Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σε αδιέξοδο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

Nikos-Anastasiadis
Σε δεινή πολιτική θέση βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης λόγω της συμφωνίας του Eurogroup και των επαχθών όρων που τη συνοδεύουν, με πιο ακραίο όλων το “κούρεμα” καταθέσεων, που είχε ως αποτέλεσμα γενικό ξεσηκωμό στο νησί, και θύελλα αντιδράσεων, με πολιορκία του Προεδρικού Μεγάρου.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι δεν κατάφερε να τους πείσει με την “απολογία” του, καθώς στη σωρεία ερωτήσεων που δέχτηκε για όσα διαδραματίστηκαν στην Βρυξέλλες, η απάντησή του ήταν πως δεν υπήρχαν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, καθώς βρέθηκε σε κλοίο ασφυκτικών πιέσεων από τους εταίρους της Κύπρου.
Χαρακτηριστικά, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ και ο Μάριος Καρογιάν του ΔΗΚΟ τόνισαν τα εξής:
Άντρος Κυπριανού: «Θέσαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς να λάβουμε απαντήσεις» είπε, «Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο απ’ αυτά που είπα το πρωί. Αύριο θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας. Ζητήσαμε αναβολή της αυριανής συνεδρίας της ολομέλειας αλλά η απάντηση που πήραμε είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα είτε τίποτα».
Μάριος Καρογιάν:«Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, δεν θα πω τα τετριμμένα περί αλληλεγγύης και τρόπου συμπεριφοράς. Είναι πολύ σκληρά τα δεδομένα μπροστά μας και σκληρά τα διλλήματα. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αύριο. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σκληρά τα διλλήματα. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες κάποιες τοποθετήσεις. Οι διαζευχτικές προτάσεις που τέθηκαν απορρίφθηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια όπως είπαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το κάθε κόμμα θα πάρει τις δικές τους αποφάσεις. Εμείς κάναμε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην κοινοβουλευτική ομάδα και από εκεί και πέρα θα ακούσετε αύριο την τελική μας τοποθέτηση. Υπάρχουν για εμάς σκιές στην απόφαση που λήφθηκε ιδιαίτερα από το ΔΝΤ και τις προεκτάσεις που μπορεί να υπάρχουν. Μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξέρει τις δικές μας εισηγήσεις και το τι πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει”.
Στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή απαιτούνται 29 ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο για το “κούρεμα” των καταθέσεων, και το ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ έχουν αθροιστικά 28, δηλαδή μια λιγότερη.

ysterografa.gr