Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Γ. Ψυχογιός στο Αττικα TV : Καθολική υγειονομική περίθαλψη: Κοινωνικό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα ή πολυτέλεια!

09/10/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Γεγονότα 2.0» του ATTICATV, ακολουθούν σημεία από όσα είπε:


¾     Η κατάσταση στα νοσοκομεία, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, απαιτεί άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Οι συνεχείς ανακοινώσεις από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου δεν εισακούονται. Είναι επιτακτική ανάγκη να εστιάσουμε στις πραγματικές συνθήκες εργασίας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί.

¾     Η έλλειψη επαρκών θέσεων εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί αποθαρρύνουν τους επαγγελματίες υγείας από το να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα. Η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να είναι καθολική και να θεωρείται κοινωνικό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Αυτό είναι το διακύβευμα που μας χωρίζει από τις συντηρητικές δυνάμεις.

¾     Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η ένταξη 2,5 ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας και η αύξηση των προσλήψεων προσωπικού σε δύσκολες εποχές. Ωστόσο, η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και η υπερβολική εξάρτηση από ιδιωτικά συμφέροντα είναι ανησυχητικές τάσεις που πρέπει να αναστραφούν.

¾     Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό αποκαλύπτει μια αναιμική ανάπτυξη που ευνοεί λίγους και ισχυρούς, ενώ η κοινωνία φτωχοποιείται. Είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

¾     Η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν επίσης άμεσες δράσεις και στρατηγικές. Η πολιτική προστασία χρειάζεται ενίσχυση και οργάνωση, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η κυβέρνηση παίρνει από το Ταμείο Ανάκαμψης 1% για την πολιτική προστασία κι από αυτό έχει απορροφήσει το 1%, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία απορροφούν πολλαπλάσια.

¾     Ας επικεντρωθούμε στις προτάσεις και τις λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια δεν είναι απλώς πολιτικά ζητήματα, αλλά θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε.

¾     Να επικεντρωθούμε στην πολιτική και όχι σε κινήσεις οι οποίες τορπιλίζουν το κλίμα (όπως το εξώδικο του Στ. Κασσελάκη προς την ΠΓ και ΚΕ, για μια καταδικαστέα διαρροή που δεν αφορά, όμως, όπως λέει - και συντάσσομαι με αυτό - η απόφαση της ΠΓ την ίδια την ΠΓ και την ΚΕ)  και αυτό το επισημαίνω σε κάθε δημόσιο δημόσια μου εμφάνιση αλλά και στις οργανώσεις μελών.

¾     Η Κεντρική Επιτροπή που θα συγκληθεί να συζητήσει επ’ αυτών και θα βγάλει τον οδικό χάρτη,υπηρετούμε το καταστατικό, τις αποφάσεις του Συνεδρίου και των οργάνων χωρίς παρεκκλίσεις.

Ψυχογιός Γεώργιος