Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ: Με αναμνήσεις του παρελθόντος και χωρίς σύγχρονο αφήγημα οι εορτασμοί

 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Live η εκδήλωση στο Ζάππειο για την επέτειο ίδρυσης του κόμματος

Το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τα 50 χρόνια ζωής, σε εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο και όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος κυριάρχησαν οι αναμνήσεις του παρελθόντος και τα μηνύματα για την σύγχρονη εποχή ήταν από λιγοστά έως ανύπαρκτα.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη Ν.Δ., ενώ έκανε και εκείνος σαφές άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας για το κόμμα του ρόλο πρωταγωνιστή, λέγοντας: «Μη ρωτάτε ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία, που οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες. Μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του. Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί με πολιτικές προτάσεις, με ήθος και συνέπεια. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι μονόδρομος».
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη Ν.Δ., ενώ έκανε και εκείνος σαφές άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας για το κόμμα του ρόλο πρωταγωνιστή, λέγοντας: «Μη ρωτάτε ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία, που οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες. Μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του. Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί με πολιτικές προτάσεις, με ήθος και συνέπεια. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι μονόδρομος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε τη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ καθότι «μετά από μια δεκαετή οικονομική περιπέτεια ο ελληνικός λαός περίμενε πραγματικά καλύτερες μέρες».

«Κανένα όραμα, κανένα σχέδιο. Πορεύονται αμετανόητοι με μόνη τους έγνοια τη διατήρηση της εξουσίας», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε: « Γι’ αυτό μη ρωτάτε, λοιπόν, ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία, που οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες. Μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του.Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί με πολιτικές προτάσεις, με ήθος και συνέπεια. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι μονόδρομος».

Δίνοντας το στίγμα του «δικού» του ΠΑΣΟΚ , ο κ. Ανδρουλάκης , υπογράμμισε πώς είναι δίπλα σε όσους υφίστανται τις συνέπειες από την πολιτική της ΝΔ : «Ο δρόμος που επιλέγουμε -και προσωπικά επιλέγω- δεν είναι ο εύκολος. Θα κοπιάσουμε περισσότερο, αλλά να είστε σίγουροι ότι το αποτύπωμα που θα αφήσουμε ως κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα. Από την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αυτονομία της ίδιας της πολιτικής στην χώρα.Να το πούμε ξεκάθαρα: Μαζί θα βάλουμε τέλος στο δόγμα η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται. Με το ΠΑΣΟΚ θα ενώσουμε τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα η ενότητα, η πολιτική αυτονομία και η ανανέωση του κινήματος μας δεν είναι πια ζητούμενο. Το πετύχαμε μαζί σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 10 χρόνια.

Κανένας πια δεν μας ρωτάει με ποιους θα συγκυβερνήσουμε. Αντίθετα, μας χρεώνεται η ευθύνη να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό και διέξοδο από την καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Είμαστε ξανά ένα κίνημα κάθε ηλικίας, κάθε γενιάς.

50 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να γίνει ξανά φορέας της Αλλαγής. Πάμε λοιπόν να δώσουμε όλοι και όλες μαζί αυτή την μάχη».

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χαρούμενος που στο Ζάππειο παραβρέθηκαν όλες οι γενιές του κόμματος, εκθείασε τον Ανδρέα Παπανδρέου, μνημόνευσε τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Κάρολο Παπούλια, τον Αναστάσιο Πεπονή, όπως και τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά.

«Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες», είπε ο Κώστας Σημίτης, προσπαθώντας να «πουσάρει» και εκείνος από την πλευρά του το σενάριο της «ευκαιρίας» που έχει το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει ξανά, επειδή η Ν.Δ. έχει δημοσκοπική πτώση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα χάλια του, λίγο πριν από το τέλος. Αλλωστε δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι, εκτός από αυτόν της «ευκαιρίας», προκειμένου να πειστούν κάποιοι και να πάνε τελικά να ψηφίσουν, ώστε ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου να είναι αξιοπρεπής.

Την επικαιροποίηση της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη στην πράξη, σήμερα, πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η επιδίωξη της αύξησης των ποσοστών πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας – αυτή, όμως, προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα, που να απαντά στις αγωνίες μιας κοινωνίας κινδύνου και ανασφάλειας», είπε, προσπαθώντας να προσγειώσει τους υπεραισιόδοξους. Βλέποντας, δε, γύρω του και επειδή είναι από εκείνους που πολλά καταλαβαίνει, σημείωσε -όχι τυχαία- ότι «το ΠΑΣΟΚ τιμά την ιστορία του, αλλά δεν είναι το κόμμα της νοσταλγίας, πρέπει να είναι το κόμμα του μέλλοντος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει συνεπώς να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο με μια πρόταση που είναι και αφήγηση και συντεταγμένη αλληλουχία πρακτικών κινήσεων».

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του, μην παραλείποντας να εξάρει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «παρέδωσε το 2019 απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος τη χώρα». Λόγω της ημέρας, κανείς δεν απάντησε στον Γιώργο Παπανδρέου και την προσπάθεια που του αποδίδουν εδώ και καιρό να ενισχύσει το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, με τον Τσίπρα σε κομβικό ρόλο. Αλλά όλοι κατάλαβαν…