακινήτων και στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που είναι πάντα η επιδίωξή μας γιατί πρέπει να φτάσουμε κάποια στιγμή ως κοινωνία σε ένα ολοκληρωμένο, σταθερό, απλό φορολογικό σύστημα. Σε ένα πραγματικά εθνικό φορολογικό σύστημα. Αυτό είναι δύσκολο υπό την πίεση της κρίσης, αλλά τώρα είμαστε στο τελευταίο στάδιο, είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση”.