Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας τους για το Μεταναστευτικό

  

Ολοκληρώθηκε μετά από μισή ώρα  η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

Το πρώτο σχόλιο της τουρκικής προεδρίας 

Την ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, παρουσίασε στο πρώτο της σχόλιο και η Τουρκική Προεδρία μετά το τέλος της συνάντησης.

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν ως στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Τι προηγήθηκε της συνάντησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου.  Επίσης Είχαμε χειραψίες από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και προς την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.

Κατά την είσοδό του στον χώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την γαλάζια γραβάτα του Φιντάν λέγοντας «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

Μητσοτάκης στο CNNi: Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης – Κάνουμε σημαντική πρόοδο με την Τουρκία!

Το ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο υπήρξε βασικό στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθιξε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi και την Κριστιάν Αμανπούρ.

– Εν μέσω των πολεμικών κρίσεων που επικρατούν σε δύο μέτωπα, πείτε μας για τη συνάντηση που είχατε νωρίτερα με τον πρόεδρο Ερντογάν. Εχετε κι εσείς με την Τουρκία τις δικές σας διαφορές.

Μπορεί να υπάρχουν οι διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά έχει γίνει και τρομερή πρόοδος. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάναμε την 6η μας συνάντηση μέσα σε ένα χρόνο, αυτό από μόνο του δείχνει τη διάθεση για διάλογο. Είμαι σημαντικό ότι οι συζητήσεις γίνονται πάνω στην επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Τι είπατε για το μεταναστευτικό που απασχολεί και τους δύο;

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και εκεί. Όμως, το σημαντικό είναι να σταματήσουν οι βάρκες των διακινητών να πλέουν στη θάλασσα και σίγουρα να σταματούν πριν μπουν στα χωρικά μας ύδατα. Το μεταναστευτικό είναι ένα τρομερό ζήτημα για να το αφήσουμε στα χέρια των δουλεμπόρων».

«Τορπίλη» Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σας καλώ να αναγνωρίσετε την τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου»

Δυναμίτισε το κλίμα λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τουρκοκυπριακό κράτος: «Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου. Η απομόνωση των Τουρκοκύπριων πρέπει να σταματήσει και σήμερα για ακόμα μια φορά καλώ την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει, πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν γίνονται αποδεκτά ούτε από την Κύπρο αλλά ούτε και από την Ελλάδα.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε επίσης πως «θέλουμε το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών γίνονται σεβαστά. Είναι για το κοινό καλό όλης της περιοχής να εντείνουμε τη συνεργασία ειδικά σε θέματα διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί. Ο ρόλος μας είναι αδιαμφισβήτητος».

Μαρινάκης για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Ο πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν απόψε στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στον ρ/σ Real Fm ανέφερε ότι ο στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή την φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε. Σημείωσε ότι δεν είναι λίγα και ανέφερε επ ‘αυτού τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, την καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την προσέλκυση νόμιμων τουριστών.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως πρόκειται για σημαντική και στρατηγική επιλογή και της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία όμως δεν συνεπάγεται έκπτωση ή οποιαδήποτε συζήτηση περί κόκκινων γραμμών και πολύ περισσότερο το να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας.

«Άλλη μια τέτοια σημαντική συνάντηση είναι και η σημερινή. Εμείς το βλέπουμε βήμα – βήμα, χωρίς αφέλεια αλλά με πίστη, με βάση και τα αποτελέσματα που αυτό αποδίδει», τόνισε επαναλαμβάνοντας πως ο διάλογος δεν συνεπάγεται συμφωνία και το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς.

«Είναι δεδομένο ότι δεν είχαμε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι ο γείτονάς μας θα αλλάξει τις απόψεις του από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, όλα στη ζωή πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά ή, τουλάχιστον, αυτό θεωρεί η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό, μόνο και μόνο για να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος στους Έλληνες πολίτες. Επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, σε αμυντικό επίπεδο, σε διπλωματικό επίπεδο, σε επίπεδο πρωτοβουλιών στην Ευρώπη για σημαντικά θέματα, όπως είναι το ρεύμα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και, ταυτοχρόνως, να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε: «Τι ακούσαμε για το περιβόητο καλώδιο, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου; Ότι δεν θα προχωρήσει για γεωπολιτικούς λόγους, ότι θα υπαναχωρήσει η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης, οι Κύπριοι. Λέγαμε από την αρχή ότι είναι ζήτημα οικονομοτεχνικό. Προχώρησαν οι συζητήσεις.

Έγινε μία πολύ, πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση των δύο ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου, και προχώρησε η συμφωνία και υλοποιείται. Θέλω να πω ότι, ξέρετε, σε μια τέτοια διαδικασία είναι ο δύσκολος δρόμος, το καταλαβαίνουμε, αλλά είναι ο εθνικά υπεύθυνος δρόμος, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει χάσει κάτι η Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να βάλει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας».