Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Θόδωρος Σκυλακάκης: Ο διπλός φόρος ΚΑΙ στα ξενοίκιαστ​α/ανενεργά ακίνητα οδηγεί σε δήμευση

Δήλωση του Προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη για τη φορολόγηση ξενοίκιαστων και ανενεργών ακινήτων
Η κυβέρνηση με τον ακραίας σκληρότητας διπλό φόρο ακινήτων σχεδιάζει να φορολογήσει και τα κενά ή ημιτελή κτίσματα, ανενεργά οικόπεδα και ξενοίκιαστα γραφεία, σπίτια και μαγαζιά τα οποία στη σημερινή αγορά ακινήτων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Mε τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό και με τη φορολόγηση με βάση τις εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές αξίες, για τις οποίες η Δράση ξεκίνησε ήδη προσπάθεια νομικής ανατροπής τους, όσοι δεν θα έχουν την ταμειακή ρευστότητα για να ανταποκριθούν στους φόρους αυτούς, θα υποχρεωθούν να τα εκποιήσουν σε τιμές εξευτελιστικές. Σε μια επιχείρηση μαυραγορίτικης αναδιανομής όχι υπέρ των πιο αδύνατων, αλλά υπέρ των ισχυρών.
Η φορολόγηση ανενεργών ακινήτων, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν άλλα σημαντικά εισοδήματα, είναι αντίστοιχη με τη φορολόγηση ανέργων. Ιδίως όταν πολλά από τα ακίνητα συνοδεύονται από μεγαλύτερες από την σημερινή αξία τους δανειακές και άλλες υποχρεώσεις. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις σήμερα που οι άνθρωποι όχι απλώς δεν έχουν περιουσία, αλλά η «περιουσία» τους είναι αρνητική.
Η λύση λοιπόν δεν είναι να δημεύσει φορολογικά το κράτος τις ανενεργές περιουσίες, η λύση είναι να μειώσει τις δαπάνες του και να ακολουθήσει την πολιτική λιγότερων φόρων και μικρότερου κράτους που μόνη δυστυχώς σήμερα προτείνει η Δράση.