Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια

Γράφει η
Ντόρα Μπακογιάννη
 
Όλα δείχνουν ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα μας.

Πρέπει, πέρα από αυτό να φέρει κοντά τις χώρες της ευρύτερης τρι-ηπειρωτικής περιοχής μας, να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας.

Αυτή την στιγμή η τιμή του αερίου σε πολλές από τις καταναλώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά υψηλή.

Αλλά, παγκόσμιες εξελίξεις, συν την πιθανή εξόρυξη των κοιτασμάτων αερίου από σχιστόλιθο ίσως κατεβάσουν τις τιμές.

Οι καταναλωτές δεν θα έπρεπε να δεσμεύονται από συμφωνίες που θα αποδειχτούν πολύ δαπανηρές, όταν η υπερ-παραγωγή τελικά κατεβάσει τις τιμές.

Τα ενεργειακά θέματα, σε κάθε περίπτωση, είναι επικεντρωμένα σε αυτή την τρι-ηπειρωτική περιοχή περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Οπότε οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και αυτές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών συμπεριλαμβανομένων) πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την επένδυση την οργάνωση και τον συντονισμό (γεωτρήσεις, παραγωγή, κατασκευή αγωγών και άλλων μέσων μεταφοράς) και να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία και την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας, φυσικού αερίου ή πετρελαίου, στις ίδιες και παγκόσμια.

Η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή και νοτιανατολική Ευρώπη συνδυασμένα, αποτελούν μια σημαντική ενεργειακή περιοχή με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.

 

(Από την ομιλία της στη 16η Ευρασιατική Σύνοδο για την Οικονομία που διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ίδρυμα Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν κεντρική ομιλήτρια στην ενότητα για την ενέργεια)