Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ ανέθεσε στον Γκάντι Άιζενκοτ, τον ισχυρότερο πολιτικό αντίπαλο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την εντολή να ηγηθεί των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Από τη στιγμή που ο πρόεδρος αναθέσει σε ένα μέλος της Κνεσέτ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εκείνο έχει στη διάθεσή του προθεσμία 28 ημερών προκειμένου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Εάν χρειαστεί επιπλέον χρόνος, ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον νόμο, να χορηγήσει παράταση έως και 14 επιπλέον ημερών.
Νωρίτερα, πηγή από το ανώτατο ραβινικό συμβούλιο του κόμματος Shas ανέφερε στο Channel 12 ότι το κόμμα δεν προτίθεται να σταθεί εμπόδιο στον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τον Γκάντι Άιζενκοτ, εφόσον λάβει τη σχετική έγκριση από τον πνευματικό ηγέτη του άλλου υπερορθόδοξου κόμματος, του Ενωμένου Ιουδαϊσμού της Τορά (UTJ).
Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι, εάν υπάρξει θετική στάση από την πλευρά της πνευματικής ηγεσίας του UTJ απέναντι στο ενδεχόμενο κυβέρνησης υπό τον Άιζενκοτ, το Shas δεν θα επιχειρήσει να εμποδίσει τη συγκρότησή της.