Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο η ορκωμοσία της νέας Βουλής - Αύριο η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Βουλής

Η θέση του πρωθυπουργού κενή. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν απουσιάσει από την ορκωμοσία της Βουλής γιατί βρίσκεται στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκεται σπίτι του, σε... καραντίνα από τους γιατρούς, που δεν τον αφήνουν να πιέζεται μετά την επέμβαση στο δεξί του μάτι.
Εκτός από τον πρωθυπουργό, απουσιάσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που ο κ. Βενιζέλος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια!
Εκτός των προαναφερωμένων , απουσιάζουν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου αλλά και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος δεν έχει ορκιστεί ακόμα υπουργός Οικονομικών. Για τον ίδιο λόγο βρίσκεται στο Βέλγιο και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
11:00 ακριβώς είχε οριστεί το ραντεβού, αλλά η διαδικασία ξεκίνησε λίγο αργότερα. Ακόμη κι έτσι όμως, υπήρχαν κάποιοι που έχασαν την αίσθηση του χρόνου! Και μοιραία, έφτασαν τελευταίοι στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έφτασε αφού είχε ξεκινήσει η διαδικασία. Πολύ καθυστερημένος και ο Πέτρος Τατσόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Χρήστος Αηδόνης του ΠΑΣΟΚ μπήκε στη Βουλή 10 λεπτά πριν τελειώσει η ορκωμοσία!
Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:15, με τον Γιάννη Τραγάκη, που ως α' αντιπρόεδρος της Βουλής θα προεδρεύσει της διαδικασίας, να εύχεται περαστικά στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια να καλεί τους νεότερους βουλευτές των τεσσάρων πρώτων κομμάτων για χρέη γραμματέων
Οι νεότεροι βουλευτές της νέας Βουλής είναι:
Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία
Ειρήνη Ελένη Αγαθοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ
Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ
Μίκα Ιατρίδου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Τα... πρωτάκια, αλλιώς εκείνοι που εκλέγονται για πρώτη φορά, έφτασαν πρώτοι και πολύ νωρίς στη Βουλή. Όσο και να το κάνει κανείς, το άγχος δε λείπει ποτέ.
Της συνεδρίασης προεδρεύει ο Γιάννης Τραγάκης, α' αντιπρόεδρος της Βουλής. Ήταν εκείνος που υποδέχτηκε και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Για πρώτη φορά, η ορκωμοσία της νέας Βουλής έγινε χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού. Αναγκαστικά, βέβαια, αφού οι γιατροί δεν επιτρέπουν στον Αντώνη Σαμαρά να πάει στη Βουλή. Η επέμβαση στο μάτι του ήταν δύσκολη και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να είναι κλινήρης και να μην πιέζεται.
Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέβηκε στα έδρανα για τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας δε φίλησε το σταυρό, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα χαιρέτισε δια χειραψίας τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι εικόνες που βλέπουμε σε κάθε ορκωμοσία της Βουλής.


Εκείνο που φάνηκε περισσότερο αυτή τη φορά ήταν οι βουλευτές που δε σήκωσαν το χέρι τους για να ορκιστούν. Η δύναμη των αριστερών κομμάτων έχει αυξηθεί πια...
Στα θεωρεία της Βουλής βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά κανείς δε είδε τον πρεσβευτή της Γερμανίας. Απουσία με ονοματεπώνυμο και νόημα!
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα (σ.σ. στις εκλογές του Μαΐου δεν είχε εκλεγεί) η Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε στα βουλευτικά έδρανα. Όσοι την είδαν είχαν να το λένε πόσο χαμογελαστή ήταν. Χαιρετούσε και μιλούσε με όλους.
Οι δημοσιογράφοι είχαν επίσης να λένε για τον τρυφερό τρόπο που φερόταν στη σύντροφό του ο Μανώλης Γλέζος.
Ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αίσθηση. Δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Πάντζα, που εμφανίστηκε στη Βουλή για τον ορκωμοσία με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο!
Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες σχετικά με το που και το πως θα καθίσουν τα κόμματα της Αριστεράς. Παραδοσιακά από το 1974 το ΚΚΕ κάθεται μπροστά κι αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θέλει θέσεις μπροστά-μπροστά και η ΔΗΜΑΡ, με ποσοστό μεγαλύτερο από το ΚΚΕ, ψάχνει κι εκείνη το που θα κάτσει.
Σήμερα, πάντως, θέμα με τις θέσεις δεν υπήρξε. Θα το λύσει ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Εκείνο που έχασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου, ήταν τα γραφεία του κόμματος. Ευτυχώς, ήξεραν οι αστυνομικοί της Βουλή που είναι και την κατατόπισαν!
Το πρώτο απρόοπτο συνέβη στην Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου και βουλευτής της Χρυσής Αυγής που είχε... ραντεβού με την ατυχία.  Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι της στο πρώτο σκαλί και της έσπασε το τακούνι! Κάποιος τη μάτιασε. Φυσικά, το σκηνικό δεν έμεινε ασχολιάστο από τους δημοσιογράφους: "Μάτι, μάτι;" τη ρώτησαν. Και εκείνη απάντησε: "Μάτι..." κάνοντας και μια χαρακτηριστική χειρονομία! Το ίδιο έγινε με τον οδηγό ενός αυτοκινήτου του διπλωματικού σώματος, που ξέχασε που είναι το φρένο κι έπεσε πάνω στον μπροστινό του... 


Προγραμματικές και προεδρείο με... δόσεις
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να απουσιάσει από το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Βάσει Συντάγματος, ο πρωθυπουργός πρέπει να ανοίξει και να κλείσει τη συζήτηση. Επίσης, η έναρξη των προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο έως την Πέμπτη 5 Ιουλίου.
Η διαδικασία, που θα κορυφωθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πιθανότητα θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Ιουλίου.
Αύριο θα γίνουν και οι διεργασίες για την εκλογή του νέου προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προτείνει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κάτι που (λέγεται πως) έχει προκαλέσει την ενόχληση του Βύρωνα Πολύδωρα, πρόεδρο της Βουλής των... δυο ημερών μετά τις εκλογές του Μαΐου.
Την Παρασκευή το απόγευμα θα γίνει μυστική ψηφοφορία για την εκλογή επτά αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι προέρχονται από το πρώτο σε δύναμη κόμμα (ΝΔ) και οι υπόλοιποι τέσσερις προέρχονται από τα επόμενα σε δύναμη κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή).