Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Σεισμός στη Θήβα 4,4 Ρίχτερ . Αισθητός σε Κορινθία κι Αττική. - Σεισμός ιδίου μεγέθους και στην Κρήτη.

seismos0 

Δυνατός σεισμός σημειώθηκε στις 9:18 το πρωί της Δευτέρας (7.10.2024) στη Θήβα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κορινθία και στην Αττική και προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους.Μάλιστα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως στη Μεταμόρφωση, στο Ίλιον και στο Μοσχάτο.

Σημειώνεται πως το εστιακό βάθος είναι στα 18,7 χλμ.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε 4 χλμ νοτιοανατολικά της Θήβας. 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως το Ευρωμεσογειακό κέντρο δίνει τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ.

«Ο σεισμός έγινε στις 9.19 τώρα το πρωί στην περιοχή της Θήβας και συγκεκριμένα 4 χιλιόμετρα νότια της πόλης. Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε αυτή τη στιγμή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι 4,4 αλλά το Ευρωμεσογειακό κέντρο του Στρασβούργου μας δίνει 4,8» σημείωσε.

Τόνισε πως: «Ο σεισμός έγινε αισθητός σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και το μόνο που αναμένουμε είναι η τελική λύση που θα μας δώσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο ώστε να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση».

«Έχει γίνει πάνω σε ένα ρήγμα το οποίο έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητά του, από τους 300 περίπου σεισμούς που είχαν εκδηλωθεί στην ίδια περιοχή, πριν δύο χρόνια», υπογραμμίζει  ο προέδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Συνεπώς δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει αξιόλογο σεισμό. Παρακολουθούμε ωστόσο την εξέλιξή του, αλλά δε μας ανησυχεί κάτι», επισημαίνει.

Όπως τονίζουν οι σεισμολόγοι, πρόκειται για ρήγμα που δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει μεγάλο σεισμό.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα αργότερα το Ευρωμεσογειακό αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού στα 4,4 Ρίχτερ. 

Νωρίτερα, στις 8:54 το πρωί σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός ίδιου μεγέθους ανατολικά της Κρήτης. ήταν στα 4,4 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος στα 5,7 χλμ. Το σημείο του σεισμού ήταν 24 χλμ νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.