Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Πρώτη στάση… Λυών στο ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού / Γαλατασαράι - ΠΑΟΚ 3-1: Το πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε

  

Οι "ερυθρόλευκοι" έχοντας στα πανιά τους τον αέρα της κατάκτησης του Conference League ξεκινάνε τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις αντιμετωπίζοντας τη Λιόν στο "Groupama Stadium" (26/09, 22:00).

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται στη μάχη του νεοσύστατου Europa League αντιμετωπίζοντας τα “λιοντάρια”. Το ξεκίνημα δεν έχει βρει καμία από τις δύο ομάδες σε καλό φεγγάρι, καθώς οι μεν γηπεδούχοι έρχονται από μια νίκη σε πέντε παιχνίδια, ενώ την Κυριακή κόντρα στη Μαρσέιγ δέχτηκαν την ολική ανατροπή έχοντας παίκτη παραπάνω.

Από την άλλη ούτε για τον Ολυμπιακό είναι ευνοϊκό, καθώς έμεινε στην ισοπαλία χωρίς σκορ κόντρα στον Παναιτωλικό, ενώ την Κυριακή γνώρισε την ήττα με 2-1 από τον Άρη. Η ομάδα από την Γαλλία δεν θα έχει στη διάθεση της για ακόμα ένα παιχνίδι τους τραυματίες Λόπες, Κουμπενί, Μπενραχμά και Ακουόκου.

Στον αντίποδα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ συμπεριέλαβε για πρώτη φορά φέτος τον Παναγιώτη Ρέτσο, ενώ μαζί του πήρε και τους μικρούς Μπάκουλα, Μουζακίτης και Κωστούλας, εκτός έμειναν οι Μασούρας και Ζέλσον που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και έμειναν εκτός μάχης από την σημερινή αναμέτρηση.

Όσον αναφορά την προϊστορία δεν είναι με το μέρος του Ολυμπιακού, καθώς η Λιόν κόντρα στους “ερυθρόλευκους” εντός έδρας μετράει τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, ενώ συνολικά κόντρα σε ομάδες από την Ελλάδα τα λιοντάρια έχουν απολογισμό τέσσερις νίκες μία ισοπαλία και τρεις ήττες, ενώ οι “Πειραιώτες” δεν έχουν πανηγυρίσει αρκετές φορές σε γαλλικό έδαφος, καθώς έχουν ρεκόρ 4-1-11 σε εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Διαιτητής της αναμέτρησης ορίστηκε ο Λόρενς Φίσερ από το Βέλγιο, με βοηθούς τους Ρίαν Βανιζέρε και Τιμπό Νίσεν. Τέταρτος θα είναι ο Σιμόν Μπορντοουί, ενώ στο VAR έχει τοποθετηθεί ο Μπραμ Φαν Τίσεν με βοηθό τον Ντανιέλε Κίφι.

Να τονίσουμε πως το γήπεδο δεν θα είναι γεμάτο, καθώς παρά το γεγονός πως το “Groupama Stadium” χωράει 60.000 θεατές μόνο 30.000 αναμένεται να βρεθούν στις κερκίδες του γηπέδου, καθώς έχει επιβληθεί τιμωρία στη Λιόν με κλείσιμο των πετάλων. Από την άλλη οι “ερυθρόλευκοι” στην προσπάθεια τους για την απόσπαση ενός θετικού αποτελέσματος δεν θα είναι μόνοι τους, καθώς θα έχουν την βοήθεια 1.200 φίλων της ομάδας που έχουν βρεθεί στη Λυών για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των παικτών του Μεντιλίμπαρ.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής στην League Phase του Europa League:

Τετάρτη 25/09
Άλκμααρ-Έλφσμποργκ 3-2
Μπόντο/Γκλιμτ-Πόρτο 3-2
Άντερλεχτ-Φερεντσβάρος 2-1
 

Γαλατασαράι-ΠΑΟΚ 3-1 

 Παρά την καλή του εμφάνιση, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα από την Πόλη, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1 από τη Γαλατασαράι.Η «τσιμ μπομ» μπήκε, όπως ήταν αναμενόμενο, πιο φουριόζα στο ματς, ωστόσο και οι «ασπρόμαυροι» ήταν ιδιαίτερα απειλητικοί στις αντεπιθέσεις. Μάλιστα, σε τρεις περιπτώσεις, Κωνσταντέλιας (7’), Ζίβκοβιτς (9’) και Τσάλοφ (13’) ήθελαν ένα... κλικ προκειμένου να μετατρέψουν σε γκολ τις προϋποθέσεις που έβγαλαν στο πρώτο τέταρτο.

Ακολούθησε ένα επιθετικό κρεσέντο της «Γαλατά». Αρχικά ο Κοτάρσκι απέκρουσε το διαγώνιο πλασέ του Οσίμεν (25’) μετά το λάθος του Ότο και στην εξέλιξη της φάσης ο Κροάτης τερματοφύλακας είχε απάντηση και στο αριστερό βολέ του Σάρα. Ο τελευταίος προσπάθησε σε δυο ακόμη περιπτώσεις (27’, 33’) να βρει δίχτυα, αλλά μάταια.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ένα «εκρηκτικό» τρίλεπτο. Στο 44ο λεπτό μετά τη σέντρα του Μπαρντακτσί, ο Οσίμεν με δυνατό άλμα και κεφαλιά έστειλε την μπάλα δίπλα από το αριστερό «παραθυράκι» της εστίας του Κοτάρσκι και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γκιουβέντς έκανε την επέμβαση του αγώνα σε τετ-α-τετ με τον Κωνσταντέλια που έφυγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά απέτυχε να ανοίξει το σκορ.

Ό,τι δεν έγινε στο πρώτο μέρος, έγινε στο δεύτερο. Στο 47’ ο Γιλμάζ έφυγε στην πλάτη της άμυνας, μετά από νέα μακρινή μπαλιά του Μπαρντακτσί, αλλά πιεζόμενος δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κοτάρσκι. Από το κόρνερ του Μέρτενς που ακολούθησε, όμως, ο Οσίμεν πήρε την κεφαλιά κι ο Μπάμπα στην προσπάθειά του να απομακρύνει, μπερδεύτηκε κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0.

Το παιχνίδι πήρε φρενήρη ρυθμό, με τις φάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Κοτάρσκι πρόλαβε και διόρθωσε το λάθος του Ότο προ του Οσίμεν (59’) ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα ο Κροάτης τερματοφύλακας πραγματοποίησε απίθανη επέμβαση σε κοντινή προβολή του πρώην άσου της Νάπολι, κρατώντας το 1-0.

Ενδιάμεσα, ο Κωνσταντέλιας φεύγοντας στην αντεπίθεση δεν μπόρεσε να περάσει την μπάλα από τον Μπαρντακτσί είτε στον Ζίβκοβιτς, είτε στον Τσάλοφ που περίμεναν προ του Γκιουβέντς. Ωστόσο, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός εξιλεώθηκε στο 67’, φέρνοντας το ματς στα ίσια. Ο Ζίβκοβιτς είδε την κίνηση του Ότο, ο Ισπανός έκανε το γύρισμα, ο Γκιουβένς απομάκρυνε, αλλά με τη μία ο Κωνσταντέλιας πλάσαρε στην απέναντι γωνία για το 1-1.

Ωστόσο, η χαρά των φίλων του ΠΑΟΚ δεν κράτησε πολύ, αφού στο 75’ έγινε το 2-1. Σε σέντρα από τα δεξιά, οι παίκτες της «Γαλατά» έπαιξαν... βόλεϊ μέσα στην περιοχή του Κοτάρσκι. Ο Μέρτενς πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Οσίμεν τη δεύτερη και ο αφύλακτος Αγκιούν με αριστερό βολέ νίκησε τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.

Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Ικάρντι με τρομερό πλασέ στην κίνηση, μετά το γύρισμα του Ντεμιρμπάι, διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Οκάν Μπουρούκ): Γκιουβέντς, Αϊχάν (84’ Γέλερτ), Σάντσες, Μπαρντακτσί, Τζέικομπς, Σαρά, Τορέιρα, Γιλμάζ (88’ Μπατσουαγί), Μέρτενς (78’ Ντεμιρμπάι), Αγκιούν (88’ Κουτλού), Οσιμέν (78’ Ικάρντι). 

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ότο, Κετζιόρα, Κόλεϊ, Μπάμπα, Οζντόεφ (77’ Σβαμπ), Καμαρά (81’ Μπακαγιόκο), Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (77’ Ντεσπόντοφ), Τάισον, Τσάλοφ (71’ Τισουντάλι).
 

Ντινάμο Κιέβου-Λάτσιο 0-3
Λουντογκόρετς-Σλάβια Πράγας 0-2
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τβέντε 1-1
Μίντιλαντ-Χόφενχαϊμ 1-1
Νις-Σοσιεδάδ 1-1

Πέμπτη 26/09
19:45 Μάλμε-Ρέιντζερς
19:45 Φενέρμπαχτσε-Σεν Ζιλουάζ
22:00 Άγιαξ-Μπεσίκτας
22:00 Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Βικτόρια Πλζεν
22:00 Λυών-Ολυμπιακός
22:00 Μπράγκα-Μακάμπι Τελ Αβίβ
22:00 Ρόμα-Μπιλμπάο
22:00 Στέαουα Βουκουρεστίου-Ρίγας
22:00 Τότεναμ-Καραμπάγκ