Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Γ.Ψυχογιός: Στη Βουλή η φωνή φορέων, κατοίκων και δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στο φαραωνικό σχέδιο Ενεργειακού Κόμβου ΑΠΕ στο Στεφάνι Κορινθίας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23/7/2024

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε ως  Αναφορά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων, που υιοθετεί τα αιτήματα φορέων και κατοίκων Στεφανίου Κορινθίας και την πλήρη εναντίωσή τους, με σειρά πολύ σοβαρών επιχειρημάτων, στην δημιουργία ενός φαραωνικών διαστάσεων Ενεργειακού Κόμβου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Για το κρίσιμο αυτό θέμα, ο βουλευτής είχε το προηγούμενο διάστημα επισκεφθεί την περιοχή και συναντηθεί με εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων, κατοίκους και τον τοπικό Πρόεδρο του Στεφανίου, που τον ενημέρωσαν για την εφιαλτική προοπτική ενός τέτοιου σχεδίου και τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για τις δραστηριότητες και την ίδια την παραμονή στον τόπο τους.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ψυχογιός ζητά με την Αναφορά του άμεσες απαντήσεις και ενέργειες από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού επισημαίνει με έμφαση τα εξής:

«Επειδή πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα περιβαλλοντικής, κοινωνικής, οικονομικής και κλιματικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, την παραγωγή, την ίδια την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο και τις περιουσίες τους, την προστασία από πυρκαγιές που καταστρέφουν κάθε χρόνο σχεδόν την Κορινθία, αφού οι επιδράσεις ενός τέτοιου φαραωνικού σχεδίου θα είναι άμεσες, τόσο με την έλλειψη νερού που θα επιδεινωθεί όσο και με αλλαγή του μικροκλίματος και την τρομακτική άνοδο της θερμοκρασίας στην ευρύτερη περιοχή».

 

Ακολουθεί αναλυτικά  η  Αναφορά  όπως κατατέθηκε:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

 

Θέμα: «Φορείς, κάτοικοι και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων εναντιώνονται στο φαραωνικό σχέδιο του Ενεργειακού Κόμβου ΑΠΕ στο Στεφάνι Κορινθίας»

 

Ο κάτωθι υπογράφων Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως  Αναφορά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων, που υιοθετεί τα αιτήματα φορέων και κατοίκων Στεφανίου Κορινθίας και την πλήρη εναντίωσή τους, με σειρά πολύ σοβαρών επιχειρημάτων, στην δημιουργία ενός φαραωνικών διαστάσεων Ενεργειακού Κόμβου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ως άνω απόφαση και την σχετική επιστολή φορέων και κατοίκων, οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ολέθριες και αναπόφευκτες για την περιοχή. Αφού απαριθμούν ακριβώς τα ήδη υφιστάμενα έργα ΑΠΕ από το 2010, αλλά και τα νέα έργα που έχουν ήδη βεβαίωση παραγωγού ή είναι σε διαδικασία αδειοδότησης, επισημαίνουν με έμφαση ότι όλα αυτά αποτελούν έγκλημα, που θα οδηγήσει σε μια εφιαλτική προοπτική και πλήρη ερήμωση του χωριού και των γύρω κοινοτήτων.

Πιο ειδικά, με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο καταδεικνύονται οι πολλαπλές περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και κλιματικές συνέπειες σε μια Κοινότητα που έχει από το 2010 ήδη 33 ανεμογεννήτριες «πάνω από το κεφάλι της». Και, μάλιστα, όταν πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, πολύ σημαντική ιστορία και πολιτιστική δραστηριότητα, το ξεχωριστό αστεροσκοπείο που φιλοξενεί εκδηλώσεις και επισκέπτες από όλη την Κορινθία και όχι μόνο.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη αθροιστική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που να περιλαμβάνει τόσο τα υφιστάμενα ομοειδή έργα Α.Π.Ε., όσο και αυτά που έχουν ήδη λάβει βεβαίωση παραγωγού κι όσα βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας και ζητούν η εκπόνησή της να ανατεθεί σε πιστοποιημένο φορέα.

Η ομόφωνη απόφαση καταλήγει με το ΔΣ να δηλώνει ότι είναι απόλυτα σύμφωνο και συμπαρατάσσεται στο αίτημα φορέων και κατοίκων του Στεφανίου και ζητά την αλλαγή του πλαισίου τοποθέτησης ενεργειακών φωτοβολταϊκών πάρκων, διότι η περιοχή είναι κορεσμένη όπως είναι σήμερα και δεν χωρά καμία άλλη άδεια.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Συνημμένα:  α)το από 16/4/24 επιστολή φορέων και  κατοίκων προς τον Δήμο Κορινθίων, β)το αριθμ.21/15.5.24 απόσπασμα πρακτικού του Δημοτικού Συμβουλίου και γ)το αριθμ. 28959/3.6.24 διαβιβαστικό του Δήμου Κορινθίων προς τις αρμόδιες αρχές

 

 

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2024