Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Το δέος του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις κάλπες

Alexis-Tsipras
(Photo Eurokinissi)
Ένα στοίχημα που μοιάζει με πρόβα εξουσίας καλείται να κερδίσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγκέντρωση που διοργανώνει η Κουμουνδούρου στο Σύνταγμα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μετράει τις δυνάμεις της, και κυρίως τη δυνατότητά της να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη, έως οριακή συγκυρία για τη χώρα.
Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα είναι αισιόδοξοι ότι στο Σύνταγμα θα συγκεντρωθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες πολιτών, που θα στείλουν το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι πλέον έτοιμη να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς την εξουσία.
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ξαναπιάσει το νήμα με τα κοινωνικά κινήματα, κυρίως δηλαδή να τα εκφράσει, και να παρουσιαστεί έτσι ως “κυβέρνηση εν αναμονή”, δηλαδή ως η βασική εναλλακτική λύση που θα έχουν οι πολίτες στις κάλπες, απέναντι στην πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά.
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα αποτελεί crash test και για την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, και τη δυνατότητα της Κουμουνδούρου να διοργανώσει ογκώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει την προοπτική των πρόωρων εκλογών με… δέος. Αν οι συσχετισμοί τον φέρουν σε θέση πρώτου κόμματος, θα κληθεί να προχωρήσει στις απαραίτητες τακτικές κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς τουλάχιστον, ενδεχομένως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ώστε να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση “υπό τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Όπως αποκάλυψαν το Σάββατο τα “Υστερόγραφα”, σε μια τέτοια περίπτωση για την πρωθυπουργία θα προταθεί ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Με τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα…

ysterografa.gr