Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί η μουσταλευριά είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας αυτή την εποχή

 https://cantina.protothema.gr/wp-content/uploads/2024/09/moustalevria_katsarola_small-1024x683.jpg 

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της ελληνικής επικράτειας, μπαίνοντας το φθινόπωρο, δεν υπήρχε σπίτι χωρίς μούστο και μουσταλευριά. Αυτό το γλύκισμα με την γλυκιά γεύση, την κρεμώδη υφή που θυμίζει πλούσια κρέμα και το έντονο άρωμά, γεμάτο από τη φρεσκάδα του σταφυλιού και των μπαχαρικών, αποτελεί αναπόσπαστη μνήμη των παιδικών μας χρόνων.

Τρόπος παρασκευής

Παραδοσιακά, η μουσταλευριά παρασκευαζόταν μετά τον τρύγο, όταν τα σταφύλια ήταν φρέσκα και

ώριμα. Ήταν μια απόλαυση που προσφερόταν στα παιδιά και τους ενήλικες ως ένα γλυκό με υψηλή διατροφική αξία. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του μούστου μαζί με στάχτη, μια πρακτική που μειώνει την οξύτητα και σταθεροποιεί το pH του μούστου, βελτιώνοντας τη γεύση του τελικού προϊόντος. Η χρήση στάχτης είναι μια αρχαία μέθοδος, και πέρα από το ρόλο της στη γεύση, βοηθά επίσης στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων ουσιών και διατηρεί τον μούστο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού, αφαιρείται ο αφρός που σχηματίζεται στην επιφάνεια του. Στη συνέχεια, προστίθεται το αλεύρι, το οποίο βοηθά στην πήξη του μείγματος, δημιουργώντας την απαλή και κρεμώδη υφή της μουσταλευριάς.

Μια τελευταία πινελιά είναι η προσθήκη καρυδιών και σουσαμιού. Αυτά τα υλικά δεν προσφέρουν μόνο εξαιρετική γεύση και υφή, αλλά ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη θρεπτική αξία του γλυκού, προσφέροντας ωφέλιμα λιπαρά οξέα και φυτικές πρωτεΐνες. Η κανέλα και το γαρίφαλο προσδίδουν άρωμα και αντιοξειδωτικές ουσίες, καθιστώντας την μουσταλευριά όχι μόνο ένα γευστικό αλλά και ένα θρεπτικό επιδόρπιο.

Θρεπτική αξία

Ο μούστος αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Περιέχει φυσικά σάκχαρα, όπως γλυκόζη και φρουκτόζη, τα οποία παρέχουν άμεση ενέργεια, κάτι που είναι ιδανικό για παιδιά που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και τανίνες, συστατικά που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Τα οργανικά οξέα που περιέχει, όπως το τρυγικό και το μηλικό οξύ, συμβάλλουν στη ρύθμιση της πέψης και την υγεία του εντέρου.

Για τα παιδιά, η μουσταλευριά και τα προϊόντα μούστου είναι εξαιρετικά καθώς προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο να απολαύσουν ένα γλυκό χωρίς να προσλαμβάνουν επεξεργασμένα σάκχαρα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα μέταλλα που περιέχονται στον μούστο, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ οι βιταμίνες του, όπως η βιταμίνη C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Άλλα προϊόντα μούστου

Τα μουστοκούλουρα είναι ένα ακόμα εξαιρετικό προϊόν που παράγεται από τον μούστο και μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατροφής των παιδιών. Είναι φτιαγμένα από αλεύρι, ελαιόλαδο και μούστο, προσφέροντας έτσι ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ, ενώ κυκλοφορούν μαλακά ή τραγανά, καλύπτοντας κάθε γούστο.

Το πετιμέζι είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου μέχρι να αποκτήσει τη μορφή σιροπιού. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Το πετιμέζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό γλυκαντικό σε γιαούρτι, τηγανίτες ή ψωμί. Έχει γλυκιά γεύση και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κοινή ζάχαρη, κάνοντάς το ιδανικό για τη διατροφή μας.

Το σταφιδόψωμο με μούστο είναι μια παραλλαγή του κλασικού σταφιδόψωμου, όπου αντί για ζάχαρη χρησιμοποιείται μούστος ή πετιμέζι. Αυτό το είδος ψωμιού είναι γεμάτο φυτικές ίνες, ενώ οι σταφίδες προσθέτουν φυσικά σάκχαρα και θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο και αντιοξειδωτικά. Οι μουστοπτιές (ή αλλιώς πετιμεζόπιτες) είναι παραδοσιακές γλυκές πίτες που φτιάχνονται με βάση το πετιμέζι ή τον μούστο, σε συνδυασμό με αλεύρι και μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρίφαλο.

Ο χαλβάς με μούστο είναι μια παραλλαγή του παραδοσιακού σιμιγδαλένιου χαλβά, όπου αντί για ζάχαρη χρησιμοποιείται μούστος. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα, ενώ διατηρεί την ιδιαίτερη γεύση του μούστου.
Όλα αυτά τα προϊόντα μούστου προσφέρουν φυσική γλύκα, ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι πιο θρεπτικές επιλογές σε σχέση με τα επεξεργασμένα γλυκίσματα του εμπορίου. Η ποικιλία τους, αλλά και ευκολία με την οποία ενσωματώνονται σε άλλες παραδοσιακές συνταγές, τα καθιστά ιδανικά για τα παιδιά, καθώς μπορούν να καταναλωθούν σε διάφορες μορφές, είτε ως σνακ είτε ως μέρος γευμάτων.

Τέλος η χρήση παραδοσιακών συνταγών στη σύγχρονη διατροφή και γαστρονομία, δεν αποτελεί μόνο θέμα νοσταλγίας της generation X ή των millenials. Είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τις φυσικές και θρεπτικές επιλογές που μας προσφέρει η ελληνική γη, αλλά και η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη σύνδεση των νέων γενεών με τις ρίζες τους, δημιουργώντας και δυναμώνοντας το αίσθημα του «ανήκειν».