Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Μάλμε – Ολυμπιακός 0-1: Πανάξιο διπλό με ένα εκρηκτικό πρώτο 45λεπτο. Ένας Ολυμπιακός «να τον πιεις στο ποτήρι» , ψυχωμένος πέρασε από το Μάλμε!

Μάλμε – Ολυμπιακός 0-1: Πανάξιο διπλό με ένα εκρηκτικό πρώτο 45λεπτο! 

Αποστολή εξετελέσθη! Και μάλιστα με ένα πρώτο ημίχρονο – μαγεία μέσα στη Σουηδία! Ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 της Μάλμε, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες για να φύγει με καλύτερο σκορ από τη σκανδιναβική χώρα. Στο πρώτο 45λεπτο έκανε ό,τι ήθελε τους Σουηδούς, έχοντας σε φοβερή μέρα τον Ζέλσον (όσο άντεξε) που είχε και δοκάρι στο 10’. Στο δεύτερο μέρος οι Σουηδοί ισορρόπησαν, προσπάθησαν να απειλήσουν δίχως όμως να χρειαστεί η συμβολή του Τζολάκη για να διατηρηθεί το 0-1, ενώ ο Ελ Κααμπί έχασε και πέναλτι για να κλειδώσει τη νίκη και να μην αποκτήσουν θάρρος από το πουθενά η Μάλμε. Ένα εκρηκτικό πρώτο 45λεπτο έφτανε για τον Ολυμπιακό για να πάρει μία πολύ σημαντική νίκη και να συνεχίσει το φετινό του οδοιπορικό στο νέο φορμάτ του Γιουρόπα Λιγκ. 

 Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν προχώρησε σε εκπλήξεις ως προς την ενδεκάδα που κατέβασε. Αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τους παίκτες με τους οποίους είχε ξεκινήσει στο 3-0 κόντρα στην Μπράγκα πριν από τρεις εβδομάδες. Δηλαδή με τον Τζολάκη στα γκολπόστ, τους Κοστίνια, Ρέτσο, Κάρμο και Ορτέγκα στην τετράδα της άμυνας, τους Έσε, Μουζακίτη και Τσικίνιο στα χαφ, τον Ροντινέι δεξί εξτρέμ, τον Ζέλσον αριστερό εξτρέμ και τον Ελ Κααμπί στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά ο Χένρικ Ρίντστρεμ αποφάσισε να πάει με 4-2-3-1, σε μία κλασική «συνταγή» δηλαδή για τη φετινή Μάλμε.

Ένας Ολυμπιακός «να τον πιεις στο ποτήρι» ήταν στο πρώτο ημίχρονο. Ένας Ολυμπιακός από την περσινή σεζόν με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο. Ένας Ολυμπιακός που δεν άφησε τη Μάλμε να ανασάνει. Οι Σουηδοί φημίζονταν για τα πολύ καλά ξεκινήματά τους στα παιχνίδια, ειδικά όταν αγωνίζονται στην έδρα τους. Τελικά οι Πειραιώτες ήταν εκείνοι που την πλήγωσαν με το ίδιο νόμισμα. Εμφανίστηκε στο χορτάρι ένας φανταστικός Ζέλσον που όποτε έπαιρνε την μπάλα στα πόδια του, έκανε ό,τι ήθελε τους προσωπικούς του αντιπάλους. Δεν ήταν μόνο το δοκάρι που σημάδεψε στο 10’ με φοβερή σουτάρα. Δεν ήταν μόνο η τρομερή ενέργειά του και η ασίστ του στον Ελ Κααμπί στο 0-1 του 30ού λεπτού. Ο Στρίγκερ έβλεπε εφιάλτες στο πρώτο ημίχρονο έχοντας απέναντί του τον Πορτογάλο εξτρέμ. Την ίδια στιγμή ο Μουζακίτης όργωνε όλο το γήπεδο, βρισκόταν παντού και μαζί με τον Έσε συνέθεσαν ένα πολύ καλό δίδυμο στα χαφ. Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό του πρώτο ημίχρονο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να πάει προηγούμενος στα αποδυτήρια ακόμη και με 0-2. Όσο για τους Σουηδούς; Τους έπιανε τρικυμία όταν η μπάλα παιζόταν χαμηλά και όχι στον αέρα. Κακές συνεννοήσεις οι αμυντικοί, υπήρχαν στιγμές που κουτούλαγαν οι χαφ της, ενώ και επιθετικά δεν έδειξαν κάτι το ιδιαίτερο πέρα από κάποιες εκλάμψεις δίχως κάποια σοβαρή απειλή. Ο Ολυμπιακός απολύτως δίκαια πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 0-1. Κι όλα αυτά, έχοντας χάσει στο 11’ τον Ορτέγκα με μυικό τραυματισμό και παίζοντας κατ’ ανάγκη ο Πιρόλα σε ρόλο αριστερού μπακ.

Ήταν λογικό η Μάλμε να μπει πιο επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο. Αν εξαιρεθεί το πρώτο τρίλεπτο που ο Ολυμπιακός πίεζε αρκετά ψηλά, στη συνέχεια οι Σουηδοί έως το 60’ δημιούργησαν ορισμένες επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Τζολάκη, δίχως όμως ο ερυθρόλευκος γκολκίπερ να χρειαστεί να επέμβει. Οι γηπεδούχοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στην τελική τους πάσα, με αποτέλεσμα να χάσουν όποιες υποψίες ευκαιριών πήγαν να δημιουργήσουν. Μετά το 60’ ο Ολυμπιακός ξαναπήγε το ματς στα μέτρα του και τον ρυθμό στα δικά του κυβικά. Αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός στην τελική πάσα ή στην τελική προσπάθεια θα μπορούσε να σκοράρει και δεύτερη φορά. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα φαινόταν η κόπωση στα πόδια ορισμένων από τους παίκτες που έτρεξαν αρκετά, όπως για παράδειγμα ο Ζέλσον. Ήρθε και ο τραυματισμός του Πιρόλα για να υποχρεώσει τον Μεντιλίμπαρ να περάσει αριστερό μπακ τον Κοστίνια και δεξί μπακ τον Ροντινέι. Κι εκεί που η Μάλμε προσπαθούσε να βρει διαδρόμους προς την περιοχή του Τζολάκη, ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι με τον Ελ Κααμπί στο 81’. Ένα πέναλτι που έχασε όμως ο Μαροκινός στέλνοντας άουτ την μπάλα. Τότε οι Σουηδοί αναθάρρησαν και απείλησαν με τον Ρικς στο 90’ (σουτ άουτ), αλλά ήταν εμφανές ότι η Μάλμε δεν έδειχνε ικανή να κάνει κάτι παραπάνω και να απειλήσει περισσότερο τους Πειραιώτες παρότι πατούσε την ερυθρόλευκη περιοχή. Ο Ολυμπιακός κατάφερε στο τέλος να κρατήσει το 0-1 και να πανηγυρίσει μία νίκη που άξιζε 100%, παρότι πήγε να βάλει στο τέλος από το πουθενά τους Σουηδούς στο ματς!

Μάλμε (Χένρικ Ρίντστρομ): Ντάλιν, Στρίγκερ, Ρέσλερ, Γιάνσον, Μπουσανέγιο, Γιόνσεν (70′ Ρόσενγκρεν), Πένια, Άλι (70′ Μπέργκ), Λουκίλι (60′ Κρίστιανσεν), Μπόλιν, Μπούτχαϊμ (81′ Ρικς)

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Κοστίνια, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (11′ Πιρόλα (72′ Γκαρσία)), Έσε, Μουζακίτης (72′ Κωστούλας), Τσικίνιο, Μαρτίνς (85′ Στάμενιτς), Ροντινέι, Ελ Κααμπί (85′ Μασούρας)

 

Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής της League Phase του Europa League:

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Γαλατασαράι – Έλφσμποργκ 4-3
Μπράγκα – Μπόντο/Γκλιμτ 1-2

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-2
Μίντιλαντ – Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ 1-0
ΠΑΟΚ – Βικτόρια Πλζεν 2-2
Ρόμα – Δυναμό Κιέβου 1-0
Φερεντσβάρος – Νις 1-0
Καραμπάκ – Άγιαξ 0-3
Άιντραχτ Φρανφούρτης – ΡΦΣ 1-0
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Σλάβια Πράγας 1-0
Άντερλεχτ – Λουντογκόρετς 2-0
Λιόν – Μπεσίκτας 0-1
Μάλμε – Ολυμπιακός 0-1
Πόρτο – Χόφενχαϊμ 2-0
Ρέιντζερς – Στέαουα Βουκουρεστίου 4-0
Τβέντε – Λάτσιο 0-2
Τότεναμ – Άλκμααρ 1-0
Φενερμπαχτσέ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1