Πιο αναλυτικά, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι:
- Οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες τόσο στα ηπειρωτικά όσο και στα νησιωτικά τμήματα της χώρας. Τις πρώτες πρωινές ώρες φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, με την κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο να επηρεάζονται σημαντικά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Οι χαλαζοπτώσεις αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ από το απόγευμα στη Νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
- Οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, ειδικότερα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Στον χάρτη του σχήματος 1 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3-ώρου και τα πεδία πιέσεων κατά το διάστημα 18:00 – 21:00 της Τετάρτης 01 Απριλίου 2026.
Σχήμα 1: Χάρτης πρόγνωσης 3-ωρης βροχόπτωσης και πεδίου πιέσεων για την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 και το διάστημα 18:00-21:00.
Η εξέλιξη αυτή του καιρού συνδέεται με μια ιδιαίτερα δυναμική διάταξη πάνω από την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και την ταυτόχρονη παρουσία δύο βαρομετρικών χαμηλών.
Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό (L1) έχει σχηματιστεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας. Ταυτόχρονα, δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό (L2), το οποίο βαθαίνει γρήγορα στην περιοχή του Αιγαίου, κινείται από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής προς τα βόρεια-βορειοανατολικά. Αυτό είναι το χαμηλό που συνδέεται άμεσα με τη σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας την Τετάρτη. Η δημιουργία αυτού του δεύτερου χαμηλού συνδέεται με σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές πάνω από την Αφρική.
Όπως φαίνεται στον χάρτη του σχήματος 2 όπου παρουσιάζονται οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας στα 850 hPa (σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020) την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 09:00. Μια ασυνήθιστη για την εποχή ψυχρή εισβολή εντοπίζεται στη Βορειοδυτική Αφρική, με τις ψυχρές αέριες μάζες (αρνητικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις) να μετατοπίζουν βορειότερα τις θερμές αέριες μάζες (θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις) πάνω από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο.
Τι είναι το φαινόμενο της σύγκλισης ανέμων που θα χτυπήσει την Αττική
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για δύο χαμηλά βαρομετρικά που θα χτυπήσουν την χώρα μας από αύριο, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις πιο «επικίνδυνες» περιοχές καθώς αναμένεται να πέσει μεγάλος όγκος νερού.
Καταιγίδες και βροχές αναμένονται και στην Αττική, μία από τις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως το κρίσιμο 48ωρο είναι Τετάρτης – Πέμπτης καθώς πέρα από καταιγίδες και βροχές που αναμένεται να εκδηλωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, θα υπάρχουν και τοπικές εξάρσεις.
Σύμφωνα και πάλι με τον ίδιο, οι περιοχές που θα δεχθούν το περισσότερο νερό είναι το Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησος, δυτική – ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρικό – βόρειο – ανατολικό Αιγαίο.
Από την άλλη, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει πως το φαινόμενο της σύγκλισης των ανέμων θα πυροδοτήσει καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σχετικά με το φαινόμενο, ο μετεωρολόγος εξηγεί πως θα εκδηλωθεί όταν βορειοανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι θα συναντηθούν στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Τα φαινόμενα θα έχουν διάρκεια και θα είναι επίμονα, ειδικά όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της σύγκλισης.
Η ΕΜΥ πέρα από τις καταιγίδες και τις βροχές, προειδοποιεί και για χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους έως 10 μποφόρ αλλά και πυκνά χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
«Η κακοκαιρία Εrminio εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, ομαλά ως προς τη γενική της οργάνωση, επιβεβαιώνοντας σε γενικές γραμμές την εκτίμηση ότι το κυριότερο επεισόδιο θα εκδηλωθεί μέσα σε ένα σχετικά συμπυκνωμένο χρονικό παράθυρο. Ο κύριος όγκος του νερού αναμένεται να καταγραφεί στη διάρκεια περίπου 48 ωρών, από την Τετάρτη έως και την Πέμπτη, όταν τα βαρομετρικά συστήματα θα επηρεάσουν πιο αποφασιστικά μεγάλο μέρος της χώρας με εκτεταμένες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λείψουν οι τοπικές εξάρσεις ή οι περιοχές όπου τα φαινόμενα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.
Σημαίνει όμως ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κακοκαιρία ακολουθεί μια σχετικά αναμενόμενη εξέλιξη, με σαφή κορύφωση στο διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης, διάστημα κατά το οποίο θα πέσουν και τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής. Πρόκειται, συνεπώς, για το πιο κρίσιμο σκέλος της διαταραχής, εκεί όπου θα πρέπει να στραφεί η μεγαλύτερη προσοχή, ιδιαίτερα στις περιοχές που παραδοσιακά είναι πιο ευάλωτες σε μεγάλα ύψη υετού και στην επιμονή των φαινομένων».
Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που ξεκινάει την Πρωταπριλιά -Οι «κόκκινες» περιοχές
1. Την Τετάρτη (1/4), συγκεκριμένα, από το ανωτέρω καιρικό σύστημα δημιουργείται επιφανειακό χαμηλό στη Λιβύη που κινείται γρήγορα βόρεια-βορειοανατολικά.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Στα νησιά του Ιονίου από τις πρώτες πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση)
Β. Στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στη Θεσσαλία και στις Σποράδες από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
Γ. Στην Αττική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ (κόκκινη προειδοποίηση).
Δ. Στις Κυκλάδες (κυρίως στα βόρεια) και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από νήσο Χίο και νοτιότερα) από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Ε. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).
2. Την Πέμπτη (2/4) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
Β. Στην ανατολική Θεσσαλία (περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων) από τις πρώτες ώρες μέχρι το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Γ. Στις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας: Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική και Σερρών από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Δ. Στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και στα νότια) από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
Ε. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ΣΤ. Στα Δωδεκάνησα τις πρώτες ώρες της ημέρας (κόκκινη προειδοποίηση) και εκ νέου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
«Καμπανάκι» μετεωρολόγων για τα έντονα φαινόμενα που ξεκινούν την Τετάρτη (1/4)
Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή, καθώς τα φαινόμενα μπορεί να είναι έντονα, προκαλώντας προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια.
Ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του επικεντρώθηκε στα χιλιοστά βροχής που αναμένονται στην Αττική, παραθέτοντας ότι τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική την Τετάρτη, με τοπικά μέγιστα ύψη έως 150 mm, ενώ ο μέσος όρος των εκτιμήσεων βρίσκεται περίπου στα 80 mm. Αναμένονται ισχυρές καταιγίδες κατά περιόδους, αλλά και πιο ήπιες βροχές, με σημαντικές διακυμάνσεις στην ένταση.Οι εκτιμήσεις των μοντέλων παρέχουν μια πρώτη εικόνα της κακοκαιρίας και δεν αποτελούν απόλυτη βεβαιότητα, καθώς η πραγματική βροχόπτωση μπορεί να διαφοροποιηθεί. Η προσοχή όλων στις μετακινήσεις και στις υποδομές είναι απαραίτητη.
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του προβλέπει ότι στην Αττική αναμένονται έως 90 mm βροχής, τονίζοντας ότι κρίσιμο παράγοντα αποτελεί η ένταση.
ΕΜΥ: Η πρόγνωση για σήμερα Τρίτη (31/3)
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο κυρίως από νωρίς το απόγευμα.
Παράλληλα, λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 16 με 18 και τοπικά στα ανατολικά τους 19 βαθμούς Κελσίου.
ΕΜΥ: Ο καιρός σήμερα ανά περιοχή
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από τις προμεσημβρινές ώρες και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο κυρίως από νωρίς το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στην Κρήτη και βαθμιαία και στις Κυκλάδες με τοπικές βροχές ή όμβρους.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες από νότιες 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί και από το απόγευμα ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Κλειστά σχολεία την Πρωταπριλιά: Η νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής – Πού δεν θα χτυπήσει το κουδούνι
Ανοιχτά θα παραμείνουν αύριο (1/4) τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Αττική, με απόφαση του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που συγκλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Αντιθέτως, κλειστά θα είναι τα νυχτερινά σχολεία, καθώς τα φαινόμενα της επικείμενης κακοκαιρίας Erminio, αναμένεται να εξελιχθούν ραγδαία και να ενταθούν από τις απογευματινές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν «με σεβασμό προς τον οικογενειακό προγραμματισμό», ενώ προέβη στις ακόλουθες τέσσερις συστάσεις:
– Περιορισμός των μετακινήσεων μαθητών και οικογενειών στις απολύτως αναγκαίες, κυρίως τις κρίσιμες ώρες, από το απόγευμα και μετά. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους γονείς και φροντιστές των ωφελούμενων σε ανοικτές δομές κοινωνικής φροντίδας της περιφέρειας κατά τη μετάβασή τους προς και από αυτές.
– Επανεξέταση απογευματινών δραστηριοτήτων, φροντιστηρίων και εξωσχολικών προγραμμάτων, με γνώμονα την ασφάλεια.
– Έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας για την έγκαιρη αποχώρηση των μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία.
– Άμεση απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων για αναβολή-ματαίωση των μαθητικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί από τα σχολεία της περιφέρειας, από και προς όλες τις περιοχές που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, δηλαδή τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων), Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι υπηρεσίες της περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου ώρα με την ώρα, ενώ με εντολή περιφερειάρχη, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας συσκέπτονται διαρκώς πάνω σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
«Η κακοκαιρία Erminio αναμένεται να εξελιχθεί ραγδαία»
Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:
«Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα μετεωρολογικά μοντέλα, η Αττική για αύριο, Τετάρτη 1η Απριλίου, βρίσκεται σε red code. Η κακοκαιρία Erminio αναμένεται να εξελιχθεί ραγδαία, με τα φαινόμενα να εντείνονται από τις απογευματινές ώρες έως και τα μεσάνυχτα.
Σεβόμενοι τον οικογενειακό προγραμματισμό, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα νυχτερινά σχολεία σε όλη την Αττική. Κατά τις κρίσιμες ώρες, κυρίως από το απόγευμα και μετά, συστήνουμε τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες. Ιδιαίτερη προσοχή ζητάμε από μαθητές και οικογένειες, καθώς και από τους φροντιστές των ωφελούμενων σε ανοικτές δομές κοινωνικής φροντίδας της περιφέρειας. Απογευματινές δραστηριότητες, φροντιστήρια και εξωσχολικά προγράμματα καλό είναι να επανεξεταστούν από τους γονείς, με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών. Την ίδια στιγμή, απευθύνουμε έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας, για την έγκαιρη αποχώρηση των μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία.
Παράλληλα, καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα σε απόφαση αναβολής ή ματαίωσης των μαθητικών εκδρομών από και προς τις περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Η πρόληψη δεν είναι υπερβολή, είναι ευθύνη. Και η ασφάλεια των παιδιών μας δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα επιλογής».
Αυτά τα σχολεία θα είναι κλειστά την Πρωταπριλιά
Χωρίς μαθήματα θα μείνουν οι μαθητές σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής την Τετάρτη 1η Απριλίου, λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, στον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, καθώς ο Δήμος Μαραθώνος ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων, καθώς και των ΚΔΑΠ.
Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, με στόχο την ασφαλή ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ενώ τα μαθήματα αναμένεται να επανέλθουν κανονικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνα
«Με έγγραφό της η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό της τροφοδοτικό αγωγό, την ερχόμενη Τρίτη, 31 Μαρτίου 2026, θα σημειωθεί διακοπή υδροδότησης στις δημοτικές ενότητες Μαραθώνα και Νέας Μάκρης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η διακοπή θα ξεκινήσει στις 18:00 της Τρίτης και, λόγω της μεγάλης κλίμακας των εργασιών, η υδροδότηση αναμένεται να επανέλθει, σταδιακά σε διάφορες περιοχές, την Τετάρτη, 1/4/2026, από τις απογευματινές ώρες και μετά.
Να τονίσουμε ότι η διακοπή θα αφορά το σύνολο της δημοτικής ενότητας Μαραθώνα (ενδεικτικά: οικισμός Μαραθώνα, Παραλία Μαραθώνα, Σούφανη, Καλέντζι, Άνω και Κάτω Σούλι, Βρανάς, οικισμός Δικαστικών Υπαλλήλων, Δικαστικά κ.λπ.), καθώς και το σύνολο της δημοτικής ενότητας Νέας Μάκρης.
Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, πτώση πίεσης έως και στέρηση νερού μπορεί, λόγω της επισκευής του αγωγού, να σημειωθεί και σε υψηλά σημεία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (Καλλιτεχνούπολη), του Δήμου Παιανίας (Γλυκά Νερά), του Δήμου Πεντέλης (Νταού) και του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Οι δημότες παρακαλούνται θερμά να προετοιμαστούν κατά το δυνατόν καλύτερα για την πολύωρη διακοπή, συνυπολογίζοντας και το ενδεχόμενο απρόοπτων επιπλοκών εξαιτίας της μεγάλης έκτασης των σύνθετων εργασιών επισκευής του αγωγού από την ΕΥΔΑΠ.
Εξυπακούεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας για τη διάρκεια της διακοπής υδροδότησης, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και ΚΔΑΠ δε θα λειτουργήσουν την Τετάρτη, 1/4/2026, εκτός αν υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
* Ενημερώνουμε, τέλος, τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι το γραφείο παραλαβής αιτήσεων για το δίκτυο αποχέτευσης στον Δήμο Μαραθώνος (Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, Λεωφόρος Μαραθώνος 196) θα παραμείνει εκτάκτως κλειστό τη Δευτέρα 30 Μαρτίου».
Κλειστά τα σχολεία σε Μεγίστη και Ρόδο
Ανακοίνωση έρχεται από τον δήμο Μεγίστης και αφορά την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων την προσεχή Πέμπτη 2 Απριλίου για προληπτικούς λόγους με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Επιπλέον, στη Ρόδο θα κλείσουν αύριο Τετάρτη (01.04) όλα τα σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στην Αττική οι αποφάσεις για την λειτουργία των σχολείων θα γίνει μετά τη σύσκεψη που θα γίνει το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Τετάρτη
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Τετάρτη 1 Απριλίου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται την περιοχή.
Νωρίτερα, σχετικές αποφάσεις είχαν λάβει και οι Δήμαρχοι Ρόδου, Κω και Σύμης, προχωρώντας σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε τοπικό επίπεδο.
Η απόφαση αφορά όλες τοις βαθμίδες εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δομών προσχολικής αγωγής και των ειδικών σχολείων, με στόχο την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, οι αρχές καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, μέχρι την εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών.