Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

Συνέδριο ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού με συμμετοχή Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

PLATO’S PLATE:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Δ.ΠΤΩΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΛΑ

30–31 ΜΑΪΟΥ 2025

   ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΚΑΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΡΕΝΤΗ)

 

       Υβριδική διοργάνωση




Η Κεντρική Λαχαναγορά μετατρέπεται σε κύτταρο ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού!

 
 

Η καρδιά της ελληνικής γαστροσοφίας θα χτυπήσει δυνατά στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη στις 30 και 31 Μαΐου 2025, μέσα από το μεγάλο Συνέδριο ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού. Για δύο ημέρες, επιστήμονες, επαγγελματίες του τουρισμού, του πολιτισμού, των Ξενοδοχείων και της Μαζικής Εστίασης, παραγωγοί, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικοί εκπρόσωποι συναντώνται στον συνεδριακό χώρο του Οργανισμού Κεντρικών

Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), σε μια μοναδική γιορτή αφιερωμένη στην γαστρονομική κληρονομιά, τον αγροδιατροφικό τομέα, την δυναμική των ελληνικών προϊόντων και την σύνδεση αυτών με την σύγχρονη επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια.

Η πρώτη ημέρα εστιάζει στην ανάδειξη των εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων και στην ενίσχυση της σύνδεσής τους με τη γαστρονομία, την εστίαση και τον τουριστικό τομέα. Μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις, θα αναδειχθούν οι ελληνικές γεύσεις, τα προϊόντα και οι προοπτικές καινοτομίας.

Κατά  τη  δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν οι  δράσεις  και τα αποτελέσματα του έργου  της

Διατοπικής  Συνεργασίας  LEADER/CLLD  «Γεύσεις  Ελλήνων  εκλεκτές  ΙΙ: Ελληνικός


γαστρονομικός πολιτισμός» από τους 23 εταίρους - συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας και των δικτυώσεων-συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

 

    Τοποθεσία με έντονο συμβολισμό

Η Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, αποτελεί τo μεγαλύτερο κέντρο διανομής τροφίμων στη χώρα. Ένα σημείο συνάντησης που συμβολίζει την ένωση του πρωτογενούς τομέα με το αστικό περιβάλλον, της γης με την καθημερινή ζωή των πολιτών της πόλης, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της τροφής στη σύνδεση ανθρώπων, τόπων και δραστηριοτήτων.

                Πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμα

Στο συνέδριο συμμετέχουν άνω των 30 εισηγητών και φορέων, διαμορφώνοντας ένα πολυφωνικό και καινοτόμο αφήγημα γύρω από τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, στρογγυλές τράπεζες και γευστικές εμπειρίες.

Το πρόγραμμα καλύπτει θεματικές όπως:

·         Αγροτική ανάπτυξη, πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομικές κοινότητες,

·         Ελληνικά προϊόντα με ταυτότητα: ΠΟΠ, ΠΓΕ, ισχυρισμοί υγείας,

·         Καινοτομία και εξωστρέφεια στις διεθνείς αγορές,

·         Τοπική γαστρονομία με παγκόσμια προοπτική.

     Η γεύση σε πρώτο πλάνο

H δημιουργική διασύνδεση της γαστρονομίας με την φιλοσοφία, η ελληνική γαστροσοφία, δεν θα περιοριστεί στη θεωρία. Οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν δημιουργικές γευσιγνωσίες από τους chefs Ερατώ Καρβουνά (KCatering) και Στέλιο Γύρνα (Dadstronomy), με τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

Η αυλαία πέφτει με έναν εορταστικό επίλογο: ένα σύγχρονο συμπόσιο που συνδυάζει δημιουργική κουζίνα, διάλογο και μουσική. Το closing party αναδεικνύει τη γαστρονομία ως εμπειρία, ενισχύοντας τη δικτύωση και τη δημιουργία ενός cluster φορέων και επιχειρήσεων με κοινό όραμα τη διαρκή ανάδειξη της ελληνικής γεύσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

              Συνάντηση Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης & Κοινωνίας

Το συνέδριο τιμούν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτείας όπως ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας που θα κηρύξει την επίσημη έναρξη, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Δημήτριος Μήλιος, καθώς και εκπροσώπους από θεσμικούς φορείς όπως, Ελληνικό Δίκτυο CLLD/LEADER, European Leader Association for Rural Development, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Οργανισμό Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. κ.ά.


       Υβριδική διοργάνωση

Το συνέδριο διεξάγεται με υβριδική μορφή, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM, διευρύνοντας έτσι το κοινό και ενισχύοντας τη διάδοση των συμπερασμάτων και δράσεων σε εθνικό επίπεδο.

Με το βλέμμα στο μέλλον, το Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης για όλους όσοι εργάζονται με πάθος για την ανάπτυξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού: παραγωγούς, επιχειρήσεις, φορείς, δημιουργούς και πολίτες. Μαζί, χτίζουμε ένα ζωντανό οικοσύστημα γύρω από την ελληνική γαστρονομία – ένα πεδίο δράσης, μνήμης και έμπνευσης.

     Περισσότερες Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 30 & 31 Μαΐου 2025

Τοποθεσία: Συνεδριακός Χώρος ΟΚΑΑ, Κεντρική Λαχαναγορά, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

Είσοδος Ελεύθερη 

 

Follow us on social media:

Instagram @platosplate | Facebook /PlatosPlate.gr









Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου & δηλώσεις συμμετοχής:




                                    /

 

 

Follow us on social media:

Instagram @platosplate | Facebook /PlatosPlate.gr





30-31 ΜΑΪΟΥ 2025

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ OKAA)

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Εικόνα που περιέχει κείμενο, στιγμιότυπο οθόνης, γραμματοσειρά, λογότυπο  Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

Πλαίσιο κειμένου: Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού
30-31 Μαΐου 2025

 

 Α.Περιγραφή Συνεδρίου:

Στις 30 και 31 Μαΐου 2025, στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας φιλοξενείται το διήμερο υβριδικό Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην ανάδειξή της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας, τις προοπτικές των τοπικών προϊόντων και την σύνδεσή με την σύγχρονη επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια.

Η πρώτη ημέρα εστιάζει στην ανάδειξη των εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων και στην ενίσχυση της σύνδεσής τους με τη γαστρονομία, την εστίαση και τον τουριστικό τομέα. Μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις, θα αναδειχθούν οι ελληνικές γεύσεις, τα προϊόντα και οι προοπτικές καινοτομίας.

Κατά τη δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» από τους 23 εταίρους - συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας και των δικτυώσεων-συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται με το closing party, ένα σύγχρονο συμπόσιο που συνδυάζει γεύση, διάλογο και μουσική, προωθώντας την έννοια της γαστρονομικής εμπειρίας και ενισχύοντας τη δημιουργία ενός cluster φορέων και επιχειρήσεων που στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό. Μέσα από αυτή τη δυναμική συνάντηση, το συνέδριο ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του χάρτη της ελληνικής γαστρονομίας, ενισχύοντας τις συνεργασίες, τις εκδηλώσεις και την αξιοποίηση των εκλεκτών προϊόντων της χώρας μας.

 

 

Σημείωση: Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή, προσφέροντας δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης τόσο με φυσική παρουσία όσο και εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM.


 

 

 B. Επιστημονική Επιτροπή:

 

1.      Δημήτρης    Παππάς,    Προϊστάμενος Ειδικής   Υπηρεσίας    Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, Γεωπόνος

2.      Απόστολος    Αποστολάκος,    Διευθύνων    Σύμβουλος    Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε.

3.      Ζωή Γκερεχτέ, Οικονομολόγος, Συντονίστρια LEADER ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.)

4.      Γιάννης Δρίνης, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής

Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού

5.      Ευστάθιος Κλωνάρης, Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

6.      Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, Γεωπόνος

 

 Β.Επιτροπή/Ομάδα διοργάνωσης:

 

1.      Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνας Α.Ε., Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

2.      Σωτήρης    Μπόλης,    Διευθυντής    Έργου    Διατοπικής    Συνεργασίας

«Ελληνικός    Γαστρονομικός    Πολιτισμός»,     Σύμβουλος    σύγχρονου πολιτισμού

3.      Ιωάννης Τριανταφύλλης, Διευθυντής Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (O.K.A.A.) Α.Ε., Αντιπρόεδρος World Union of Wholesale Markets

4.      Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Γεωπόνος, επικεφαλής και συνιδρυτής

«Open Farm»

5.      Σόφη Μουτάφη, Γενικός συντονισμός συνεδρίου, Event & Project Management, Creative Direction

6.      Έφη Ανδριανοπούλου, Οικονομικός σύμβουλος, Βοηθός οργάνωσης και συντονισμού

7.      Μαρία Καντάνη, Κειμενογράφος, Copywriter, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Βοηθός οργάνωσης και συντονισμού


 

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

             Ημέρα 1η - 30 Μαΐου 2025

    Συνεδριακός χώρος ΟΚΑΑ, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

 Παρουσίαση/Συντονισμός: Χρύσα Ρουμελιώτη – Παρουσιάστρια ΕΡΤ

 

9:30

Έναρξη 1ης ημέρας συνεδρίου

Προσέλευση και εγγραφές

10:00 – 11:00

Καλωσόρισμα, εναρκτήριες ομιλίες και χαιρετισμοί

-          Χαιρετισμός εκ μέρους της διοργάνωσης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνας Α.Ε. (Συντονιστής του έργου Διατοπικής Συνεργασίας), κ. Μαρίνη Μπερέτσο,

-          Χαιρετισμός από τον Γενικό Διευθυντή ΑΝΚΑ - ΑΑΕ - ΟΤΑ και Πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου CLLD_LEADER, κ. Μιχάλη Σκορδά

-          Χαιρετισμός από την Αντιπρόεδρο της ELARD (European Leader Association for Rural Development), Διευθύντρια ΟΤΔ Αχαΐας Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., κα. Ηρώ Τσιμπρή

-          Χαιρετισμός (εξ αποστάσεως) από τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη

-          Χαιρετισμός από τον Β’ Αντιπρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτριο Πτωχό

-          Χαιρετισμός από τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρη Καφαντάρη

-          Χαιρετισμός από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ Δημήτριο Μήλιο

-          Χαιρετισμός Προέδρου Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλου Σατολιά

-          Χαιρετισμός από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε., κ. Απόστολο Αποστολάκο

-          Χαιρετισμός (εξ αποστάσεως) από τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων

Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, κ. Δημήτρη Παππά


 

 

Χαιρετισμός (εξ αποστάσεως) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα.

 

Κήρυξη της έναρξης από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστο Κέλλα.

11:00 – 11:30

Σωτήρης Μπόλης, Διευθυντής Έργου Διατοπικής Συνεργασίας Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός, Σύμβουλος σύγχρονου πολιτισμού

Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός - Διαχρονική γαστροσοφία

11:30 – 13:00

Α ΕΝΟΤΗΤΑ

Από τη γη στη γαστρονομική κληρονομιά: Αγροτική ανάπτυξη, πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομικές κοινότητες

Συντονισμός: Δέσποινα Ρακιντζή, Στέλεχος Τοπικής Μονάδας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής

Ανάπτυξης ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

11:30 - 11:50

Ευστάθιος Κλωνάρης, Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα: προοπτικές και δυνατότητες

11:50 -12:10

Ιωάννα Τζαβάρα, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟ

Η πολιτιστική κληρονομιά της τροφής και της διατροφής και η διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

12:10 - 12:30

Γιώργος Πίττας, Επιχειρηματίας, Συγγραφέας

Ελληνικές γαστρονομικές κοινότητες

12:30 - 13:00

Open mic and panel discussion. Ερωτήσεις κοινού, συζήτηση, σχολιασμός.

 

 

13:00 – 13:30

Coffee break

 

 

13:30 – 15:00

Β ΕΝΟΤΗΤΑ

Ελληνικά προϊόντα με ταυτότητα: έρευνα, ποιότητα, αειφορία Συντονισμός: Λευθέρης Πλακίδας, Δημοσιογράφος Carpe Vinum

13:30 – 13:50

Αναστασία Τσαγκαράκου, Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ο ρόλος της έρευνας για την πιστοποίηση και την

προώθηση των ελληνικών προϊόντων

13:50 – 14:10

Άννα Βατσανίδου, Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος

Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής


 

 

 

και Αειφορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αειφορία και ελληνικά προϊόντα: Το μέλλον της παραγωγής

14:10 – 14:30

Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία -

Νέα Γενιά

Επιστημονική Τεκμηρίωση και Μάρκετινγκ: Ο κρίσιμος ρόλος των ισχυρισμών υγείας στην ενίσχυση της

ανταγωνιστικότητας και της αξίας των ελληνικών τοπικών προϊόντων και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

14:30 – 15:00

Open mic and panel discussion. Ερωτήσεις κοινού, συζήτηση, σχολιασμός.

 

    Open Farm Agora, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

 

 

15:00 – 16:00

Μεσημεριανό γεύμα με ελληνικές εκλεκτές γεύσεις, υπό την επιμέλεια της chef Ερατούς Καρβουνά (ιδιοκτήτρια KCatering)

 

    Συνεδριακός χώρος ΟΚΑΑ, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

 

16:00 – 17:30

Γ ΕΝΟΤΗΤΑ

Καινοτομία με εξωστρέφεια: ταξιδεύοντας τα ελληνικά προϊόντα στον κόσμο

Συντονισμός: Βάιος Κουτής, Διευθυντής ΟΤΔ Αναπτυξιακής

Τρικάλων – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

16:00 - 16:20

Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, Γεωπόνος

Στρατηγικές προώθησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές: Ο ρόλος των συνεταιρισμών

16:20 – 16:40

Φώτης Τέκος, PhD, CΕΟ Foodoxys, Ερευνητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διατροφική αξιολόγηση:

Ενισχύοντας τους ισχυρισμούς υγείας των ελληνικών προϊόντων

16:40 – 17:00

Ιωάννης Τριανταφύλλης, Διευθυντής Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (O.K.A.A.) Α.Ε., Αντιπρόεδρος World Union of Wholesale Markets

Διεθνείς συνεργασίες και προώθηση ελληνικών προϊόντων: Ο ρόλος του Ο.Κ.Α.Α.

17:00 – 17:30

Open mic and panel discussion. Ερωτήσεις κοινού, συζήτηση, σχολιασμός.


 

 

 

 

17:30 – 18:00

Coffee break

 

 

18:00 – 19:30

Δ ΕΝΟΤΗΤΑ

Τοπική γαστρονομία, παγκόσμια προοπτική

Συντονισμός: Γεώργιος Θεοχάρης, Διευθυντής ΟΤΔ

Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.

18:00 – 18:20

Δημήτρης Τασιούλας, Executive Chef Thria restaurant, 2018 Chef Ambassador Θεσσαλονίκης

Πώς η γαστρονομία διαμορφώνει το brand ενός προορισμού

18:20 – 18:40

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος της Εθνικής

Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Δρ. Γεωπόνος - Οινοποιός

Η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού αμπελώνα και την

ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κρασιού

18:40 – 19:00

Ευάγγελος Παπαδάκης, Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Έργο Interreg Europe SMEOrigin: Προτάσεις ενίσχυσης επιχειρηματικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής

ανθεκτικότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ

19:00 – 19:30

Open mic and panel discussion. Ερωτήσεις κοινού, συζήτηση, σχολιασμός.

 

             Ημέρα 2η - 31 Μαΐου 2025

   Συνεδριακός χώρος ΟΚΑΑ, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

 

 Παρουσίαση: Κυριακή Μπεϊόγλου, Δημοσιογράφος

 

*Καθ’όλη τη διάρκεια των συζητήσεων round tables, θα υπάρχει διαθέσιμο coffee stand.

 

9:30

Έναρξη 2ης ημέρας συνεδρίου

Προσέλευση & Εγγραφές

10:00 – 13:00

Α ΕΝΟΤΗΤΑ

Round table: Δράσεις και αποτελέσματα του έργου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός»

Συντονισμός: Ιωάννης Κοβάνης Προϊστάμενος Μονάδας

Τοπικής Ανάπτυξης ΕΥΕ ΣΣΚΑΠ

 

Συμμετέχουν οι:

     Σωτήρης Μπόλης, Διευθυντής Έργου Διατοπικής Συνεργασίας Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός,

Σύμβουλος σύγχρονου πολιτισμού


 

 

 

Τι αφήνουν τα έργα συνεργασίας “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές” και “Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός”

     Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Δρ. Ψηφιακής και

Δημόσιας Ιστορίας - Επιστημονικό Προσωπικό Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Παρουσίαση της δράσης ψηφιακής και

οπτικοακουστικής προσέγγισης των ελληνικών εκλεκτών προϊόντων

     Βασίλης Καραμητσάνης, Πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

H δυναμική του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού μέσα από την τέχνη του animation: οι δυνατότητες του

animation ως σύγχρονου αφηγηματικού εργαλείου για την προβολή της ελληνικής γαστρονομικής

κληρονομιάς, τη σύνδεσή της με την πολιτιστική

ταυτότητα και την ενίσχυση του γαστροτουρισμού.

     Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.

     Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Π.Ε. Ζακύνθου και Δήμου Ζακύνθου

     Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής

     Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.

     Αχαΐα Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     Α.Ο.Τ.Α. Νομού Λάρισας Α.Ε.

     Αναπτυξιακή Τρικάλων – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.

     Δίκτυο Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης

     Αναπτυξιακή Καστοριάς Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Ε.

     Αναπτυξιακή Κιλκίς – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας Α.Ε.

     Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε – Α.Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακή Λήμνου Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακή Καρδίτσας - Αναπτυξιακή Ανώνυμη

Εταιρεία Ο.Τ.Α.


 

 

     Αναπτυξιακή Ολυμπίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακή Χαλκιδικής Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α.

     Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

     Αναπτυξιακή Φθιώτιδος Α.Ε. Ο.Τ.Α.

13:00 – 14:30

Β ΕΝΟΤΗΤΑ

Round table: Συλλογικότητα και γεύσεις με ταυτότητα: τα ελληνικά προϊόντα στο προσκήνιο μέσα από την δράση συλλογικών σχημάτων

Συντονισμός: Καλαθά Χριστίνα, Διευθύντρια ΟΤΔ Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής

 

Συμμετέχουν οι:

     Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

     Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

     Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων

     Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου

     Αγροτικός Συνεταιρισμός Πορτοκαλιού Αργολίδας ΚΑΣΟΑ

     Ελληνικό Κέντρο Ενσυνείδητης Διατροφής

     Open Farm

 

    Open Farm Agora, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

 

14:30 – 15:30

Γεύσεις Ελλάδας

Παρουσίαση γευστικών συνδυασμών με ελληνικά εκλεκτά προϊόντα και ελαφρύ γεύμα, υπό την επιμέλεια και

καθοδήγηση του chef Στέλιου Γύρνα (Dadstronomy –

Catering services)

15:30 – 18:30

Closing Symposium: Taste, Talk, Celebrate!

 

Το συνέδριο κλείνει με ένα networking closing party με ζωντανή μουσική.

Δοκιμάστε το Plato’s signature cocktail και απολαύστε

στιγμές χαλάρωσης, γιορτάζοντας το κλείσιμο του συνεδρίου.




Εικόνα που περιέχει κείμενο, στιγμιότυπο οθόνης, γραμματοσειρά, λογότυπο  Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα
 

Το συνέδριο και οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του ΠΑΑ 2014-2020, από 23 εταίρους - συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας:

Αναπτυξιακή Πάρνωνα (συντονιστής), Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, Δίκτυο Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, Αναπτυξιακή Ηπείρου, Αναπτυξιακή Αχαΐα, Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας, Αναπτυξιακή Τρικάλων, Δίκτυο Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Κιλκίς, Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ολυμπίας, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής, Δημοσυνεταιριστική Έβρος, Αναπτυξιακή Β. Πελ/σου, Αναπτυξιακή Φθιώτιδας.

Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.









       Περισσότερες πληροφορίες: www.platosplate.gr

Social media:

Instagram @platosplate| Facebook /PlatosPlate.gr

www.platosplate.gr | info@platosplate.gr