Ο αγώνας
Ο Παναθηναϊκός μπήκε με στόχο να χτυπήσει στο ανοιχτό γήπεδο στο παιχνίδι με την Πλζεν και το πλάνο έπιασε άμεσα, καθώς ο Τετέι στο 9′ άνοιξε το σκορ. Ο Τουμπά έκανε μακρινή μπάλια προς τον Τετέι, η μπάλα έφτασε στον Ταμπόρδα, που
έσπασε μαγικά την μπάλα στον Έλληνα επιθετικό. Ο Τετέι πλάσαρε ψύχραιμα και άνοιξε το σκορ στην Τσεχία.Η Βικτόρια Πλζεν έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Λαβάλ στο 21′. Ο παίκτης των Τσέχων σούταρε με δύναμη από το ύψος της μεγάλης περιοχής αμαρκάριστος με την μπάλα να καταλήγει λίγο πάνω από τα δοκάρια του Λαφόν.
Ο Τετέι είχε την ευκαιρία στο 42′ να κάνει και το 2-0 για τους πράσινους αφού μετά από μπαλιά του Ζαρουρί βρέθηκε ολομόναχος μπροστά από το κέντρο. Έκανε την κούρσα, μπήκε στην περιοχή, όμως άργησε να σουτάρει, με αποτέλεσμα να τον κόψει ο αντίπαλός του.
Η Πλζεν στο 62′ κέρδισε κόρνερ, μετά από σουτ του Λάντρα που απομάκρυνε ο Λαφόν. Από το κόρνερ, ο Σπάτσιλ έφερε στα ίσα το παιχνίδι με κοντινή κεφαλιά, μετά από άστοχη έξοδο του Λαφόν.
Στο 74′ ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι, μετά από μαρκάρισμα πάνω στον Τετέι, όμως διαιτητής και VAR δεν είδαν παράβαση. Από το ριπλέι, φάνηκε ότι ίσως να υπήρχε επαφή πάνω στον πράσινο επιθετικό.
Το παιχνίδι δεν είχε κάποια μεγάλη στιγμή μέχρι το τέλος και οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, ο Τετέι είχε μία καλή στιγμή στο 92′ με κεφαλιά, η οποία όμως κατέληξε πάνω από τα δοκάρια.
Στο 105′ ο Παναθηναϊκός έμεινε με δέκα παίκτες μετά από απευθείας κόκκινη κάρτα που είδε ο Ερνάντεθ για τράβηγμα στον Αντού, που έφευγε στον ανοιχτό χώρο. Ο Ισπανός λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε πάρει τη θέση του Τουμπά στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Πελίστρι είχε τεράστια ευκαιρία να δώσει την πρόκριση στην παράταση, αφού μετά από υπέροχη πάσα του Σφιντέρσκι βρέθηκε απέναντι από τον τερματοφύλακα της Πλζεν, όμως καθυστέρησε χαρακτηριστικά και τον πρόλαβαν οι αμυντικοί.
Τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι, εκεί όπου οι πράσινοι ήταν πιο ψύχραιμοι και κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στους 16 του Europa League.
Η διαδικασία των πέναλτι
0-0: Ο Λαφόν απέκρουσε το πέναλτι του Μέμιτς, πέφτοντας στην αριστερή του γωνία
0-0: Ο Βέγκελε απέκρουσε το πέναλτι του Καλάμπρια, πέφτοντας στη δεξιά του γωνία
1-0: Χροσόφσκι γκολ
1-1: Πελίστρι γκολ
2-1: Βισίνσκι γκολ
2-2: Τζούρισιτς γκολ
2-2: Ο Σουαρέ έστειλε την μπάλα άουτ
2-3: Σβιντέρσκι γκολ
3-3: Βαλέντα γκολ
3-4: Πάντοβιτς γκολ
Βικτόρια Πλζεν: Βίεγκελ, Γεμέλκα (45′ Αντού), Σπάτσιλ (82′ Σόικα), Ντουέ, Σουαρέ, Τσερβ (82′ Βαλέντα), Χροσόφσκι, Λαουάλ (80′ Βίντρα), Μέμιτς, Λάντρα (100′ Πάνος), Βισίνσκι.
Παναθηναϊκός: Λαφόν, Ίνγκασον, Κάτρης, Τουμπά (91′ Ερνάντεθ), Καλάμπρια, Κυριακόπουλος, Ρενάτο (109′ Σβιντέρσκι), Μπακασέτας (89′ Τσέριν), Ταμπόρδα (76′ Πελίστρι), Ζαρουρί (45′ Τζούρισιτς), Τεττέη.
Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή στην Ισπανία. Γνώρισε την δεύτερη ήττα από την Θέλτα με 1-0 και με συνολικό σκορ 3-1 αποκλείστηκε από την συνέχεια του Europa League πληρώνοντας τις αρκετές απουσίες.
Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ να κάνει την ολική ανατροπή απέναντι στην Θέλτα γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 στο “Μπαλαΐδος” σε ένα παιχνίδι που “ασπρόμαυροι” παρατάχθηκαν με δέκα απουσίες. Την αναμέτρηση έκρινε ο Σβέντεμπεργκ με πλασέ μέσα από την περιοχή στο 63′.
Το ματς ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να απειλεί στο 3′ όταν ο Χατσίδης εκτέλεσε φάουλ, ο Μιχαηλίδης πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Ο “Δικέφαλος του Βορρά” απείλησε εκ νέου στο 15′ από στημένη φάση με τον Γιακουμάκη να κερδίζει την μάχη στον αέρα μετά από κόρνερ αλλά η προσπάθεια του αποκρούστηκε από τον Ραντού και πέρασε έξω. Μετά όμως από το πρώτο 20λεπτό οι Ισπανοί ανέβηκαν στο γήπεδο και στο 28′ έχασαν την πρώτη τους ευκαιρία στο ματς με τον Άσπας να πασάρει για τον Βεσίνο με το σουτ του τελευταίου από πλεονεκτική θέση να περνάει ελάχιστα άουτ. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν και στα υπόλοιπα λεπτά του πρώτου μέρους να έχουν τον πρώτο λόγο στο “Μπαλαΐδος” αλλά χωρίς να καταφέρουν να απειλήσουν ουσιαστικά τους “ασπρόμαυρους” με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς τέρματα.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με την Θέλτα να απειλεί όταν ο Ρουέδα έστρωσε στον Ιγκλέσιας με τον Ισπανό να κάνει το σουτ έξω από την περιοχή, αλλά ο Τσιφτσής ήταν εκεί για να παραχωρήσει κόρνερ. Οι Ισπανοί πάταγαν καλύτερα στο δεύτερο μέρος και στο 63′ πήραν το προβάδισμα όταν Ιγκλέσιας πάσαρε στον Σβέντμπεργκ να πλασάρει με το δεξί μέσα από την περιοχή κάνοντας το 1-0 για την ομάδα του. Μετά και το τέρμα των γηπεδούχων ο ρυθμός έπεσε με την Θέλτα να παίρνει τη νίκη με 1-0 και μαζί και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League.
Θέλτα: Ράντου,Ροντρίγκεθ, Στάρφλετ, Αλόνσο (89′ Ντομίνγκες), Καρέιρα, Βεσίνο, Άσπας (67′ Γιούτγκλα), Μορίμπα (46′ Ρομάν), Ρουέδα, Σβέντμπεργκ (77′ Ελ Αμπντελαουί), Ιγκλέσιας (77′ Λόπες).
ΠΑΟΚ: Τσιφτσής, Κένι, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Οζντόεφ, Ζαφείρης, Σάντσεθ, Μπιάνκο (64′ Καμαρά), Χατσίδης (74′ Τέιλορ), Γιακουμάκης (79′ Γερεμέγεφ).
Οι άλλοι αγώνες:
Γλυκιά ήττα για την Στουτγκάρδη από την Σέλτικ που ηττήθηκε με 1-0, αλλά προκρίθηκε στην επόμενη φάση (πρώτο ματς 4-1 στην Σκωτία), κάτι που έκανε και η Φερεντσβάρος που με το 2-0 ανέτρεψε το 3-2 του πρώτου αγώνα και με συνολικό σκορ 4-3 πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.Οι Γερμανοί παρά την ήττα τους απόψε από τους «καθολικούς» (0-1) δεν είχαν κανένα πρόβλημα έχοντας «προίκα» το 4-1 στο «Σέλτικ Παρκ» της Γλασκώβης, ενώ οι Ούγγροι έκαναν την ολική ανατροπή του 3-2 του πρώτου αγώνα, με την Φερεντσβάρος να επικρατεί με 2-0 της Λουντογκόρετς και να τσεκάρει το εισιτήριο της για τους 16.
Η Λιλ έκανε την ανατροπή στο Βελιγράδι και απέκλεισε στην παράταση (2-0) τον Ερυθρό Αστέρα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της φάσης των πλέι οφ του Europa League:
Πέμπτη 19/02
Μπραν –Μπολόνια 0-1
Ντινάμο Ζάγκρεμπ – Γκενκ 1-3
ΠΑΟΚ – Θέλτα 1-2
Φενέρμπαχτσε – Νότιγχαμ Φόρεστ 0-3
Λιλ – Ερυθρός Αστέρας 0-1
Λουντογκόρετς – Φερεντσβάρος 2-1
Παναθηναϊκός – Βικτόρια Πλζεν 2-2
Σέλτικ – Στουτγκάρδη 1-4
Πέμπτη 26/02
Βικτόρια Πλζεν – Παναθηναϊκός 1-1 (3-4 στα πέναλτι)
Ερυθρός Αστέρας – Λιλ 0-2 (παράταση)
Στουτγκάρδη – Σέλτικ 0-1
Φερεντσβάρος – Λουντογκόρετς 2-0
22:00 Γκενκ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ
Θέλτα – ΠΑΟΚ 1-0
22:00 Μπολόνια – Μπραν
22:00 Νότιγχαμ Φόρεστ – Φενέρμπαχτσε