Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με την Υφυπουργό Υγείας για το θέμα του εργοστασίου της ΕΛΒΙΟΝΥ


Συνάντηση είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας με τη νέα Υφυπουργό Υγείας κ. Ζέτα Μακρή, για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΕΛΒΙΟΝΥ. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την νέα Υφυπουργό Υγείας και προσωπική φίλη κ. Μακρή, στη διάρκεια της οποίας έθεσα υπ’ όψιν της το θέμα της αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Νοσοκομειακού Υλικού – ΕΛΒΙΟΝΥ ΑΕ. Όπως είναι γνωστό, το εργοστάσιο έπαυσε οριστικά τη λειτουργία του το 2011. Έκτοτε οι εγκαταστάσεις του παραμένουν αναξιοποίητες, έχουν δε υποστεί σοβαρές ζημιές, όχι μόνο εξαιτίας της εγκατάλειψης, αλλά κυρίως λόγω κλοπών και λεηλασιών.

Πέρα από τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στον τεράστιο χώρο υπάρχουν επίσης αποθήκες και υλικά, τα οποία θα πρέπει να εκποιηθούν και να ανακυκλωθούν. Επειδή η ΕΛΒΙΟΝΥ ανήκει πλέον στη δικαιοδοσία του ΙΦΕΤ, θεώρησα απαραίτητο να ενημερώσω την νέα αρμόδια Υφυπουργό κ. Μακρή για την κατάσταση που επικρατεί και να της ζητήσω να επισκεφθεί την Κορινθία για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, να συζητήσει με τοπικούς παράγοντες και να αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησης. Η κυρία Μακρή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρότασή μου, μου ζήτησε γραπτή αναλυτική ενημέρωση και συμφωνήσαμε να επαναλάβουμε άμεσα την επικοινωνία μας για το θέμα.

          Οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΙΟΝΥ είναι δημόσια περιουσία, η οποία δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε επί δεκαετίες με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Το κλείσιμο του εργοστασίου ήταν βεβαίως ένα μεγάλο πλήγμα, ιδιαίτερα για την οικονομία και την κοινωνία της Κορινθίας, πλην όμως πλέον υπάρχει μία παγιωμένη κατάσταση την οποία πρέπει να χειριστούμε. Το λιγότερο που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να μεριμνήσει για τη διάσωση των εναπομείναντων εγκαταστάσεων, έτσι ώστε με την αξιοποίησή τους να παραχθεί εκ νέου όφελος για το νομό μας.»