Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

 

Η 25η Μαρτίου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Ελλάδα, καθώς συνδυάζει τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εκτός από τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις, η μέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με την παράδοση της ελληνικής κουζίνας, καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο φαγητό που κυριαρχεί στα τραπέζια: ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο τη 25η Μαρτίου;

Η 25η Μαρτίου πέφτει πάντα μέσα στη Σαρακοστή, περίοδο νηστείας για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ωστόσο, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού αυτή την ημέρα, λόγω της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού. Ο μπακαλιάρος επιλέχθηκε παραδοσιακά γιατί ήταν εύκολο να διατηρηθεί (λόγω της παστώδους μορφής του) και ήταν πιο προσιτός οικονομικά από τα φρέσκα ψάρια, ιδιαίτερα σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.

Πώς φτιάχνεται ο μπακαλιάρος σκορδαλιά; 

Ο παστός μπακαλιάρος χρειάζεται μούλιασμα σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να φύγει το περιττό αλάτι. Στη συνέχεια, κόβεται σε κομμάτια, αλευρώνεται και τηγανίζεται σε κουρκούτι, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Συνοδεύεται ιδανικά με σκορδαλιά, μια αλοιφή φτιαγμένη από σκόρδο, πατάτα ή ψωμί, λάδι και ξίδι.

Άλλες γευστικές επιλογές της ημέρας

Αν και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το πιο γνωστό πιάτο, υπάρχουν και άλλες νηστίσιμες επιλογές που τιμώνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: