ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
PLATO’S PLATE:
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Δ.ΠΤΩΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΛΑ
30–31 ΜΑΪΟΥ 2025
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΚΑΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΡΕΝΤΗ)
Υβριδική διοργάνωση
Η Κεντρική Λαχαναγορά μετατρέπεται σε κύτταρο ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού!
Η καρδιά της ελληνικής γαστροσοφίας θα χτυπήσει δυνατά στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη στις 30 και 31 Μαΐου 2025, μέσα από το μεγάλο Συνέδριο ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού. Για δύο ημέρες, επιστήμονες, επαγγελματίες του τουρισμού, του πολιτισμού, των Ξενοδοχείων και της Μαζικής Εστίασης, παραγωγοί, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικοί εκπρόσωποι συναντώνται στον συνεδριακό χώρο του Οργανισμού Κεντρικών
Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), σε μια μοναδική γιορτή αφιερωμένη στην γαστρονομική κληρονομιά, τον αγροδιατροφικό τομέα, την δυναμική των ελληνικών προϊόντων και την σύνδεση αυτών με την σύγχρονη επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια.Η πρώτη ημέρα εστιάζει στην ανάδειξη των εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων και στην ενίσχυση της σύνδεσής τους με τη γαστρονομία, την εστίαση και τον τουριστικό τομέα. Μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις, θα αναδειχθούν οι ελληνικές γεύσεις, τα προϊόντα και οι προοπτικές καινοτομίας.
Κατά τη δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου της
Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός
γαστρονομικός πολιτισμός» από τους 23 εταίρους - συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας και των δικτυώσεων-συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.
Τοποθεσία με έντονο συμβολισμό
Η Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, αποτελεί τo μεγαλύτερο κέντρο διανομής τροφίμων στη χώρα. Ένα σημείο συνάντησης που συμβολίζει την ένωση του πρωτογενούς τομέα με το αστικό περιβάλλον, της γης με την καθημερινή ζωή των πολιτών της πόλης, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της τροφής στη σύνδεση ανθρώπων, τόπων και δραστηριοτήτων.
Πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμα
Στο συνέδριο συμμετέχουν άνω των 30 εισηγητών και φορέων, διαμορφώνοντας ένα πολυφωνικό και καινοτόμο αφήγημα γύρω από τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, στρογγυλές τράπεζες και γευστικές εμπειρίες.
Το πρόγραμμα καλύπτει θεματικές όπως:
· Αγροτική ανάπτυξη, πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομικές κοινότητες,
· Ελληνικά προϊόντα με ταυτότητα: ΠΟΠ, ΠΓΕ, ισχυρισμοί υγείας,
· Καινοτομία και εξωστρέφεια στις διεθνείς αγορές,
· Τοπική γαστρονομία με παγκόσμια προοπτική.
Η γεύση σε πρώτο πλάνο
H δημιουργική διασύνδεση της γαστρονομίας με την φιλοσοφία, η ελληνική γαστροσοφία, δεν θα περιοριστεί στη θεωρία. Οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν δημιουργικές γευσιγνωσίες από τους chefs Ερατώ Καρβουνά (KCatering) και Στέλιο Γύρνα (Dadstronomy), με τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.
Η αυλαία πέφτει με έναν εορταστικό επίλογο: ένα σύγχρονο συμπόσιο που συνδυάζει δημιουργική κουζίνα, διάλογο και μουσική. Το closing party αναδεικνύει τη γαστρονομία ως εμπειρία, ενισχύοντας τη δικτύωση και τη δημιουργία ενός cluster φορέων και επιχειρήσεων με κοινό όραμα τη διαρκή ανάδειξη της ελληνικής γεύσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Συνάντηση Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης & Κοινωνίας
Το συνέδριο τιμούν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτείας όπως ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας που θα κηρύξει την επίσημη έναρξη, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Δημήτριος Μήλιος, καθώς και εκπροσώπους από θεσμικούς φορείς όπως, Ελληνικό Δίκτυο CLLD/LEADER, European Leader Association for Rural Development, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Οργανισμό Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. κ.ά.
Υβριδική διοργάνωση
Το συνέδριο διεξάγεται με υβριδική
μορφή, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής τόσο με φυσική παρουσία όσο και
διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM, διευρύνοντας έτσι το κοινό και
ενισχύοντας τη διάδοση των συμπερασμάτων και δράσεων σε εθνικό επίπεδο.
Με το βλέμμα στο μέλλον, το Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης για όλους όσοι εργάζονται με πάθος για την ανάπτυξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού: παραγωγούς, επιχειρήσεις, φορείς, δημιουργούς και πολίτες. Μαζί, χτίζουμε ένα ζωντανό οικοσύστημα γύρω από την ελληνική γαστρονομία – ένα πεδίο δράσης, μνήμης και έμπνευσης.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Ημερομηνίες: 30 & 31 Μαΐου 2025
Τοποθεσία: Συνεδριακός Χώρος ΟΚΑΑ, Κεντρική Λαχαναγορά, Άγιος Ιωάννης Ρέντης
Είσοδος Ελεύθερη
Follow us on social media:
Instagram @platosplate | Facebook /PlatosPlate.gr
![]() |
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου & δηλώσεις συμμετοχής:
![]() |

Follow us on social media:
Instagram @platosplate | Facebook /PlatosPlate.gr
30-31 ΜΑΪΟΥ 2025 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ OKAA) ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α.Περιγραφή Συνεδρίου: Στις 30 και 31 Μαΐου 2025, στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας φιλοξενείται το διήμερο υβριδικό Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην ανάδειξή της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας, τις προοπτικές των τοπικών προϊόντων και την σύνδεσή με την σύγχρονη επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια. Η πρώτη ημέρα εστιάζει στην ανάδειξη των εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων και στην ενίσχυση της σύνδεσής τους με τη γαστρονομία, την εστίαση και τον τουριστικό τομέα. Μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις, θα αναδειχθούν οι ελληνικές γεύσεις, τα προϊόντα και οι προοπτικές καινοτομίας. Κατά τη δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» από τους 23 εταίρους - συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας και των δικτυώσεων-συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Το συνέδριο ολοκληρώνεται με το closing party, ένα σύγχρονο συμπόσιο που συνδυάζει γεύση, διάλογο και μουσική, προωθώντας την έννοια της γαστρονομικής εμπειρίας και ενισχύοντας τη δημιουργία ενός cluster φορέων και επιχειρήσεων που στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό. Μέσα από αυτή τη δυναμική συνάντηση, το συνέδριο ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του χάρτη της ελληνικής γαστρονομίας, ενισχύοντας τις συνεργασίες, τις εκδηλώσεις και την αξιοποίηση των εκλεκτών προϊόντων της χώρας μας.
Σημείωση: Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή, προσφέροντας δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης τόσο με φυσική παρουσία όσο και εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM.
B. Επιστημονική Επιτροπή:
1. Δημήτρης Παππάς, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, Γεωπόνος 2. Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. 3. Ζωή Γκερεχτέ, Οικονομολόγος, Συντονίστρια LEADER ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.) 4. Γιάννης Δρίνης, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού 5. Ευστάθιος Κλωνάρης, Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 6. Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, Γεωπόνος
Β.Επιτροπή/Ομάδα διοργάνωσης:
1. Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνας Α.Ε., Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος 2. Σωτήρης Μπόλης, Διευθυντής Έργου Διατοπικής Συνεργασίας «Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός», Σύμβουλος σύγχρονου πολιτισμού 3. Ιωάννης Τριανταφύλλης, Διευθυντής Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (O.K.A.A.) Α.Ε., Αντιπρόεδρος World Union of Wholesale Markets 4. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Γεωπόνος, επικεφαλής και συνιδρυτής «Open Farm» 5. Σόφη Μουτάφη, Γενικός συντονισμός συνεδρίου, Event & Project Management, Creative Direction 6. Έφη Ανδριανοπούλου, Οικονομικός σύμβουλος, Βοηθός οργάνωσης και συντονισμού 7. Μαρία Καντάνη, Κειμενογράφος, Copywriter, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Βοηθός οργάνωσης και συντονισμού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ημέρα 1η - 30 Μαΐου 2025 Συνεδριακός χώρος ΟΚΑΑ, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης Παρουσίαση/Συντονισμός: Χρύσα Ρουμελιώτη – Παρουσιάστρια ΕΡΤ
Open Farm Agora, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης
Συνεδριακός χώρος ΟΚΑΑ, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης
Ημέρα 2η - 31 Μαΐου 2025 Συνεδριακός χώρος ΟΚΑΑ, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης
Παρουσίαση: Κυριακή Μπεϊόγλου, Δημοσιογράφος
*Καθ’όλη τη διάρκεια των συζητήσεων round tables, θα υπάρχει διαθέσιμο coffee stand.
Open Farm Agora, Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, Άγιος Ιωάννης Ρέντης
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
Το συνέδριο και οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του ΠΑΑ 2014-2020, από 23 εταίρους - συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας:
Αναπτυξιακή Πάρνωνα (συντονιστής), Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, Δίκτυο Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, Αναπτυξιακή Ηπείρου, Αναπτυξιακή Αχαΐα, Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας, Αναπτυξιακή Τρικάλων, Δίκτυο Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Κιλκίς, Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ολυμπίας, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής, Δημοσυνεταιριστική Έβρος, Αναπτυξιακή Β. Πελ/σου, Αναπτυξιακή Φθιώτιδας.
Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Περισσότερες πληροφορίες: www.platosplate.gr
Social media:
Instagram @platosplate| Facebook /PlatosPlate.gr