Πέμπτη 21 Μαΐου 2026

Μαρία Καρυστιανού: Σε ώρα ΠΑΣΟΚ και μικρή συμμετοχή κόσμου η ανακοίνωση του κόμματος - «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα

 

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να θεωρείται δημοσκοπικά το προπύργιο για το πολιτικό εγχείρημα της Μαρίας Καρυστιανού αλλά η ανταπόκριση στο διαδυκτιακό της κάλεσμα για την ανακοίνωση του κόμματός της δεν μπορεί να την άφησε ικανοποιημένη.

Η προσέλευση ήταν περιορισμένη και δεν προσέγγιζε ούτε κατά διάνοια την προετοιμασία που είχε γίνει με την τοποθέτηση γιγοντοοθονών έξω από το Ολύμπιο.
Tο κόμμα θα είναι γνωστό ως «Ελπίδα για τη Δημοκρατία». Ωστόσο, η πλήρης ονομασία του είναι «Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού, Ανεξάρτητο Κίνημα Πολιτών». Η εκδήλωση που ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση άρχισε μουσικά με τον Ζορμπά και συνεχίστηκε με Μίκη Θεοδωράκη την ώρα που όλοι περίμεναν την κυρία Καρυστιανού να φτάσει στο «Ολύμπιον». Μάλιστα η καθυστέρηση ήταν τόσο μεγάλη που δεν είχε προβλεφθεί και η μουσική κάλυψη, με αποτέλεσμα το playlist να είναι μικρό και να ανακυκλώνονται τα ίδια τραγούδια. Τελικά 19:25, δηλαδή μία ώρα μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης έφτασε στον χώρο η κυρία Καρυστιανού.

Ο Θανάσης Αυγερινός άνοιξε την εκδήλωση στο «Ολύμπιον». «Θα βοηθήσω στο συντονισμό και την παρουσίαση. Είναι μια ιστορική μέρα», είπε ο Αυγερινός και πρόσθεσε:«Φόρεσα μια μπλούζα που είναι ο Τολστόι, ο Ντοστογέφσκι και ο Τσέχοφ. Διάλεξα να είναι ο Ντοστογέφσκι αυτός που φαίνεται, γιατί έγραψε το 1866 το “Έγκλημα και Τιμωρία”. Και αυτοί που εγκλημάτησαν πρέπει να ξέρουν ότι η τιμωρία τους πλησιάζει. Αυτό συμβαίνει στις δημοκρατίες». Με έμμεσες αναφορές στην επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, ο Θανάσης Αυγερινός ζήτησε κατανόηση για τυχόν τεχνικά προβλήματα λέγοντας πως «εμείς δεν έχουμε ξένες εταιρείες επικοινωνίας να μας μασαζάρουν, δεν κάνουμε rebranding, κάνουμε branding».
«Πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για ριζοσπαστικά μέτρα στο επόμενο Σύνταγμα», τόνισε ο Θανάσης Αυγερινός. «Είναι κακό να τεθεί ως συζήτηση το θέμα της ανακλητότητας των βουλευτών, όταν δεν εκφράζουν αυτούς που τους ψήφισαν;» αναρωτήθηκε ρητορικά.

Ο εκπρόσωπος του νέου κόμματος θυμήθηκε ένα βίντεο με το οποίο είχε γίνει χαμός, με την Κατερίνα Μουτσάτσου, το 2012. Το βίντεο είχε για τίτλο «Είμαι Ελληνίδα». Η Κατερίνα Μουτσάτσου ήταν παρούσα στην παρουσίαση του νέου κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού και αυτή ήταν η μεγάλη έκπληξη της εκδήλωσης. Η Κατερίνα Μουτσάτσου μίλησε για τον πατέρα της, που ήταν στο Πολεμικό Ναυτικό, και τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια χώρα με Δημοκρατία, υπάρχουν για να την στηρίζουν». «Ζούμε σε μια μόνιμη μνημονιακή εποχή», συνέχισε, ζητώντας «καθαρούς ανθρώπους».

Σημασία ιδιαίτερη και έμφαση έδωσε η Κατερίνα Μουτσάτσου στο χαιρετισμό της για τους Ελληνορθοδόξους απανταχού της οικουμένης. Στη συνέχεια στην οθόνη παρουσιάστηκαν δηλώσεις Ελλήνων του εξωτερικού και στη συνέχεια το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Και να αδελφέ μου», σε εκτέλεση Νίκου Ξυλούρη και μουσική Χρήστου Λεοντή, δόνησε την αίθουσα. Στη συνέχεια ακούστηκε ένα μικρό απόσπασμα από το «Μια φορά» που είχε κάνει θραύση με τη φωνή της Κατερίνας Μουτσάτσου και του Δημήτρη Κοργιαλά το 2023.

Σημειολογικά δεξιά της κυρίας Καρυστιανού κάθονταν ο αγγειοχειρουργός, Χρήστος Παπασιδέρης και πιο δεξιά, ο Γιάννης Μωισίδης που διατηρεί κοινή εταιρεία με την Καρυστιανού, έχει προηγούμενη εμπειρία σε ρωσικό κρατικό φορέα δορυφορικών υπηρεσιών.
 

Στη συνέχεια προβλήθηκαν δηλώσεις στήριξης του νέου κόμματος με αυτή του Βασίλη Κοκοτσάκη τεχνικού συμβούλου συγγενών θυμάτων των Τεμπών, να ξεχωρίζει: «Όταν βλέπεις την αλήθεια να παλεύει μόνη της, πρέπει να διαλέξεις την πλευρά για να σταθείς».

Για τη Μάνα σύμβολο της Κυριακής Δημοκρατίας την Χαριτα Μαντολες όπως την χαρακτήρισε ο Θανάσης Αυγερινός. Στην συνέχεια εμφανίστηκε η Μαρία Νεγρεπόντη Δεληβάνη, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονία αλλά και ο Σταύρος Καλεντερίδης, διεθνολόγος, γιος του Σάββα Καλεντερίδη. Μίλησε επίσης ο Θανάσης Παπανικολάου, πτέραρχος ε.α. πρώην υπασπιστής του Άκη Τσοχατζόπουλου και διευθυντής στρατιωτικού γραφείου του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μαρία Καρυστιανού: Η ομιλία

«Έφτασε λοιπόν η μέρα που προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε σε χαρτιά αυτό που είχαμε μέσα μας. Αυτό που θέλαμε να κάνουν οι άλλοι, αυτό που θέλαμε να ακούσουν τα αυτιά μας, αλλά δεν ακούγανε», ήταν η αρχική φράση της Καρυστιανού. «Ευχαριστώ όλους όσοι ήθελαν, αλλά δεν μπόρεσαν να είναι εδώ, διότι γνωρίζω ότι είναι δίπλα μας, με τη σκέψη και την ψυχή τους». «Σήμερα γεννιέται η απαίτηση της κοινωνίας να μην επιτρέψει άλλο τον ευτελισμό της χώρας της».

Η Μαρία Καρυστιανού διάβασε κομμάτια της ιδρυτικής διακήρυξης.

«Ξεκινάμε με τα 20 βασικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται».

«Πρώτον, να βιώσουν οι πολίτες άμεσα την αλλαγή».

«Δεύτερον, άμεσος και στρατηγικός σκοπός μας είναι η στήριξη της κοινωνίας».

«Τρίτον, ανασυγκρότηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος».

«Τέταρτον, αλληλεγγύη και συμπερίληψη».

«Πέμπτον, ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Εκτον, Κάθε πολίτης δικαιούται πρόσβαση, χωρίς κρυφές συναλλαγές και λίστες αναμονής», συνέχισε η Καρυστιανού. «Για το κίνημά μας, οι πολιτικοί είναι υπηρέτες του λαού», υπογράμμισε.

«Έβδομον, εδραίωση ενός αληθούς κράτους δικαίου. Ύψιστη αρχή του κινήματος, η ισονομία. Χωρίς ακαταδίωκτα και χωρίς άλλα προνόμια». Για διαχωρισμό της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική μίλησε η Καρυστιανού.

«Όγδοον, στόχος μας είναι ο έλεγχος όλων των δημόσιων συμβάσεων, για να δούμε αν έγιναν προς όφελός μας. Κατά προτεραιότητα, των μνημονιακών».
«Ένατο, διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών».  «Να καθιερωθεί η συμμετοχή τους στα βάρη και τους φόρους που τους αναλογούν», ζητά για τις τράπεζες η Καρυστιανού. «Έλεγχος της αισχροκερδούς δράσης των funds και παροχή προστασίας της πρώτης κατοικίας», συνέχισε.
«Δέκατο, μια κυρίαρχη χώρα οφείλει να στηρίζεται πρωτίστως στις δικές της δυνάμεις», τόνισε η Καρυστιανού.
«11ο, καμία παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί να είναι επιτυχής, δίκαιη και βιώσιμη χωρίς την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».
«12ο, εξυγίανση όλων των υπηρεσιών καταπολέμησης των καρτέλ, που διαμορφώνουν ασύδοτα τις τιμές».
«13ο, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας απαιτούν τη χάραξη νέας στρατηγικής».
«14ο, προστασία του εθνικού φυσικού πλούτου και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων μας. Καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, έμπρακτη στήριξη της φιλοζωίας, ενίσχυση των κρατικών οργανώσεων και των εθελοντών, διότι ο εθελοντισμός αποτελεί κοινωνικό πλούτο».
«15ο, το τραγικό έγκλημα των Τεμπών ανέδειξε με τον πιο οδυνηρό τρόπο την ανάγκη για ασφάλεια των πολιτών στις μεταφορές».
«16ο, υψώνουμε φραγμό στη διαρκή υποβάθμιση της ενημέρωσης των πολιτών. Ενίσχυση όλων των Μέσων Ενημέρωσης. Θέσπιση κρατικών κανόνων στη χρηματοδότησή τους».

«17ο, ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και ενσωμάτωσή της στην παιδεία αλλά και στην καθημερινότητά μας». «Η αρχαία ελληνική γραμματεία αποτελεί προτεραιότητά μας προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας, της παιδείας και της ανθρωπότητας».

«18ο, απαιτείται θεσμική ανασυγκρότηση για την ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων. Εξίσου ενίσχυσης και υποστήριξης χρήζει και ο παραολυμπιακός αθλητισμός».
«19ο, απαιτούνται άμεσα και δραστικά μέτρα ανάταξης της ελληνικής υπαίθρου».
«20ό, προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, των εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας με βάση το διεθνές Δίκαιο.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος Καρυστιανού 

 


«Σήμερα, λοιπόν, γεννιέται η “Ελπίδα για τη Δημοκρατία”», ανακοίνωσε η Μαρία Καρυστιανού.

«Στέκομαι σήμερα μπροστά σας, όχι γιατί ακολούθησα πολιτική διαδρομή. Στέκομαι σήμερα εδώ ως μητέρα, ως πολίτης αυτής της χώρας, ως παιδίατρος που ζει μόνο από τη δουλειά της», υπογράμμισε η Καρυστιανού.

«Πριν από τρία χρόνια στα Τέμπη δεν χάθηκαν μόνο παιδιά. Συγκρούστηκε η αλήθεια με ένα ολόκληρο σύστημα. Το καλό με το κακό, ο θάνατος με το κέρδος. Κι όταν υψώσαμε τη φωνή μας μας κατηγόρησαν για φιλοδοξία. Όταν ζητήσαμε δικαιοσύνη, δεν μας κορόιδεψαν απλώς. Συναντήσαμε εμπόδια. Όμως κάπου εκεί συνέβη κάτι μεγάλο. Η κοινωνία ξύπνησε. Και μια κοινωνία που ξυπνά από βαθύ λήθαργο, δεν επιστρέφει στον ύπνο. Εκατομμύρια βγήκαν στο δρόμο, διότι μέσα τους κάτι έσπασε. Κατάλαβαν ότι δεν είναι μόνοι. Κατάλαβαν ότι δεν είναι κανονικότητα. Δεν είναι κανονικότητα μια μάνα να φοβάται όταν το παιδί της μπαίνει στο τρένο. Δεν είναι κανονικότητα ηλικιωμένοι να μετράνε τα φάρμακά τους. Δεν είναι κανονικότητα οι ισχυροί να αισθάνονται ανέγγιχτοι. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρεύονταν οι δικοί μας γονείς. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας».

«Το κίνημα “Ελπίδα για Δημοκρατία” γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, αλλά από διαφορετικούς ανθρώπους, με έναν κοινό πυρήνα, την αγάπη για την Ελλάδα. Δεν ήρθαμε να διαχειριστούμε την παρακμή, ήρθαμε να αλλάξουμε πορεία. Κι αυτό είναι που τους πονάει. Όταν ένας απλός πολίτης φτάνει να συγκρούεται με το κατεστημένο, τότε το κατεστημένο πραγματικά απειλείται», τόνισε η Μαρία Καρυστιανού: «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί που τρέμουν μη χάσουν τις καρέκλες τους. Είμαστε άνθρωποι, που δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Κι εμείς θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που θα ανήκει ξανά στους πολίτες της», συνέχισε.

«Σας καλώ να συμμετέχετε σε μια ισχυρή προσπάθεια εθνικής και κοινωνικής αναγέννησης. Για μια δικαιοσύνη πάνω από όλους και για όλους. Η Δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη είναι γράμμα κενό. Θέλουμε μια Ελλάδα που θα κρατάει τα παιδιά της εδώ. Δεν αντέχει να αδειάζει άλλο. Χωρίς τη νεολαία μας δεν έχουμε μέλλον», αναφώνησε.

«Αυτό το κίνημα δεν ανήκει σε οικογένειες εξουσίας, ανήκει σε εμάς. Σε αυτούς που επιμένουν, σε αυτούς που δεν έφυγαν και σε αυτούς που είναι έτοιμοι να γυρίσουν πίσω».

«Αυτά τα τρία χρόνια είδα ανθρώπους να κλαίνε μαζί μου. Και τότε κατάλαβα ότι η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει, ζει μέσα από την ψυχή του λαού της. Και όσο υπάρχει αυτή η ψυχή, υπάρχει ελπίδα. Η αληθινή ελπίδα», αναφώνησε.

«Η κοινωνία δεν τους φοβάται πια ούτε ανήκει η χώρα στους λίγους. Ανήκει στους ανθρώπους που ονειρεύονται, που αγαπούν. Αυτή η αγάπη μπορεί να γίνει δύναμη αλλαγής. Με βλέπετε εδώ μόνη μου, αλλά δεν είμαι», συνέχισε, πριν τη διακόψει έντονο χειροκρότημα. «Δίπλα μου στέκονται αυτοί που χάθηκαν άδικα, που δεν άντεξαν την ασχήμια αυτού του κόσμου. Όλοι οι ζωντανοί που οραματίζονται το φωτεινό μέλλον. Όσοι λείπετε, ελάτε να βρούμε τρόπο να ενωθούμε», υπογράμμισε.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν οι Βασίλης Μαυροσκάς, αγρότης από Ανατολική Θεσσαλονίκη, Στέλιος Καρακωττας δημοτικός σύμβουλος Θέρμης, Γιώργος Σύρπης, ψυχίατρος και υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νίκη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και το πρώην μέλος της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που πήγε στο κόμμα Κασσελάκη και αποχώρησε, Αρετή Μπατά. Από το οργανωτικό του νέου κόμματος οι Θανάσης Αυγερινός, Σταύρος Σιουρδάκης, Νίκος Γαλανός, Μαρία Μπακλαβά κ.ά.

Για την ανάγκη ανατροπής του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού και για την ελπίδα που γεννά η εμφάνιση αυτού του κινήματος πολιτών μίλησε η συνταξιούχος επισκέπτρια υγείας, Δάφνη Χαλκιά, εστιάζοντας στη σύνθεση του στελεχιακού δυναμικού της νέας προσπάθειας. «Η ελπίδα. Η ελπίδα πως θα γίνει κάτι καλύτερο από αυτό το πολιτικό σύστημα που μας δουλεύει τόσο πολύ που δεν πάει άλλο. Κάπως πρέπει να το αλλάξουμε και αυτή τη στιγμή μας δίνεται η ελπίδα να το αλλάξουμε. Αυτό με φέρνει εδώ. Όσο και αν προσπαθούν με τις γνωστές μεθόδους να συνδέουν ανθρώπους με καταστάσεις έτσι γιατί έτσι θέλουν, η κυρία Καρυστιανού και το κίνημα πολιτών κομίζει κάτι τελείως διαφορετικό και μόνο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο στελεχιακό δυναμικό δεν έχει σχέση με την πολιτική και μόνο αυτό είναι διαφορετικό. Η δικαιοσύνη φέρνει αξιοπρέπεια. Αυτό το έχει πει από την πρώτη στιγμή. Κοιτάξτε να δείτε, για να είμαι εδώ, δεν θα πω τίποτα άλλο από το ότι θα ‘θελα να είναι πρώτο κόμμα. Θεωρώ ότι στην καλύτερη θα είναι δεύτερο, αξιωματική αντιπολίτευση. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα κατεστημένο πολιτικό που δεν είναι εύκολο να σπάσει. Αν σηκωθούν όλοι από τους καναπέδες τους, αν αποφασίσουμε όλοι να πάμε στις κάλπες να ψηφίσουμε, το αποτέλεσμα θα αλλάξει» κατέληξε η κυρία Χαλκιά.

Ανάμεσα στους πολίτες που ταξίδεψαν για την εκδήλωση είναι και ο Ιωάννης Λαΐνας, ο οποίος έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, δίνοντας έναν έντονα συμβολικό και ιστορικό τόνο στην παρουσία του. «Έχουμε έρθει από τον Βόλο προκειμένου να μπούμε στη διαδικασία και να ζήσουμε τη δεύτερη Χάρτα. Η πρώτη ήταν του Ρήγα, η δεύτερη είναι της Μαρίας Καρυστιανού. Για το καλό όλων. Στην παρούσα φάση εγώ δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Διαθέτουμε το χρόνο μας και είμαστε ευδιάθετοι και ακολουθούμε. Καλή επιτυχία. Δικαιοσύνη. Τίποτα άλλο. Τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία. Διότι εμείς έχουμε ένα δυνατό προτέρημα και αυτό λέγεται φιλότιμο. Και αν το θίξεις, αν υπερβείς τα εσκαμμένα, έχεις πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή όλοι έχουν πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Βόλου, Μπάμπης Τσαβάλης,  μοιράστηκε τη δική του προσωπική τραγωδία, συνδέοντάς την άρρηκτα με τον αγώνα για την απονομή δικαιοσύνης. «Ακολουθώ την Καρυστιανού διότι έχω πιστέψει σε αυτή για τη δικαιοσύνη. Γιατί είμαι κι εγώ ένας από τους ανθρώπους που έχω χάσει την κόρη μου. Παλεύουμε με αυτό. Παλεύουμε να βρούμε τη δικαιοσύνη, να βρούμε δικαιοσύνη για τα παιδιά μας και πάνω και πάνω απ’ όλα, όχι μόνο στα παιδιά μας, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Γιατί βλέπουμε σήμερα ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να ανταποδώσει αυτά που πρέπει στον πολίτη. Το καινούργιο είναι ότι η αλλαγή θα γίνει στη χώρα μας. Θα φύγουν όλα, θα το πω έτσι, όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κατακλέψει τη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί ο πολίτης αυτή τη στιγμή να λιμοκτονεί. Να αλλάξουμε, να πάμε για καθαρή αλλαγή. Εμείς πιστεύουμε ότι η Μαρία Καρυστιανού αυτή τη στιγμή είναι πρώτο κόμμα. Για όλα αυτά τα χρόνια θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός που θα έχει η χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Τσαβάλης.